Koronarokote Suomeen vielä tämän vuoden puolella? THL:n ylilääkäri: Nyt pohditaan, ketkä rokotetaan ensimmäisenä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Koronarokote Suomeen vielä tämän vuoden puolella? THL:n ylilääkäri: Nyt pohditaan, ketkä rokotetaan ensimmäisenä

Lääkeviranomaiset päättävät, onko uusi rokote riittävän tehokas ja turvallinen saadakseen myyntiluvan.

17.10.2020 16:50

Suomessa valmistellaan parhaillaan kansallista koronarokotus­suunnitelmaa, jonka alustava versio valmistunee ensi kuun paikkeilla, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL yhdessä Kansallisen rokotusasian­tuntijaryhmän KRAR:n ja sosiaali- ja terveysministeriön STM:n kanssa määrittelee riski- ja kohderyhmiä, joille rokotusta tarjotaan ensimmäisenä.

– Tässä pitää määritellä, mihin pyritään ja punnita, miten saadaan paras mahdollinen terveyshyöty. Ketkä ovat suurimmassa riskissä, ja kenelle rokote voisi olla riittävän tehokas ja turvallinen, Nohynek toteaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilla kerrotaan, että Suomessa ensimmäisten rokotettavien joukossa ovat todennäköisesti terveyden- ja sosiaalihuollon ammattilaiset, jotta he pysyvät terveinä ja voivat ylläpitää terveydenhuollon kantokykyä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek.

Ennen rokotteen jakelua rokotteella pitää olla lääkeviranomaisen antama myyntilupa. Myyntilupa puolestaan riippuu tutkimustuloksista – hyväksyttävästä hyödyn ja haitan välisestä suhteesta. Myyntiluvan Euroopan alueelle antaa Euroopan lääkevirasto (EMA).

EMA on aloittanut kahden ensimmäisen koronavirusrokotteen myyntilupakäsittelyn. Tarjolla ovat lääkeyhtiö AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämä rokote sekä lääkeyhtiö Pfizerin ja BioNTechin kehittämä rokote.

Rokotteita käsitellään Nohynekin mukaan nopeutetussa, niin sanotussa rullaavassa arvioinnissa. Tutkimustuloksia arvioidaan sitä mukaa, kun ne valmistuvat eikä niin, että kaikki tulokset olisivat kerralla valmiina arvioitavaksi.

– EMA antaa myyntiluvan, kun rokotteiden teho- ja turvallisuuskriteerit täyttyvät. Esimerkiksi Yhdysvalloissa viranomaiset ovat sanoneet, että rokotteella pitää olla vähintään 50 prosentin teho. Tämä tarkoittaa sitä, että vähintään joka toisen laboratoriovarmistetun sairaalassa hoidettavan koronavirustaudin pitää voida estyä rokottamisella.

Nohynek sanoo, että viimeisten tehotutkimustulosten saamisesta kuluu noin kuukauden verran siihen, että lääkeviranomaiset antavat myyntiluvan, jos siihen katsotaan olevan aihetta.

Kuinka pian koronarokote voisi olla siis myynnissä ja Suomessa? Jo tämän vuoden puolella?

– On arvioitu, että ensimmäisille rokotteille voisi olla myyntiluvat jopa tämän vuoden puolella. Toki oma aikansa kuluu myös siihen, kun rokotteet lopulta saapuvat Suomeen ja täällä alkaa niiden jakelu.

Suomen tavoite on suojata kaikki ne Suomessa asuvat, jotka rokotteen haluavat. Nohynekin mukaan on todennäköistä, että Suomessa tulee käyttöön useampia eri valmisteita.

– KRAR päätyi suosittelemaan jo elokuun puolessa välissä, että Suomi varaa väestölleen kolmea eri rokotetyyppiä: adenovirusvektorirokotetta, RNA-rokotetta sekä erityisesti ikääntyneitä varten rokotetta, joka voi sisältää immuunivastetta tehostavan apuaineen eli adjuvantin.

– On järkevää varautua useammalla rokotteella siltä varalta, että jokin rokote ei olekaan riittävän tehokas ja turvallinen.

Ylilääkäri kertoo, että maailmalla on tehty alustavia hahmotelmia ja tiekarttoja siitä, keille ensimmäiset koronavirusrokotteet ovat menossa.

– Esimerkiksi Britanniassa ollaan sitä mieltä, että tilanteessa edetään ikäpohjaisesti, koska riskitekijät ovat hyvin voimakkaasti ikään sidoksissa. He aloittavat yli 80-vuotiaista sekä ikäihmisiä hoitavista terveyden- ja sosiaalihuollon ammattilaisista.

Monet maat ovat Nohynekin mukaan priorisoineet yhteiskunnalle elintärkeiden ammattien edustajia.

– Näihin listoihin ovat päätymässä esimerkiksi poliisit, armeija sekä yhteiskuntaa ylläpitävä ruoka- ja lääketuotannon henkilökunta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?