Li Andersson Ykkösaamussa: Koko Suomen sulkemiselle korkea kynnys – ”Emme sulje mitään keinoja pois” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Li Andersson Ykkösaamussa: Koko Suomen sulkemiselle korkea kynnys – ”Emme sulje mitään keinoja pois”

Opetusministerin mukaan yhteiskunnan kokonaissulun yhteiskunnallinen, inhimillinen ja taloudellinen hinta olisi nyt kevättä kovempi.

Opetusministeri Li Andersson vieraili lauantaina Ylen Ykkösaamussa. Arkistokuva.

17.10.2020 12:05

Opetusministeri Li Andersson (vas.) kommentoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina Suomen koronatilanteen kärjistymistä ja siitä seuraavia mahdollisia tiukkoja rajoitustoimia. Keväällä Suomi laitettiin hetkellisesti kiinni ja koulut menivät etäopetukseen. Anderssonin mukaan etäopetukseen palattaisiin syksyllä vain erittäin vakavaksi äityneessä tilanteessa.

– Se edellyttäisi valmiuslain käyttöönottoa ja poikkeusolojen julistamista. Puhutaan käytännössä kevään kaltaisesta tilanteesta, jossa koko yhteiskunta olisi pakko laittaa kiinni.

Anderssonin mukaan tulevat tartuntalain muutokset eivät riitä koko suomalaisen perusopetuksen sulkemiseen. Hän kertoo, että muutosten myötä paikallisilla viranomaisilla on esimerkiksi mahdollisuus siirtyä perusopetuksessa vuorottelujärjestelmään, jos se on välttämätöntä opetuksen turvallisuuden kannalta.

Opetusministerin mukaan poikkeustilaan siirtymiseen kynnys on korkeampi kuin viime keväänä.

– Yritämme saada alueellista mallia toimimaan. Pidän tärkeänä, että ihmiset pyrkivät noudattamaan suosituksia ja ohjeita, jottei koko yhteiskunnan sulkuun tarvitse mennä.

Kevääseen verrattuna tilannetta arvioidaan nyt enemmän alueellisesti.

– Alueellisilla toimenpiteillä yritetään hallita tartuntatilannetta ja sitä kautta saada tapaukset vähenemään, Andersson arvioi.

Hän korostaa, että yhteiskunnan kokonaissulun yhteiskunnallinen, inhimillinen ja taloudellinen hinta olisi vielä kevättäkin kovempi nyt, kun se tehtäisiin uudestaan.

– Hallitus on painottanut, että emme sulje mitään keinoja pois. Aina pitää olla valmius toimia niin kuin tautitilanne edellyttää. Keskeisin tavoite on saada epidemia hallintaan ja tautitapaukset vähenemään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?