Hyvinkään ampuja Eero Hiltunen karkasi Suomenlinnan avovankilasta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Hyvinkään ampuja Eero Hiltunen karkasi Suomenlinnan avovankilasta

Risen turvallisuusjohtajan Ari Juutin mukaan vankilomalla ollut vanki katkaisi jalkapantansa torstaina.

Kahdesta murhasta tuomittu Eero Hiltunen Hyvinkään käräjäoikeudessa vuonna 2013.­

16.10. 16:20

Vankilomalla ollut vanki on katkaissut jalkapantansa ja pakenee nyt poliisia.

Ilta-Sanomien saamien tietojen mukaan karkuteillä oleva vanki on Hyvinkään ampujana tunnettu Eero Hiltunen, joka suoritti tuomiotaan Suomenlinnan avovankilassa.

Hiltusen henkilöllisyydestä uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Vuonna 1993 syntynyt Hiltunen murhasi vuonna 2012 kaksi ihmistä ja haavoitti seitsemää. Haavoittuneiden joukossa oli muun muassa työharjoittelussa ollut poliisi Heidi Foxell, joka on sittemmin puhunut paljon julkisuudessa ampumisen jälkeisestä elämästään.

Rikosseuraamuslaitos Risen turvallisuusjohtaja Ari Juuti vahvistaa, että yhden vangin uskotaan katkaisseen jalkapantansa.

– Sen verran voin vahvistaa, että kontakti tähän pantaan on katkennut. En voi ottaa kantaa siihen, onko kyseessä Eero Hiltunen.

Kontakti jalkapantaan katkesi torstaina iltapäivällä. Juutin mukaan panta voi mennä myös muuten rikki, mutta se on harvinaista ja tällaisessa tilanteessa hyvin epätodennäköistä. Todennäköisemmin se on katkaistu tahallisesti.

Juutin mukaan valvomo saa reaaliaikaisen tiedon siitä, jos panta lakkaa toimimasta. Tämän jälkeen valvomosta soitetaan vangin valvontapuhelimeen, ja jos puhelimeen ei vastata, vanki etsintäkuulutetaan välittömästi.

Juutin mukaan vastaavaa tapahtuu harvoin.

– Valtakunnallisesti tietooni tulee vain muutamia tällaisia tapauksia vuodessa.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen sanoo, että poliisi on tehnyt etsintätoimia Hyvinkään ja Mäntsälän seuduilla.

Hänkään ei ota kantaa karanneen vangin henkilöllisyyteen. Vangin nimi ja kuva saatetaan jossain vaiheessa julkaista, jos poliisi katsoo yleisön vihjeet tarpeellisiksi.

– Kokeillaan poliisin konsteilla ensin.

Onko karannut vanki vaarallinen?

– Yleensä ottaen kun vanki pääsee lomalle, voidaan kai olettaa, että Rise on tehnyt arvion ettei henkilö ole vaarallinen.

Karvosen mukaan asiaa kuitenkin tarkastellaan uudestaan sitä mukaa, kun tilanne kehittyy.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?