Ex-kirkkoherra Juha Molari tuomittiin ehdolliseen vankeuteen ja liki 100 000 euron korvauksiin – vainosi Jessikka Aroa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ex-kirkkoherra Juha Molari tuomittiin ehdolliseen vankeuteen ja liki 100 000 euron korvauksiin – vainosi Jessikka Aroa

Kremlin-mielisenä nettivaikuttajana tunnettu Juha Molari tuomittiin Jessikka Aron vainoamisesta ja Puolustusvoimien tutkijaan kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta yhteensä viiden kuukauden ehdolliseen.

Korkein oikeus myönsi vastikään Jessikka Arolle valitusluvan toisessa jutussa, joka liittyy MV-julkaisuun ja niin ikään epäiltyyn vainoamiseen.­

16.10. 14:20

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut entisen kirkkoherran ja Kremlin-mielisenä nettivaikuttajana tunnetun Juha Molarin Ylen toimittajaan Jessikka Aroon kohdistuneesta vainoamisesta vuosien 2015–2017 aikana.

Samassa oikeudenkäynnissä ex-kirkkoherra tuomittiin myös Puolustusvoimien tutkijaan kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta, joka tapahtui vuosien 2014–2017 aikana.

Molari tuomittiin näistä rikoksista yhteensä viiden kuukauden mittaiseen vankeusrangaistukseen, joka on määrätty ehdollisena. Rangaistusta on kohtuullistettu, koska vastaajan oikeutta oikeudenkäyntiin kohtuullisessa ajassa oli loukattu.

Vainoaminen ja törkeä kunnianloukkaus olivat tapahtuneet mm. blogikirjoitusten ja MV-lehti-nimisen nettijulkaisun kautta.

Molemmat Molarin halventavien kirjoitusten kohteeksi joutuneet asianomistajat ovat perehtyneet Venäjän harjoittamaan informaatiovaikuttamiseen Suomessa.

Puolustusvoimien tutkijan kohdalla käräjäoikeus päätyi hylkäämään alkuperäisen syytteen vainoamisesta. Myös törkeää kunnianloukkausta koskevan syytteen kohdalla osa teoista hylättiin, koska niissä katsottiin olleen kyse informaatiovaikuttamiseen perehtyneen tutkijan ammatillisten näkemysten kritisoinnista.

Juha Molari tuomittiin yhteensä viiden kuukauden mittaiseen vankeusrangaistukseen, joka on määrätty ehdollisena.­

Käräjäoikeus katsoo Molarin julkaisseen Aroa koskevia valheellisia ja halventavia kirjoituksia. Kirjoitukset ovat olleet omiaan aiheuttamaan pelkoa ja ahdistusta ja ovat myös tosiasiallisesti aiheuttaneet sitä.

Puolustusvoimien siviilitutkijan osalta Molari on levittänyt käräjäoikeuden mukaan valheellisia tietoja, vihjailuja sekä halventanut tutkijaa muulla tavalla. Kirjoitukset ovat levinneet laajalti, olleet tarkoituksellisesti loukkaavia ja ovat aiheuttaneet kohteelle suurta kärsimystä.

Syyttäjä oli vaatinut myös, että Molari velvoitettaisiin poistamaan loukkaavat kirjoitukset. Käräjäoikeus totesi kuitenkin, että kirjoitukset on julkaistu verkossa vähintään kolme vuotta sitten ja ne ovat levinneet niin, ettei niitä enää saada poistetuksi yleisön saatavilta. Näin ollen käräjäoikeus katsoi, että määräys verkkoviestien poistamiseksi on turha.

Molari on velvoitettu myös korvaamaan asianomistajille rikoksesta aiheutuneita vahinkoja. Hänet määrättiin maksamaan Arolle yhteensä 25 428 euroa korkoineen ja Puolustusvoimien tutkijalle yhteensä 12  923,64 euroa korkoineen.

Lisäksi Molari on velvoitettu korvaamaan asianomistajien oikeudenkäyntikuluja: Arolle yhteensä 43 231,97 euroa korkoineen ja tutkijalle yhteensä 17 478,81 euroa korkoineen.

Yhteensä maksettavaa kertyy kaikkien korvausten osalta siten yli 99 000 euroa korkoineen.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Molari on kiistänyt kaikki syytteet.

Molari on jo aiemmin menettänyt pappisoikeudet evankelisluterilaisessa kirkossa.

Vainoaminen on Suomen oikeuskäytännössä melko tuore lainkohta, joten nyt päättyneessä Helsingin käräjäoikeuden oikeudenkäynnissä on kyse myös tämän rikoksen tunnusmerkkien määrittelystä.

Korkein oikeus myönsi vastikään Arolle valitusluvan toisessa niin sanotussa MV-jutussa, joka liittyy Venäjä-yhteyksistään tunnettuun Johan Bäckmaniin. Valituslupa koskee Aroon kohdistunutta epäiltyä vainoamista.

Hovioikeus hylkäsi aiemmin tänä kesänä Bäckmanin syytteet vainoamisesta ja törkeästä kunnianloukkauksesta, mutta tuomitsi hänet yllytyksestä törkeään kunnianloukkaukseen. Helsingin käräjäoikeus oli määrännyt Bäckmanille aiemmin vuoden ehdollisen vankeusrangaistuksen muun muassa vainoamisesta, mutta hovioikeudessa rangaistus aleni kolmeksi kuukaudeksi ehdollista.

Juttua täydennetty kauttaaltaan klo 15.01 yksityiskohdilla tuomiosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?