Yllätys VTT:n testissä: Kertakäyttömaskit kestävät kymmenen pesua – silti ainakin yhtä tehokkaita kuin kangasmaskit

VTT:n mukaan kertakäyttöiset suojaimet puhdistuvat keittämällä ja konepesulla, mutta käsittely heikentää suojausominaisuuksia.

16.10.2020 12:46

Teknologian tutkimuskeskus VTT selvitti, onko kertakäyttöisten kasvomaskien uudelleenkäyttö mahdollista, mikäli ne puhdistetaan kotikonstein.

VTT kertoo nyt julkaisemassaan tiedotteessa, että hengityssuojainjätteen vähentämiseen tähtäävässä tutkimuksessa tehtiin yllättävä havainto.

– Meille oli yllätys, että jopa 10 kertaa puhdistettu kertakäyttöinen kirurginen suu-nenäsuoja on ainakin yhtä tehokas kuin kangasmaski, VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin kertoo tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan kertakäyttösuojainten rakenne kestää mekaanisesti jopa kymmenen konepesua.

Tiedotteessa kerrotaan, että kertakäyttöiset suojaimet puhdistuvat keittämällä ja konepesulla. Käsittely kuitenkin heikentää nopeasti pienimpien hiukkasten erotuskykyä.

– Suojaimet ovat kuitenkin puhdistuksen jälkeen suodatusteholtaan kangasmaskeja parempia. Koska kertakäyttösuojainten puhdistus heikentää merkittävästi suojausominaisuuksia, ei niiden puhdistusta kotikonstein voi suositella ammattikäyttöön, tiedotteessa kerrotaan.

Kangasmaskien pesua kiehuvassa vedessä.

Tutkimuksessa kokeiltiin maskien puhdistamiseen erilaisia menetelmiä: keittämistä, konepesua, höyrytystä, lämpökäsittelyä, silittämistä sekä maskien pitkää säilytystä ilmavasti huoneenlämmössä.

Yleisenä johtopäätöksenä todettiin, että maskien peseminen on desinfiointia tehokkaampaa.

Kangasmaskit puhdistuvat kotioloissa parhaiten, kun niitä keittää ainakin viisi minuuttia. Toiseksi paras puhdistuskeino on pesuohjeiden mukainen konepesu. Testeissä käytettiin 60-asteista pesuohjelmaa.

VTT:n mukaan puhdistushöyryttimellä ei sen sijaan pystytä tuhoamaan viruksia luotettavasti, ja maskien silitys heikentää etenkin suojainten ilmanläpäisyä ja lisää hengitysvastusta. Lämpökäsittelyä uunissa puolestaan pidettiin menetelmänä epävarmana.

Joissain maissa on suositeltu maskeille pitkää säilytystä kuivassa ja aurinkoisessa paikassa. VTT toteaa, että Suomen koleassa syksysäässä tätä menetelmää on kuitenkin vaikea noudattaa.

Tutkimus tehtiin Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen kesäkuussa julkaiseman Hengityssuojainten puhdistus ja uudelleenkäyttö COVID-19 pandemian aikana -asiakirjan menetelmien tarkistamiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?