Yksi Suomen sotahistorian tunnetuimmista valokuvista ”heräsi eloon” – tämä tiedetään kuvan tapahtumista Ihantalassa 1944 - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yksi Suomen sota­historian tunnetuimmista valokuvista ”heräsi eloon” – tämä tiedetään kuvan tapahtumista Ihantalassa 1944

Kolme suomalaissotilasta kävelee täysin räjähtäneen T-34-panssarin ohitse Ihantalan tiellä. Etummaiset miehet kantavat olallaan panssarinyrkkejä ja katse on savuavassa rauniossa. Tämä kuva on erittäin tunnettu sota-ajan valokuva.

16.10.2020 2:45 | Päivitetty 16.10.2020 2:45

Erittäin paljon käytetty ja siksi kesän 1944 suurtaisteluiden yhdeksi symbolikuvaksi noussut otos on tunnettu, ja sen taustoja on myös selvitetty. Tänä syksynä kyseinen kuva ”heräsi eloon” Twitterissä, kun väritettyjä sotakuvia julkaiseva @jhlcolorizing-tili twiittasi sen pari viikkoa sitten.

Kyseinen kuva kuuluu Puolustusvoimien virallisten SA-kuvien joukkoon. Tässä alkuperäinen versio:

Historioitsija Mika Kulju on selvittänyt kuvan ja siinä olevien miesten tarinaa kirjassaan Kohtalona Tali-Ihantala (Gummerus 2014). Kuvassa ovat panssarijääkäri Eino Heikkilä, kersantti Kaarlo Niemelä ja kersantti Heino Nikulassi. Muistakin lähteistä tiedetään, että panssarinyrkin sijaan Sotkan oli räjäyttänyt 75 mm:n kranaatti, joka oli lähtenyt saksalaisen Sturmgeschütz III -rynnäkkötykin tykin putkesta. Päivä oli 30. kesäkuuta 1944.

Kyseessä ei ollut Panssaridivisioonan Rynnäkkötykkipataljoonan vaunu vaan varmistuksessa olleen saksalaisen 303. Rynnäkkötykkiprikaatin vaunu.

Tiellä ajoi muitakin venäläisvaunuja, mutta ne pääsivät palaamaan omalle puolelle.

”Tuhoutunutta Sotkaa kuvattiin eri kulmista ja sen puitteissa lavastettiin taistelukuvia. Näistä eniten väärinkäsityksiä on herättänyt kuva, jossa suomalaisen panssarintorjuntatykin miehet tähyilevät viereisen pellon reunalta tiellä palavan Sotkan suuntaan”, Kulju kirjoittaa teoksessaan. Propaganda otti kaiken hyödyn irti dramaattisesta näystä.

Sinänsä pst-tykkimiehistöt ansaitsevat myös suuren arvon. Suomalaiset tuhosivat 75 mm:n tykeillä merkittävän määrän vihollisvaunuja, vaikka suoritukset ovat tahtoneet jäädä nyrkkimiesten varjoon.

Legendaarisen sotakuvan miehistä kemijärveläinen Heino Nikulassi kaatui seuraavana päivänä kuvan ottamisesta. Vanhassa Sallassa syntynyt kersantti Kaarlo Niemelä sen sijaan selvisi Ihantalan tulihelvetistä. Hän tuhosi Mika Kuljun teoksen mukaan viisi panssaria.

Hän työskenteli sodan jälkeen metsätalousneuvojana Sallassa vuosikymmeniä ja kuoli vuonna 2014.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?