Hallituksen uudet koronasuositukset vaihtelevat alueittain – katso asutko kiihtymis- vai leviämisalueella - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Hallituksen uudet koronasuositukset vaihtelevat alueittain – katso asutko kiihtymis- vai leviämisalueella

Hallituksen uusien suositusten mukaan yleisötilaisuudet suositellaan kiellettäväksi koronan leviämisvaiheessa olevilla alueilla.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus neuvotteli torstaina Säätytalolla uusista koronasuosituksista.­

15.10. 16:13

Hallitus kertoi torstaina uusista koronasuosituksista. Suositukset koskevat koronaepidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevia alueita, joita on Suomessa seitsemän. Esimerkiksi Helsinki ja Uusimaa ovat epidemian kiihtymisvaiheessa.

Vaasan sairaanhoitopiiri on puolestaan leviämisvaiheessa.

Yksi uusista suosituksista on, että leviämisvaiheessa olevilla alueilla suositellaan yleisötapahtumien kieltämistä.

Yli 10 henkilön kokoontumiset on hallituksen mukaan hyvä kieltää.

Leviämisvaiheessa olevilla alueilla ryhmäharrastukset pitäisi keskeyttää ja julkiset tilat sulkea. Päätösvalta useimmista rajoitustoimista on alueellisilla viranomaisilla. Hallitus antaa ainoastaan alueille suosituksia siitä, millaisia rajoitustoimia näiden tulisi tehdä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuore kartta kertoo, että leviämisvaiheessa ollaan pääosin Vaasan seudulla Pohjanmaan maakunnassa. Vaasan seutu hehkuu kartassa siis punaisena.

Pohjanmaan maakunnassa on 15 kuntaa, joista kuusi on kaupunkeja. Pohjanmaan maakuntaan kuuluvat Isokyrö, Kaskinen, Korsnäs, Kristiinankaupunki, Kruunupyy, Laihia, Luoto, Maalahti, Mustasaari, Närpiö, Pedersöre, Pietarsaari, Uusikaarlepyy, Vaasa ja Vöyri-Maksamaa.

Kiihtymisalueella ollaan kartan kellertävissä maakunnissa ja perustasolla kartan vihreillä alueella.

Uudet suositukset

Suositukset kootusti ovat seuraavat:

Julkiset tilaisuudet: kaikissa on noudatettava viranomaisten ohjeistusta yleisömäärästä huolimatta. Esimerkiksi paikkamäärät vähennettävä puoleen.

Leviämisvaiheessa yleisötilaisuudet suositellaan kiellettäväksi. Yli 10 henkilön kokoontumiset hyvä kieltää.

Kiihtymisvaiheessa: asiakasmäärät julkisissa tiloissa puoleen normaalista, leviämisvaiheessa julkiset tilat mahdollista sulkea. Esimerkiksi kirjastot voisivat olla auki.

Harrastukset: Kiihtymisvaiheessa ryhmäharrastustoiminta keskeytettävä, jos lähikontakteja ei voi välttää. Leviämisvaiheessa lasten ja nuorten osalta harkittava vakavasti, mitkä vaikutukset toiminnan rajoituksista voi olla.

Suositus: ammattikorkeakoulut ja yliopistot etäopetukseen.

Toimet vaihtelevat alueittain ja tautitilanteen mukaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?