Professori ihmettelee Marinin puheita: ”Pääjohtaja määrää THL:n kannan”

IS kysyi Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden emeritusprofessori Teuvo Pohjolaiselta, miten päätöksenteko THL:n kaltaisessa organisaatiossa toimii.

Sanna Marin (sd) on pyytänyt THL:n pääjohtajalta Markku Tervahaudalta kirjallisen selvityksen THL:n keväisestä kannasta maskisuositukseen.

15.10.2020 11:18

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kertoi IS:n maanantaina julkaisemassa jutussa, että THL halusi keväällä tiedottaa maskien käytöstä, mutta STM torppasi aikeet.

Pääministeri Sanna Marin (sd) ja THL:n pääjohtaja Tervahauta kiistelivät Twitterissä yöllä maskiasiasta. Marin sanoi Twitter-tilillään muun muassa, että hänen käsityksensä on se, että ”THL on asiantuntijaorganisaatio ja THL:n näkemyksen maskisuosituksesta ovat muodostaneet asiasta vastaavat asiantuntijat ja virkamiehet.”

IS kysyi oikeustieteen asiantuntijalta, miten päätöksenteko THL:n kaltaisessa organisaatiossa toimii.

– Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on päällikkövirasto. Laitoksen sisällä on esittelijöitä, jotka esittelevät päätösehdotuksen ja päällikkö ilmaisee viraston kannan, Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden emeritusprofessori Teuvo Pohjolainen kertoo Ilta-Sanomille.

Kumpi on siis oikeassa, Marin vai Tervahauta? Päättääkö pääjohtaja laitoksen kannan? Vai sitooko esittelijän kanta pääjohtajaa?

– Hieman ihmettelen Marinin Twitterissä kertomaa. Laitoksessa on tietysti asiantuntijoita, mutta pääjohtaja määrää THL:n kannan, Pohjolainen sanoo.

Jos pääjohtaja on eri mieltä kuin esittelijä, mitä sitten tapahtuu?

– Jos päätöksentekijä poikkeaa esittelijän kannasta, esittelijällä on oikeus jättää päätökseen eriävä mielipide, ja velvollisuuskin, jos pitää päätöstä lainvastaisena, Pohjolainen sanoo.

– Yleensä näin pitkälle ei mennä. Jos on tiedossa, että päätöksentekijä on eri kannalla kuin esittelijä, esittelijä voidaan vaihtaa jolloin erimielisyyttä ei näy, hän kertoo.

Marin pyytää selvitystä

Marin (sd) on pyytänyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n pääjohtajalta Markku Tervahaudalta kirjallisen selvityksen THL:n keväisestä kannasta maskisuositukseen.

Marinin mukaan nyt pitää selvittää, onko hallitukselle annettu oikeaa vai virheellistä tietoa.

Marin mukaan hallitus kuuli keväällä THL:n kannan maskisuosituksesta. Tuolloin hallitukselle kerrottiin, että THL ei kannata yleisen maskisuosituksen antamista. Marinin mukaan asia varmistettiin THL:n edustajilta sen jälkeen, kun Tervahauta oli tuonut oman näkemyksensä esille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?