Poliisin toiminnasta Elokapina-mielen­osoituksessa aloitetaan esitutkinta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Poliisin toiminnasta Elokapina-mielen­osoituksessa aloitetaan esitutkinta

Asiaa tutkitaan virkavelvollisuuden rikkomisena.

14.10. 12:35 | Päivitetty 14.10. 15:32

Poliisin toiminnasta Elokapina-mielenilmaisun yhteydessä aloitetaan esitutkinta. Asiasta päätti tutkinnanjohtaja, erikoissyyttäjä Heidi Savurinne keskiviikkona.

Esitutkinnassa selvitetään poliisin mielenosoittajiin kohdistaman voimankäytön perusteita ja lainmukaisuutta. Epäiltynä rikosnimikkeenä on tässä vaiheessa virkavelvollisuuden rikkominen. Mahdolliset muut rikosnimikkeet tarkentuvat esitutkinnan aikana.

Poliisi käytti kaasusumutetta ajoradan tukkineita Elokapina-mielenosoittajia vastaan Helsingissä 3. lokakuuta. Savurinne kertoo IS:lle, että tällä hetkellä epäiltynä on ”useita poliisimiehiä”. Savurinne ei kuitenkaan tarkenna epäiltyjen määrää.

– Tässä vaiheessa on tavallaan vielä mahdoton määritellä sitä, ketä nämä poliisimiehet ovat ja missä asemassa he ovat, Savurinne sanoo.

Hänen mukaansa koko tapahtumaketju selvitetään esitutkinnan aikana. Tarkoitus on selvittää, kuka kaasusumutetta käytti, kuka siihen antoi käskyn ja toimivatko kyseenomaiset poliisit lain mukaisesti.

Esitutkinnassa kuullaan asiaan osallisia ja todistajia sekä hankitaan muuta selvitystä tapahtumien kulusta.

Savurinne arvioi, että esitutkintaan menee useita viikkoja.

– Todennäköisesti puhutaan ennemmin kuukausista kuin viikoista. Tässä pitää kuitenkin hankkia laajasti selvitystä sekä henkilöitä pitää kuulla, Savurinne sanoo.

Hän ei osaa sanoa, koska henkilöiden kuulemiset alkavat.

Poliisihallitus: Vertaaminen aiempiin toimintamalleihin ei yksiselitteistä

Poliisihallitus (Poha) antoi viime viikolla sisäministeriölle asiasta oman selvityksensä. Pohan mukaan poliisin toiminta Elokapina-mielenosoituksessa tulee arvioida kokonaisuutena. Vertaaminen joidenkin aiempien mielenosoitusten toimintamalleihin ei ole yksiselitteistä, koska olosuhteet ovat aina erilaiset, Poha katsoo.

Helsingin poliisin Pohalle antaman lausunnon mukaan voimakeinoja käytettiin tilanteessa, jossa osa mielenosoittajista oli asettautunut vilkasliikenteiselle Kaisaniemenkadulle ja sulkenut toiminnallaan ajoradan. Helsingin poliisin mukaan resurssit eivät riittäneet mielenosoittajien kantamiseen pois ajoradalta.

Elokapina ei pidä Poliisihallituksen selvitystä totuudenmukaisena

Elokapina-liike ei pidä Poliisihallituksen selvitystä mielenosoituksen tapahtumista totuudenmukaisena. Elokapinan mielestä mielenosoituksen hajottaminen sumutteella ei ollut poliisilain mukaista vähimmän haitan ja oikeasuhtaisuuden periaatetta noudattavaa voimankäyttöä.

Elokapina ei pidä resurssipulaa hyväksyttävänä syynä tuottaa tarpeetonta kipua rauhanomaisille mielenosoittajille.

Korjattu kello 15.30. Päätös esitutkinnan aloittamisesta tehtiin keskiviikkona, ei tiistaina, kuten jutussa aiemmin kirjoitettiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?