THL:n pääjohtaja suositteli maskeja jo huhtikuussa, THL ja STM tyrmäsivät – näin ristiin maskeista puhuttiin keväällä

Suomessa annettiin keväällä ristiriitaisia näkemyksiä kasvomaskien käytöstä.

THL:n johtaja Markku Tervahauta nosti maskien hyötyjä esille jo huhtikuussa, mutta THL ja STM tiedottavat vähän myöhemmin, ettei maskisuositusta anneta.

13.10.2020 12:54

Suomessa on koronaepidemian alusta, eli viime kevättalvesta lähtien keskustelu maskien käytön hyödyistä. Keväällä virallisten tahojen näkemykset siitä, onko kasvomaskeista hyötyä vai ei, vaihtelivat suuresti.

Huhtikuun puolivälissä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta suositteli kankaisen maskin käyttämistä julkisilla paikoilla.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta suositteli kansalaisille kangasmaskeja jo huhtikuussa.

Hän sanoi tuolloin Helsingin Sanomien haastattelussa, että myös oireettoman ihmisen kannattaa käyttää maskia muiden suojaamiseksi.

Tervahaudan suositus oli vastoin THL:n virallista kantaa, jonka mukaan ei ole näyttöä siitä, että kasvomaskien laaja käyttö vähentäisi tartuntoja.

Muutama päivä Tervahaudan ulostulon jälkeen THL sekä sosiaali- ja terveysministeriö tiedottivat, että ne eivät anna suositusta tai ohjeistusta kangasmaskien käytöstä julkisella paikalla liikuttaessa.

Vielä keväällä suojaimia suositeltiin terveydenhuollon ammattilaisille sekä koronaan sairastuneille ja heidän lähikontakteilleen, mutta ei niinkään muille.

THL ja STM kertoivat tuolloin, että laajamittainen kankaisten suojainten tai maskien käyttö voi johtaa muun muassa valheelliseen turvallisuuden tunteeseen.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila suhtautui keväällä maskisuositukseen varauksella.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kommentoi Tervahaudan lausuntoja sanomalla, että kyseessä oli Tervahaudan oma ajattelu.

Tervahauta totesi Ilta-Sanomissa maanantaina, että THL halusi keväällä valistaa kansalaisia maskien käytöstä, mutta sosiaali- ja terveysministeriön mukaan maskeista ei ollut ”aihetta viestiä sen tarkemmin”.

Valtioneuvoston asettama tiedepaneeli puolestaan suositteli kesäkuun alussa maskien käyttöä julkisilla paikoilla ja joukkoliikenteessä.

THL antoi oman kasvomaskisuosituksensa lopulta elokuussa. THL suosittaa koronaepidemian kiihtymisvaiheessa kasvomaskin käyttöä joukkoliikenteen lisäksi myös julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää.

Myös maailman terveysjärjestö WHO muutti kesäkuussa kantaansa koskien kasvomaskeja ja siirtyi suosittelemaan niiden käyttöä julkisilla paikoilla. WHO sanoi vielä keväällä, ettei kasvomaskien hyödystä ollut riittävästi todisteita. Tuolloin kirurgisia kasvomaskeja suositeltiin kuitenkin niille, jotka olivat saaneet tartunnan ja sairastuneita hoitaville.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?