Somessa leviävä kuva Sdp:n yleisötilaisuudesta puhuttaa – suuri väkijoukko kerääntyi tyhjän terassin edustalle - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Somessa leviävä kuva Sdp:n yleisötilaisuudesta puhuttaa – suuri väkijoukko kerääntyi tyhjän terassin edustalle

Twitterissä on herännyt keskustelua muun muassa siitä, kuinka hyvin Sdp:n tilaisuudessa noudatettiin turvavälejä. Puolueen järjestöpäällikön mukaan tilaisuus oli järjestetty viranomaisten ohjeistusten mukaisesti.

­

10.10. 18:20

Viikonloppuna Twitterissä on levinnyt Sdp:n tilaisuudesta kuva, jossa iso joukko ihmisiä on kokoontunut yhteen. Ravintoloitsija ja kokki Henri Alénin jakaman kuvan etualalla nyhjöttää tyhjä ravintolan terassi.

– Yhdessä kuvassa ajan henki. Vaalitilaisuus ja ravintolan terassi. Kiitos, että huolehditte, Alén on kirjoittanut kuvan yhteyteen.

Kuva on otettu lauantaina ennen puoltapäivää Vantaan Tikkurilassa järjestetystä Mitä sinulla on sydämellä -yleisötilaisuudesta. Lauantaina Sdp järjesti toimintapäivänään ympäri Suomen erilaisia yleisötilaisuuksia. Vantaan tapahtumassa paikalla olivat puhumassa pääministeri Sanna Marin, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ja kansanedustaja Hussain al-Taee.

Sosiaalisessa mediassa kuva on herättänyt kysymyksen siitä, noudattiko pääministeripuolue yleisötilaisuudessa oman hallituksensa koronarajoituksia.

– Kaikki tilaisuudet on järjestetty viranomaisten ohjeistusten mukaisesti ulkona. Tikkuraitilla ei ollut mitään tarjoilua, koska haluttiin vähentää mahdollisia lähikontakteja. Siellä oli jaossa maskeja ja juontaja huomautti turvaväleistä jatkuvasti. Tapahtuman kesto oli noin puolisen tuntia, Sdp:n järjestöpäällikkö Jenny Suominen sanoo.

Vantaalla tilaisuuteen osallistui yli sata ihmistä ja maskeja jaettiin yli sata, järjestäjät kertovat. Lisäksi tapahtuman suunnitelma oli esitetty Vantaan kaupungin tartuntatautiyksikölle, joka vahvisti, että tilaisuus voidaan järjestää turvallisesti.

– Meidän toiminnanjohtajan ottamassa toisessa kuvassa näkyy, että ihmiset seisovat turvavälein ja suurimmalla osalla on maskit kasvoilla. Henri Alénin jakaman kuvan perspektiivi on sellainen, että näyttää siltä, että ihmiset seisovat aivan vierekkäin, Suominen sanoo.

Sdp:n lähettämä kuva Tikkurilan tilaisuudesta.­

Suomisen mukaan turvaväleistä yritettiin pitää huolta myös erillisillä nauhoilla. Vaasan sairaanhoitopiirin alueella kaikki Sdp:n tilaisuudet peruttiin viranomaisten ohjeistusten vuoksi.

– Vantaalla Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja valvoi yleisössä turvavälien noudattamista. Kyse oli ulkotapahtumasta, joten osallistujamäärän osalta ei ollut voimassa olevien ohjeistusten mukaan mitään ongelmaa.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä antoi kuluvalla viikolla suosituksen, jonka mukaan yli 20 hengen yksityistilaisuuksia ei tulisi järjestää ollenkaan. Pääkaupunkiseutu on epidemian kiihtymisvaiheessa. Isoissa tapahtumissa suositellaan vahvasti maskien käyttöä.

Twitterin käyttäjät ovat kiinnittäneet huomiota siihen, että demarien tilaisuuteen näyttää osallistuneen paljon riskiryhmään kuuluvia ihmisiä.

– Suomessa ei ole ulkonaliikkumiskieltoa, eikä vanhojakaan ihmisiä ole kielletty menemästä ulos, Suominen sanoo.

Lauantaina myös muut puolueet, kuten kokoomus, perussuomalaiset ja vasemmistoliitto järjestivät omia yleisötilaisuuksiaan.

– Emme halunneet perua valtakunnallista päivää, koska halusimme osaltamme viestiä sitä, että kun toimitaan vastuullisesti ja turvallisuus edellä, yhteiskunnan toimintoja pystytään pitämään käynnissä. Meille on tärkeää myös se, että Sdp:n puoluejohto on kansalaisten tavoitettavissa myös näinä aikoina.

Sunnuntaina pääministeri Marin kertoi Twitterissä, että kyseinen ravintola oli kiinni, kun kuva otettiin.

Kuluvalla viikolla on keskusteltu vilkkaasti uusista ravintola-alaa koskevista aukiolorajoituksista. Anniskelu täytyy lopettaa tätä nykyä puoliltaöin ja ravintoloiden täytyy sulkea ovensa viimeistään kello 01. Koronaviruksen kiihtymisvaiheessa olevissa maakunnissa (Uusimaa, Varsinais-Suomi, Kanta-Häme, Pirkanmaa ja Pohjanmaa) anniskelun täytyy päättyä jo iltakymmeneltä. Ravintola-alan mukaan uudet rajoitukset ovat kuolinisku monille alan yrityksille.

Juttua täydennetty 12.10. klo 16.19: Lisätty tieto Marinin sunnuntaisesta twiitistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?