Yle: Ruskaretkeläisten koronaketju levisi Ylläkseltä jo monelle paikkakunnalle pitkin Suomea - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yle: Ruskaretkeläisten koronaketju levisi Ylläkseltä jo monelle paikkakunnalle pitkin Suomea

Ruskaretkellä koronan saaneet levittivät tautia tietämättään.

THL on kehottanut kaikkia Ylläksellä 14.–25. syyskuuta olleita ihmisiä hakeutumaan koronavirustestiin.­

9.10. 20:25

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos eli THL kertoi syyskuun lopussa Ylläkseltä alkunsa saaneesta koronaviruksen tartuntaketjusta. THL kertoi, 30.9., että tartunnat ovat levinneet Ylläksellä ravintola Pirtukirkossa, Äkäshotellissa ja Jounin kaupassa.

THL kehotti kaikkia Ylläksellä 14.–25. syyskuuta olleita ihmisiä hakeutumaan koronavirustestiin, jos virukseen sopivia oireita ilmaantuu.

Yle kertoo tartuntaketjun leviämisestä. Ruskasesonki oli jo päättymässä, kun Kolarin johtava lääkäri Ulla Ylläsjärvi oli aavistellut, mitä tuleman pitää.

– Oli mietitty, että minkä puskan takaa se korona tulee. Kun paljon ihmisiä liikkuu, niin ei ihme jos se jostain putkahtaa.

Lauantaina 26.9. Ylläsjärvi sai puhelinsoiton Lapin keskussairaalan infektioyksiköstä. Kolarilaiselta oli löydetty koronatartunta, joka ensimmäinen sitten huhtikuun.

Lapin keskussairaala Rovaniemellä.­

Ketju jatkoi ulottumistaan Kolarin Ylläkseltä, Rovaniemelle, Tornioon, Kemiin ja Kokkolaan ja saapui mutkitellen vähitellen Sisä-Suomeen Jyväskylään ja Tampereelle. Osansa ketjun lonkeroista saivat Rauma, Seinäjoki, Pieksämäki, Mikkeli, Puumala, Kouvola, Hamina, Helsinki ja Kotka.

Tauti levisi nopeasti ja 7.10. tartuntaketjussa on jo yli 60 nimeä.

Osa ruskaretkellä koronan saaneista levitti tautia tietämättään. Tartuntaketjun alkulähde ei ole selvillä. Ulla Ylläsjärvi usko sen selviävän.

Ylläksen koronaketjun tartunta-ajaksi on määritelty 14.–25.9. Kahden viikon itämisaika loppuu perjantaina.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?