Poliisihallituksen selvitys poliisin toimista Elokapina-mielen­osoituksessa valmistui: Keinot eivät enää tuntien jälkeen riittäneet - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Poliisihallituksen selvitys poliisin toimista Elokapina-mielen­osoituksessa valmistui: Keinot eivät enää tuntien jälkeen riittäneet

Poliisihallitus on luovuttanut sisäministeriölle selvityksensä poliisin voimankäytöstä Elokapina-mielenosoituksessa.

8.10. 14:05 | Päivitetty 8.10. 14:31

Poliisin toiminta Elokapina-mielenosoituksessa tulee arvioida kokonaisuutena, sanoo Poliisihallitus sisäministeriölle antamassaan selvityksessä. Vertaaminen joidenkin aiempien mielenosoitusten toimintamalleihin ei ole yksiselitteistä, koska olosuhteet ovat aina erilaiset.

Videolla kooste tapahtumista Elokapina-mielenosoituksessa.

Poliisihallitus muistuttaa, että poliisin tehtävänä on turvata mielenilmaisun vapaus ja samalla muidenkin kansalaisten oikeudet.

– Mielenilmaisun vapaus ei tarkoita vapautta rikkoa lakia, Poliisihallitus sanoo.

Sisäministeriö pyysi Poliisihallitukselta selvitystä poliisin voimankäytöstä sekä poliisin tehtävästä huolehtia mielenosoitusten järjestyksestä ja turvallisuudesta. Selvityspyyntö koski lauantaina Helsingissä järjestettyä Elokapina-mielenosoitusta.

Poliisihallitus pyysi Helsingin poliisilaitokselta lausunnon mielenosoituksen tapahtumista. Lausunnon mukaan voimakeinoja käytettiin tilanteessa, jossa osa mielenosoittajista oli asettautunut vilkasliikenteiselle Kaisaniemenkadulle ja sulkenut toiminnallaan ajoradan.

Poliisihallitus ei selvityksessään ota enemmälti kantaa tapahtumiin siltä osin, kun toimien lainmukaisuus on valtakunnansyyttäjän ja eduskunnan oikeusasiamiehen arvioitavana.

Helsingin poliisilaitos sanoo tilanteen ajautuneen siihen pisteeseen, että poliisin käytössä olleet keinot eivät enää riittäneet. Keinot olivat poliisin mukaan painottuneet jo tuntien ajan neuvoihin, kehotuksiin ja käskyihin.

”Poliisi ei missään vaiheessa keskeyttänyt mielenilmaisua”

Helsingin poliisin mukaan mielenosoittajien kantaminen ja siirtäminen jalkakäytävälle ei enää tuottanut toivottua lopputulosta, koska poliisilla ei ollut voimavaroja kaikkien poliisin käskyä laiminlyöneiden henkilöiden kuljettamiseen ja toisiinsa kahliutuneiden mielenosoittajien kantaminen tai irrottaminen kahleista voimakeinoin olisi voinut aiheuttaa fyysisiä vammoja.

Helsingin poliisin mukaan poliisioperaation johtaja hyväksyi OC-sumutteen käytön lievimpänä käytettävissä olevana voimakeinona väkijoukon hajottamiseen.

– Ennen sumutteen käyttöä oli vielä varmistettu, että sumutteen käyttö on olosuhteissa mahdollista ja sen käyttö kohdistui vain rajattuun joukkoon mielenosoittajia. Poliisi oli lisäksi varoittanut mielenosoittajia sumutteen käyttämisestä sekä antanut viisi minuuttia aikaa poistua itse ajoradalta, lausunnossa sanotaan.

Operaation johtaja oli voimakeinojen käytön harkinnassaan arvioinut väkijoukon aiheuttamaa liikennehaittaa, käytössä olevia poliisiresursseja, vaihtoehtoisia keinoja sekä poliisiresurssien vapauttamista kiireellisten hälytystehtävien hoitamiseen. Tilanteessa tuli myös arvioida vaihtoehtoisia tapahtumainkulkuja, jos tilanteen olisi annettu jatkua.

Poliisihallitus toteaa selvityksessä, että poliisille ei ollut annettu etukäteen tietoa mielenosoittajien suunnitelmasta estää liikenne Unioninkadun ja Kaisaniemenkadun ajoradoilla.

– Tästä toiminnasta aiheutui häiriöitä ja esteitä yleiselle liikenteelle, vaaraa mielenosoittajille sekä poliisitehtäviä suorittaneille poliisimiehille. Lisäksi liikenteelle aiheutunut haitta aiheutti vaaraa pelastusviranomaisten toiminnalle, selvityksessä sanotaan.

Lisäksi Poliisihallituksen mukaan on huomattavaa, ettei poliisi missään vaiheessa keskeyttänyt mielenilmaisua, vaan mahdollisti mielenosoittajien ajoradalta poistamisen jälkeenkin mielenilmaisun jatkumisen turvallisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?