Vaasan raju onnettomuus: Poliisi selvittää nyt, miten 13-vuotiaat saivat auton käyttöönsä

Neljän alaikäisen nuoren raju yöllinen kaahailu on noussut isoksi puheenaiheeksi.

Onnettomuuden jälki oli dramaattista.

8.10.2020 13:59

Vaasan seudulla viime yönä tapahtuneen, neljän 13-vuotiaan nuoren hurjan ulosajo-onnettomuuden tutkinta etenee. Pohjanmaan poliisi kertoo tuoreeltaan IS:lle, että poliisi selvittää nyt erityisesti sitä, miten ihmeessä alaikäiset nuoret saivat auton käyttöönsä.

– Käsityksemme mukaan saaneet nuoret saivat auton seurueeseen kuuluneen henkilön perhepiiristä. Nyt selvitämme, että millä tavoin. Siinä selvityksessä on auki myös auton omistussuhteisiin liittyviä asioita, Pohjanmaan poliisin viestintäpäällikkö Mikael Appel selvittää.

Aiemmin torstaina aamulla Appel kertoi IS:lle, että poliisilla on selvä käsitys, kuka nuorista autoa ajoi.

– Ei ainakaan vaikuta siltä, että kenenkään ulkopuolisen ajoneuvo olisi kyseessä, Appel sanoi.

Poliisi on yleisesti ottaen hyvin vaitonainen tapauksen yksityiskohdista, koska kyse on alaikäisistä henkilöistä. Loukkaantuneet vietiin yöllä Vaasan keskussairaalaan, ja paikalla olleen paloesimiehen mukaan yksi nuorista loukkaantui vakavammin.

– Poliisi ei voi tässä vaiheessa kertoa enempää tapauksen yksityiskohdista. Koska kyse on alaikäisistä, tässä on oltava tarkkana, Appel korostaa.

Viestintäpäällikön mukaan Pohjanmaan poliisi on viime viikkoina pistänyt merkille, että nuorten, myös alaikäisten, autolla kaahailut ja muut liikennerikkomukset ovat lisääntyneet.

– Yksi näyttö siitä ovat selvästi lisääntyneet ajokieltomääräykset, Appel linjasi.

Omassa tiedotteessaan poliisi kuvasi pahentunutta tilannetta hiljattain näin:

– Järjetön kaahailu, monta kertaa laittomilla ajoneuvoilla, on yleistynyt alueen jokaisella paikkakunnalla, poliisin tiedotteessa kirjoitettiin.

Kahden viime viikon aikana Pohjanmaan poliisi on kirjannut jo vajaat parikymmentä ajokieltoa. Esimerkiksi syyskuun lopussa poliisi määräsi neljä alaikäistä henkilöä ajokieltoon vakavasta piittaamattomuudesta. Kaikki neljä olivat kuljettaneet henkilöautoa sivuluisussa rangasta polttaen siten, että se oli omiaan aiheuttamaan vaaraa toisen turvallisuudelle.

Vauhtia jopa 140 km/h

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä sattuneen onnettomuuden tapahtumakuvaus on selkeä. Poliisin mukaan puolenyön jälkeen Mustasaaren Rantatiellä poliisipartiota vastaan ajoi henkilöautoilija, jonka epävarma eteneminen herätti partion huomion.

Kun poliisi pääsi paikalle, kaikki autossa olleet makasivat auton ulkopuolella. Yksi neljästä on loukkaantunut vakavammin kuin muut. Kaikki vietiin sairaalaan.

Autolla oli arvioiden mukaan vauhtia jopa 140 kilometriä tunnissa.

Partio kääntyi auton perään ja vilautti pysäytysvaloja. Henkilöauto kääntyi Rantatieltä moottoritien liittymälle ja pysähtyi.

Poliisipartio nousi autosta tarkastaakseen, kuka autolla oli liikenteessä. Autoilija kuitenkin kiihdytti kovalla vauhdilla ja jatkoi moottoritietä kohti Vaasan keskustaa.

Partio lähti seuraamaan autoa ja näki sen kääntyvän liittymästä Tarhaajantielle. Siinä kohtaa partio menetti hetkellisesti näköyhteyden autoon. Partio kääntyi auton perään Tarhaajantielle ja huomasi moottoritien rampin tasoliittymässä auton ojan toisella puolella tulessa.

Kaikki autossa olleet henkilöt makasivat auton ulkopuolella. Pelastuslaitos kutsuttiin paikalle tulipaloa sammuttamaan. Harmaanvärinen henkilöauto romuttui onnettomuudessa täysin.

– Onnettomuutta tutkimaan on nimitetty tutkinnanjohtaja, mutta hän ei ole juuri tänään töissä, Appel vielä viestittää.

Poliisin mukaan nuorten kuulemisella ei ole kiire. Koska nuoret ovat rikosoikeudellisen vastuuiän alapuolella, kyse on tästä eteenpäin enemmän lastensuojelu- kuin poliisiasiasta.

Pelastuslaitoksen arvion mukaan ulosajon syynä oli ajoneuvon hallinnan menetys. Nopeutta autolla oli arviolta 140 kilometriä tunnissa turman sattuessa. Rajoitus onnettomuuspaikalla on 120 kilometriä tunnissa.

Poliisi tutkii tapausta muun muassa törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja törkeänä vammantuottamuksena. Tapauksesta on ilmoitettu lastensuojeluviranomaisille ja lasten vanhemmille.

Kukaan ei kuollut onnettomuudessa.

Auto tuhoutui ulosajossa ja palossa täysin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?