Kommentti: Veroale saattaisi pelastaa osan ravintoloista ja Lapin matkailusta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Veroale saattaisi pelastaa osan ravintoloista ja Lapin matkailusta

Koronavirus kaataa tulevana talvena majoitus- ja ravintola-alan yrityksiä kuin heinää, ja koko Lapin-matkailu on vaarassa. Jotakin täytyy tehdä. EK:n esittämä alv-alennus voisi olla hyvä ratkaisu, sillä parempi maksaa alennettuja veroja kuin ei veroja lainkaan, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Ravintolat ja Lapin matkailu elävät koronapainajaista. Olisiko arvonlisäveron alentamisesta apua alan ahdinkoon?­

6.10. 16:00 | Päivitetty 6.10. 17:44

Ravintola- ja matkailualan koronahädässä hyvät neuvot ovat tarpeen.

Yrittäjät säikähtivät pahemman kerran, kun hallitus linjasi viime viikolla, että ravintoloiden aukioloajat rustataan uusiksi. Ylihuomisesta alkaen anniskelu loppuu kello 24, ja baarit pannaan kiinni tuntia myöhemmin.

Pahenevilla koronalueilla ravintolat voidaan sulkea jo aikaisemmin.

Mutta pahempaa on taatusti edessä, vaikkei ravintoloita viime kevään tapaan suljettaisikaan.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi Twitterissä, että koronatilanne pahenee Suomessa nopeasti ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM) valmistelee uusia toimenpiteitä, joista hallitus neuvottelee ensi viikolla.

Selvää on, mihin suuntaan tilanne kehittyy: Tiistain tuorein luku on jo 227 uutta koronatartuntaa.

Matkailu- ja ravintola-alaa edustavan MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoi viime viikolla pelkäävänsä, että uudet rajoitukset johtavat jopa 20 000 työpaikan menetykseen.

Se on monta Kaipolaa.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK vetosi tiistaina hallitukseen, että se auttaisi palvelualoja alentamalla arvonlisäveroa määräaikaisesti. Kymmenen prosentin verokanta pitäisi alentaa ensi vuodeksi viiteen prosenttiin, samoin ravintoloita koskeva 14 prosentin alv.

Ei ehkä huonoin idea.

Konstia on käytetty myös muissa EU-maissa.

Saksa tiputti laajasti alv-kantaansa 2–3 prosenttiyksikköä ja Irlanti 2 prosenttiyksikköä puoleksi vuodeksi.

Kriisialoille kohdennettua, alv:n alentamisen 5–8 prosenttiyksikön elvytystä on annettu muun muassa Belgiassa, Itävallassa ja Norjassa puoleksi vuodeksi erityisesti matkailu- ja ravintola-alan tukemiseksi. Britit alensivat ravintoloiden alv-kantaa viidenneksellä ja tiputtivat sen viiteen prosenttiin noin yhdeksän kuukauden määräajaksi.

EK laskee, että tilapäinen alennus tulisi maksamaan noin 750 miljoonaa euroa. Se on paljon.

Mutta vaihtoehtokin on paha.

– Uhkana ovat konkurssit ja massiiviset työpaikkojen menetykset, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies varoitti tiedotteessaan.

Konkurssifirmat eivät sitä paitsi maksa alveja lainkaan. Tulevaisuudessakaan.

Parempi siis, että joku maksaa edes jotakin veroja kuin että kukaan ei maksa mitään veroja.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) ja kehitys­yhteistyö- ja ulkomaan­kauppaministeri Ville Skinnari (sd) kävivät maanantaina Lapissa kuulemassa, millaista painajaista siellä tulevaksi talveksi odotetaan.

Käsittämättömillä koronakaranteeni­määräyksillä Lappiin tulevat ulkomaanmatkat ovat pysähtyneet jo kuin seinään.

Toivo kuitenkin elää. Pikatestit kehittyvät ja halpenevat. Kyse on siitä, millainen matkojen peruutusaalto on edessä.

Perhe ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) myönsikin herrojen Lapin-matkan päätteeksi, että STM:kin on havainnut ”kehittämistarpeita” ja että ”joiltain osin matkustamiseen ja terveysturvallisuuteen jo tehtyjä linjauksia on näkemyksemme mukaan tarkasteltava uudelleen”.

Niinkö? Jopas jotakin!

Kyse on siitä, että viime viikon koronarajoitukset vanhenevat silmissä. Niin sanottu 25 tautitapauksen rajoitus on sellainen, että edes Suomesta ei voisi enää matkustaa Suomeen. Uudellamaalla lähestytään kohta 50 tautitapauksen rajaa 100 000:tta asukasta kohden.

Mutta myös arkirealisti kannattaa olla. Vaikka karanteenimääräykset muutettaisiin millä tavalla, ulkomaalaisten vieraiden varaan Lapin matkailua ei kannata ensi talvena laskea.

Lapin kohtalo on kotimaan matkailusta kiinni.

Se on puolestaan kiinni muun muassa hintatasosta.

Siinä saattaisi hintojen alennuksissa näkyvä alv-kannan pudottaminen auttaa. Työllistämisessä ehkä työantajamaksut myös.

Ellei sitten edessä ole viime kevään kaltaisia matkustusrajoituksia.

Mahdollisen alv-veroalen suhteen on silti vielä monta mutta-sanalla alkavaa lausetta.

Mutta miten muut alat? Miten niiden tukeminen?

Mutta miten ideologia?

Pääministeri Sanna Marin (sd) on ottanut näkyvästi matsia teollisuuden ja työnantajien kanssa.

Valtion verotuki yrityksille saattaa yleisessä tilanteessa ja kuntavaalien alla nousta sellaiseksi ideologiseksi painajaislääkkeeksi, jota Sdp ei uskalla nielaista.

Samaan aikaan työmarkkinoillakin käy pahaenteinen suhina.

Esimerkiksi Palvelualojen työnantajat Palta harkitsee esittävänsä, että tietyt palvelualan sovitut työehtosopimukset avataan ja neuvotellaan uusiksi koronatilanteen takia. Tällaiset avaukset yleistyvät muuallakin jo ennen ensilumia, jos povata sopii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?