Järjetön kaahailu räjähti Suomessa – poliisipartiot ihmeissään: ”Ei ehditä kuin ottamaan kortteja pois” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Järjetön kaahailu räjähti Suomessa – poliisipartiot ihmeissään: ”Ei ehditä kuin ottamaan kortteja pois”

Sisä-Suomen poliisin alueella lukemat nousseet yli puolella viime vuodesta.

Pirkanmaan surullisimpiin onnettomuuksiin kuuluu kolmen nuoren kuolema ulosajossa Nokialla elokuussa. Kuvassa onnettomuuspaikalle tuotuja kynttilöitä ja viestejä.

5.10.2020 12:55

Törkeistä liikenneturvallisuuden vaarantamisista on puhuttu ympäri Suomea erityisesti tästä keväästä lähtien. Sisä-Suomen poliisin alueella eli Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa kaahailu on tilastojen valossa kasvanut hurjasti.

Poliisin tiedotteen mukaan koko poliisilaitoksella poliisi kirjasi 677 epäiltyä törkeää liikenneturvallisuuden vaarantamista elokuun loppuun mennessä. Vastaava luku viime vuoden elokuun lopussa oli 417.

Prosenteissa mitaten epäiltyjen kaahailurikosten määrä on kasvanut siis jopa yli 62 prosenttia.

Keski-Suomessa vastaavat luvut ovat 270 elokuun loppuun mennessä ja 166 viime vuoden elokuun loppuun mennessä, Pirkanmaalla 407 tämän vuoden elokuun loppuun mennessä ja 251 viime vuoden elokuun loppuun mennessä.

– Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta, mistä tämä järjettömyys johtuu. Kyseessä on yleiseurooppalainen ilmiö, ei vain Sisä-Suomen tai Suomen, Sisä-Suomen poliisilaitoksen liikennepoliisiyksikön ylikomisario Jari Näkki toteaa tiedotteessa.

– Liikennettä valvotaan sen mitä ehditään, mutta partioilta tulee kommenttia, että ei muuta ehdi kuin ottamaan kortteja pois kuljettajilta ja määräämään heitä ajokieltoihin. Ajokieltoihin määrääminen sitoo partion pidemmäksi aikaa paperitöiden vuoksi.

Liikennekäyttäytymiseen ei ole näkyvissä muutosta. Esimerkiksi kuluneena viikonloppuna lauantain alkuillan ja yökahden välissä poliisi määräsi kahdeksan kuljettajaa ajokieltoon törkeän liikenneturvallisuusepäilyn vuoksi.

– Järjetön kaahaaminen on omalla ja muiden tielläliikkujien hengellä leikkimistä. Näiltä kaahareilta voisi kysyä, ymmärtävätkö he ihan tosissaan, että he voivat tappaa ajamisellaan itsensä, kaverit kyydissä tai täysin sivullisia. Yksikin omien rajojen kokeilu autolla maantiellä voi olla se viimeinen.

Poliisi jatkaa edelleen liikennevalvontaa ja puuttuu liikenteen vaarantamisiin aina kun mahdollista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?