Poliisi käytti kaasusumutetta mielenosoittajiin Helsingissä – näin sisäministeri Ohisalo kommentoi Twitterissä

Helsingissä mielenosoittajat tukkivat autotien kaupungin ydinkeskustassa. Poliisin toiminta tilanteessa on herättänyt keskustelua.

Poliisi hajotti väkijoukon voimakeinoin käyttämällä kaasusumutetta.

3.10.2020 18:21 | Päivitetty 3.10.2020 23:37

Helsingin poliisi kertoo Twitterissä, että Kaisaniemenkadulla oli lauantaina päivällä mielenosoitus, jonka yhteydessä osa mielenosoittajista tukki ajotien.

Poliisi hajotti väkijoukon voimakeinoin käyttämällä kaasusumutetta. Poliisin mukaan tiellä olleet mielenosoittajat eivät olleet totelleet poliisin lukuisia käskyjä poistua tukkimasta tietä ja estämästä liikenteen kulkua.

– Lisätietoa kaasusumutteen käytöstä: Mielenosoittajajoukon siirtyessä Kaisaniemenkadulle noin kello 16:15 poliisi käski heitä useita kertoja siirtymään pois vilkasliikenteiseltä kadulta. Mielenosoittajat eivät totelleet poliisin kehotuksia ja käskyjä, Helsingin poliisi kertoo Twitterissä.

Kyseessä oli Elokapina-liikkeen järjestämä mielenosoitus, jonka tarkoituksena oli kiinnittää huomiota ilmastonmuutokseen ja patistella päättäjiä toimiin sen torjumiseksi.

Poliisin voimankäyttö mielenosoituksessa on herättänyt keskustelua, ihmetystä ja kritiikkiä sosiaalisessa mediassa.

Sisäministeri Maria Ohisalo kommentoi asiaa tuoreeltaan lauantai-iltana Twitterissä.

– Oliko Poliisin voimankäyttö Elokapina-mielenosoituksessa tänään oikeasuhtaista? Olemme saaneet asiasta alustavan selvityksen jota käydään läpi. Voimankäytön on oltava aina viimeinen keino ja sille on oltava painavat perusteet. Toiminta on arvioitava ja ohjeita on tarvittaessa päivitettävä. Perustelut voimankäytöstä olisi myös hyvä aina avata. Viime kädessä poliisin toimintaa valvoo eduskunnan oikeusasiamies, Ohisalo twiittaa.

Kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas) oli tätä ennen Twitterissä vaatinut sisäministeri Ohisaloa olemaan asiasta yhteydessä poliisijohtoon.

– Oli mitä mieltä tahansa mielenosoittajista tai heidän teemoistaan, näin ei voi toimia rauhanomaisia mielenosoittajia kohtaan. Ainakaan demokraattisessa oikeusvaltiossa, Arhinmäki twiittasi.

Elokapina-liike julkaisi lauantaina Facebookissa mielenilmauksesta kuvatun, noin neljä tuntia pitkän videon, jonka loppupuolella näkyy myös poliisien toiminta tilanteessa.

Kaisaniemenkadun ja Unioninkadun risteykseen parkkeerannut mielenosoitus kestää useita tunteja. Osa mielenosoittajista istuu ajoradalla ja osa heistä on jalkakäytävällä. Kun mielenosoitusta on kestänyt noin puolitoista tuntia, mielenosoituksessa kuulutetaan, että poliisi on antanut poistumiskäskyn siirtyä tieltä viereiseen Varsapuistikkoon. Mielenosoittajat eivät kuitenkaan siirry.

Videon perusteella poliisi käskee jälleen jonkin ajan päästä mielenosoittajia siirtymään tieltä ja kantaa myös useita mielenosoittajia autotieltä jalkakäytävälle ja poliisiautoon. Muutama mielenosoittajista on kiinnittänyt itsensä esimerkiksi autokaistalla olevaan jollaveneeseen. Poliisi avaa kahleita ja kantaa mielenosoittajia pois jollasta.

Kun mielenosoitusta on kulunut yli kolme tuntia, poliisit näyttävät kaasusumuttimia tiellä istuville mielenosoittajille. Videon perusteella näyttää siltä, että poliisi ilmoittaa käyttävänsä heihin sumutinta, mikäli he eivät siirry tieltä jalkakäytävälle.

Noin viiden minuutin päästä kolme poliisia sumuttaa maassa istuvien mielenosoittajien päälle kaasusumutetta. Poliisit sumuttavat maassa istuvia mielenilmaisijoita tauottaen useamman kerran. Suurin osa mielenosoittajista ei poistu tämänkään jälkeen, vaan hieman myöhemmin poliisit kantavat tai taluttavat mielenosoittajia pois autokaistalta.

Helsingin poliisin johtokeskuksen viestinnästä kerrotaan, että poliisille oli tehty mielenilmauksesta ennakkoon ilmoitus, mutta mielenosoituskulkueen piti mennä Hakaniemeen saakka. Poliisin tietojen mukaan mielenosoituksen ei ollut tarkoitus seisahtua Kaisaniemeen.

Muutoin Helsingin poliisilaitos ei kommentoinut poliisin toimintatapoja ja voimankäyttöä IS:lle lauantai-iltana.

Helsingin poliisi kommentoi toimintaansa lauantai-iltana Twitterissä. Poliisin mukaan liikennehäiriöt olivat mittavat. Mielenosoittajia oli useita kymmeniä ja osa heistä oli kytkeytynyt kiinni toisiinsa tai esimerkiksi jollaveneeseen.

Poliisin mukaan poliisi turvautui tilanteessa lievimpään mahdolliseen voimankäyttöön.

– Merkittävä liikennehaitta ja tilanteen kesto huomioiden poliisi turvautui lievimpään mahdolliseen voimankäyttöön väkijoukon hajottamiseksi. Se oli tässä tilanteessa kaasusumute, Helsingin poliisi kommentoi Twitterissä lauantai-iltana.

Poliisin mukaan voimankäytön pyrkimyksenä oli liikennettä haittaavan väkijoukon hajottaminen, ja mielenosoitus sai jatkua Kaisaniemen puistossa ja jalkakäytävällä.

HSL tviittasi ennen viittä iltapäivällä, että kaikki bussiliikenne Rautatientorilta oli keskeytetty mielenilmauksen vuoksi. Vajaan puoli tuntia myöhemmin HSL kuitenkin kertoi, että bussiliikenne oli jo palautumassa normaaliksi.

Helsingin poliisi tiedotti myöhään lauantai-iltana, että ajoradalta otettiin kiinni useita kymmeniä henkilöitä, jotka estivät liikenteen kulun eivätkä noudattaneet poliisin antamia neuvoja, kehotuksia ja käskyjä ajoradalta poistumiseksi.

Kiinniotetut mielenosoittajat on päästetty pois poliisilaitokselta.

– Kaisaniemen tilanne on rauhallinen. Varsinainen mielenosoitus jatkui vielä kiinniottojen jälkeen ja päättyi kello 19 jälkeen illalla. Kaikki tilanteessa kiinniotetut henkilöt ovat päässeet pois poliisilaitokselta, tiedotteessa sanotaan.

Rikosylitarkastaja Jonna Turusen mukaan poliisin toiminta tilanteessa tullaan käymään läpi normaalien käytäntöjen mukaisesti.

Juttua päivitetty ja täydennetty kauttaaltaan 3.10.2020 klo 23.11.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?