Havukoskella pahoinpitelyn uhriksi joutuneen pojan lähipiiri ihmettelee koulun toimintaa: ”Hieman kyseenalaista” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Havukoskella pahoinpitelyn uhriksi joutuneen pojan lähipiiri ihmettelee koulun toimintaa: ”Hieman kyseenalaista”

Uhrin lähipiirin mukaan Havukosken koulun opettaja ei olisi ottanut koulun pihalla tapahtuneen pahoinpitelyn johdosta yhteyttä viranomaisiin.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan pahoinpitely tapahtui koulun pihalla pyörätelineiden luona.

1.10.2020 12:20

Vantaan Havukosken koulun pihalla tapahtui perjantaina 11. syyskuuta välikohtaus, jossa 14-vuotias poika pahoinpideltiin tajuttomaksi lyömällä ja potkimalla.

Tapaus on eri kuin 15. syyskuuta tapahtunut pahoinpitely Kytöpuiston koululla Vantaalla. IS:n tietojen mukaan pahoinpitelyt eivät liity toisiinsa, vaikka koulut sijaitsevatkin lähellä toisiaan.

Uhrin lähipiiristä kerrotaan, että tekijä olisi haastanut aiemmin päivällä riitaa uhrin kanssa ja ilmaissut halunsa tapella tämän kanssa. Uhri ei ollut lähipiirin mukaan halukas tappelemaan, vaan poistui tilanteesta.

Tekijä oli kuitenkin jäänyt odottamaan uhria koulun pihalle. Kun koulun pihalla ollut opettaja oli poistunut, tekijä hyökkäsi uhrin kimppuun.

– Poika oli huutanut (uhrin) nimeä ja lyönyt kaksi kertaa. Ainakin toinen lyönti osui kasvoihin. Sen jälkeen hän lensi takaraivolleen maahan, menetti tajuntansa, ja häntä potkittiin vatsaan, uhrin lähipiiristä kerrotaan.

– Hän on odottanut, että opettaja poistuu ja voi mennä vetämään turpaan.

Paikalla olleet sivulliset olivat hakeneet toisen opettajan paikalle tilannetta selvittämään. Lähipiirin mukaan opettaja oli pyytänyt poikia puristamaan kättä sovinnon merkiksi. Tämän jälkeen poika lähti pyöräillen kotiinsa. Poika oli sekava eikä itse muista kotimatkastaan mitään. Hänen kasvonsa olivat turvonneet ja veriset.

Paikalle saapunut opettaja ei ottanut lähipiirin mukaan tapauksen johdosta yhteyttä viranomaisiin. Poliisi sai tietää asiasta myöhemmin samana päivänä, kun poika kävi lääkärissä ja lääkäriasemalle kutsutut poliisit haastattelivat häntä.

Koulun pihaa kuvaavat valvontakamerat taltioivat tapahtuneen pahoinpitelyn.

Havukosken koulun rehtori ei kommentoinut tapausta IS:lle vaan ohjasi kysymykset Vantaan perusopetuksen johtajalle Ilkka Kalolle.

Kalo korostaa, ettei voi kommentoida keskeneräistä poliisitutkinnassa olevaa asiaa millään tavalla. Hän kommentoi asiaa IS:lle maanantaina yleisellä tasolla.

– Ilman muuta, jos koulun aikuinen näkee, että joku on tajuton tai sairas tai huonokuntoinen, ei kukaan aikuinen lähetä ketään kotiin. Silloin kutsutaan paikalle apua ja tukea tai ensihoito, ja sehän on myös yleinen velvollisuus kaikille aikuisille, Kalo sanoo.

Kalon mukaan koulu tekee rikosilmoituksen, jos tilanne sitä vaatii.

– Luonnollisesti me teemme koulussa myös rikosilmoituksen, jos tapahtuu sellaisia asioita.

– Sillä on merkitystä, onko koulupäivä käynnissä vai ei, Kalo tarkentaa.

Pahoinpitely tapahtui pari minuuttia koulupäivän päättymisen jälkeen, kun uhriksi joutunut poika oli ollut lähdössä koulun pihalta kotiin. Paikalla oli useita silminnäkijöitä ja tapahtuma tallentui myös koulun pihaa kuvanneen valvontakameran tallenteelle.

– Onko se sitten kouluajan ulkopuolella, jos ollaan vielä koulun pihalla eikä edes jääty siihen hengaamaan. Se on hieman kyseenalaista, lähipiiristä kommentoidaan.

Kuinka pitkälle koulun vastuu oppilaiden turvallisuudesta koulun piha-alueella sitten ulottuu? Sitä ei ole määritelty lainsäädännössä, mutta Opetushallituksen tulkinta löytyy sen laatimasta mallista koulujen järjestyssäännöiksi.

Johtaja Matti Lahtinen Opetushallituksesta nostaa esiin mallin kohdan, jonka mukaan opetukselliseen aikaan voidaan katsoa sisältyvän myös kohtuullinen, esimerkiksi välitunnin mittainen aika oppilaan viimeisen oppitunnin tai muun toiminnan päätyttyä.

Jokainen koulu laatii itse omat järjestyssääntönsä, mutta moni käyttää pohjana Opetushallituksen mallia.

Koulun rehtori lähetti muutama päivä tapahtuneen jälkeen Wilma-järjestelmän kautta yleisen viestin, jossa kertoi tapahtuneesta. Lähipiiri kertoo olevansa tyytymätön koulun toimintaan tilanteen hoidossa.

Poliisi tutkii tapausta törkeänä pahoinpitelynä siitä huolimatta, ettei teossa käytetty esimerkiksi teräasetta tai muuta erillistä astaloa.

Epäilty tekijä on rikosoikeudellisesti vastuullinen eli 15 vuotta täyttänyt, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Timo Luoto Itä-Uudenmaan poliisista kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?