Syyte: Surmaajaveljekset häiriköivät isoäidin hautajaisissa – muu perhe järkyttyi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Syyte: Surmaajaveljekset häiriköivät isoäidin hautajaisissa – muu perhe järkyttyi

Syyttäjä vaatii rangaistusta uskonrauhan rikkomisesta.

Iäkkään naisen hautajaiset eivät sujuneet parhaalla mahdollisella tavalla.

29.9.2020 19:51

Kahden rankkoja rikoksia tehneen pojanpojan käytös sai muun perheen järkyttymään isoäidin hautajaisissa kesällä 2018.

Miehet ovat velipuolia keskenään. Vainaja oli molempien isoäiti. Syyttäjä vaatii heille Helsingin käräjäoikeudessa rangaistusta uskonrauhan rikkomisesta.

– He ovat häirinneet kirkollista toimitusta Profeetta Elian kirkossa ja sen jälkeen hautaanlaskussa Helsingin ortodoksisella hautausmaalla. He ovat nauttineet virvokkeita ja tuntemattomaksi jäänyttä muuta ainetta, tupakoineet, naureskelleet ja keskustelleet kovaäänisesti, aluesyyttäjä Maija Päivinen sanoi oikeudessa tiistaina.

Toinen miehistä oli hänen mukaansa myös suudellut siunauksessa puolisoaan niin, että se oli aiheuttanut pahennusta muussa saattoväessä.

– Käytös on häirinnyt ja loukannut uskonnollisia tunteita ja oikeutta saattaa läheinen arvokkaasti ja rauhassa hautaan, Päivinen sanoi.

Molemmat miehet kiistivät syytteen. He osallistuivat oikeuden istuntoon videon välityksellä.

Veljeksistä 31-vuotias seurasi käsittelyä Satakunnan vankilan Huittisten osastolta. Hän istuu siellä lainvoimaista tuomiota taposta ja törkeästä ryöstöstä.

Nuorempi 20-vuotias oli videon äärellä Kuopiossa Niuvanniemen sairaalassa, jossa hän on mielentilatutkimuksessa. Häntä epäillään murhasta.

Henkirikokset ovat erilliset: kyse ei siis ole veljesten yhdessä tai samaan aikaan tekemistä rikoksista. Molemmilla oli jo ennestään väkivaltarikostaustaa.

Helsingin ortodoksinen hautausmaa on perustettu vuonna 1815.

Oikeudessa oli kuultavana puolisen tusinaa muuta perheenjäsentä, jotka eivät vietä rikollista elämää: vainajan sisar, lapsia ja aikuinen lapsenlapsi. He kokivat veljesten käytöksen häpäisevänä ja loukkaavana ja kertoivat asian vaivaavan heitä edelleen.

Syytetyistä 31-vuotias oli tullut siunaustilaisuuteen vanginvartijoiden saattelemana. Useat perheenjäsenet kertoivat nähneensä, kuinka hänen äitinsä oli tuonut hänelle jotain valkoista ainetta, jota miehet olivat heittäneet suuhunsa. Lisäksi kokispullo ”kiersi ringissä”.

Äidin lisäksi veljesten isä ja 31-vuotiaan puoliso liittyivät tähän seurueeseen. Vanginvartijat odottivat siunauksen ajan kirkon ulkopuolella.

Ulkona haudan nurkalla veljekset perheenjäsenten mukaan pitivät todella häiritsevää naurunremakkaa ja polttelivat tupakkaa niin, että moni koki jäähyväiset häirityksi.

– Olin niin vihainen, se oli viimeinen tilaisuus sanoa hyvästi siskolleni. Se loukkasi minua, niin ei saa käyttäytyä missään hautajaisissa, vainajan iäkäs sisko kertoi.

– Haudalla he tupakoivat ja juttelivat aivan kuin olisivat olleet jonkun baarin edessä. He eivät seuranneet, kun kukkia laskettiin.

– Jos häpäistään äidin viimeinen matka, jonka pitäisi olla arvokas, kyllähän se tekee surulliseksi ja vihaiseksi, kertoi vainajan tytär.

Helsingin käräjäoikeus antaa jutussa tuomion 23. lokakuuta.

Yksi kysymys oikeudessa liittyi vanginvartijoiden rooliin. Todistajana kuultu vartija sanoi heidän istuneen ulkona penkillä niin, että näkivät koko ajan saatettavan 31-vuotiaan kirkon ovesta. Vartijan mielestä mitään erikoista ei tapahtunut.

Viereisellä penkillä istui kuitenkin erään perheenjäsenen puoliso, joka allergiansa vuoksi ei voinut olla sisällä ortodoksisen tilaisuuden suitsukkeen takia. Hänen mukaansa ovet olivat tilaisuuden alussa kiinni ja avattiin vasta myöhemmin.

Kun 31-vuotias lähti tilaisuuden jälkeen takaisin vankilaan, yksi vainajan lapsista soitti Helsingin vankilan portille ja pyysi tekemään miehelle huumetestin. Jostain syystä testi tehtiin vankilassa vasta kolme päivää myöhemmin, joten testin osoittamaa päihtymystä ei voida suoraan kytkeä hautajaisiin. Testissä löytyi buprenorfiinia ja bentsodiatsepiiniä.

31-vuotias on käyttänyt huumeita pitkään. Hän itse kertoi oikeudessa vuosia jatkuneesta buprenorfiinin käytöstä ja sanoi olevansa nyt korvaushoidossa.

Veljekset itse kiistävät kaiken.

– Asiallisesti käyttäydyin kuten velikin ja meidän porukka, 20-vuotias sanoi.

Äidiltä hän sanoi saaneensa huumeiden sijaan nenäliinan, vaimoltaan nikotiinipastillin. Vaimoaan hän ei ollut mielestään suudellut paheksuttavasti, vaan halannut ja pussannut otsalle, kun tämä järkyttyi ortodoksisen tavan mukaisesta avonaisesta arkusta.

Puolustus oli nimennyt todistajaksi myös veljesten isän. Myös hänen mielestään pojat käyttäytyivät moitteettomasti.

Syyttäjä vaatii veljeksille sakkorangaistusta. Uskonrauhan rikkomista koskeva säännös suojelee hänen mukaansa sekä vainajaa että hautajaisiin osallistuvia ihmisiä.

– Tämä on hyvin poikkeuksellinen syyte. Käytös on ylittänyt asiallisen käytöksen, jota tulee edellyttää jokaiselta ihmiseltä, joka osallistuu hautajaisiin, Päivinen sanoi.

– Tämä oli viimeinen tilaisuus, jossa äitivainaa oli fyysisesti saatavilla. Hänellä oli ehdoton oikeus arvokkaaseen siunaustilaisuuteen ja arvokkaisiin hautajaisiin. Kun tultiin tällä tavoin rilluttelemaan, se loukkasi myös minua. Siksi tein rikosilmoituksen, vainajan yli 70-vuotias poika kertoi.

Helsingin käräjäoikeus antaa jutussa tuomion 23. lokakuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?