Tahkon koronaryppään aiheutti supertartuttaja

Altistuneista kolmasosa sai koronan nuorten mökkiviikonloppuna ja luku voi vielä kasvaa.

Koronavirus levisi illanvietossa Tahkon mökkikylässä runsas viikko sitten viikonloppuna.

28.9.2020 18:46

Koronavirus levisi tehokkaasti 17-20-vuotiaiden nuorten illanvietossa Tahkon mökkikylässä runsas viikko sitten viikonloppuna.

Paikalla olleista 70 nuoresta 21:llä on todettu korona ja luku voi vielä kasvaa. Nykyisellään luvut tarkoittavat, että 30 prosenttia altistuneista sai koronan.

– Tartuntaluku on poikkeuksellisen korkea. Nuoret ovat olleet tiiviissä kanssakäymisessä ja heidän joukossaan on ollut niin sanottu supertartuttaja, Kuopion kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Savolainen sanoo.

Supertartuttajaksi kutsutaan henkilöä joka levittää tartuntatautia muita ihmisiä tehokkaammin. Eräät tulkinnat painottavat supertartutusta enemmän tilanteena kuin yhden yksilön ominaisuutena.

Nilsiän korkeiden tarttuvuuslukujen takana voivat yhdistyä molemmat tekijät.

Tartuntarypäs on Suomen oloissa joka tapauksessa suuri.

– En osaa sanoa, onko Suomessa todennettu suurempaa rypästä kuin tämä.

Tahkon tartuntarypäs on Suomen oloissa suuri.

Monilla koronaan altistuneilla nuorilla oli alkuun väärinkäsitys testin ja karanteenin suhteesta.

– Nuoret ymmärsivät tilanteen väärin ja hakeutuivat oireettomina testeihin, että olisivat päässeet karanteenista pois nopeammin. Mutta kun tämä ilmiö heti havaittiin, ovat noudattaneet karanteeniohjeita hyvin, Savolainen sanoo.

Tahkolle oli runsas viikko sitten viikonloppuna kokoontunut nuoria Kuopiosta Nilsiästä, Siilinjärveltä, Mikkelistä, Kajaanista ja Helsingistä. Kanssakäyminen oli tiivistä. Toisessa mökissä oli noin 50 nuorta ja toisessa parikymmentä.

Mahdollisesti oireeton supertartuttaja levitti tietämättään virusta tehokkaasti ahtaissa tiloissa. Riski läheisessä vuorovaikutuksessa tapahtuvalle aerosolitartunnalle on suurimmillaan, kun kantaja on vielä oireeton tai vähäoireinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?