Amorellan onnettomuuspaikalta löytyi sinne kuulumaton lohkare – Väylävirasto sulki väylän ja tutkii, miten se on sinne joutunut - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Amorellan onnettomuuspaikalta löytyi sinne kuulumaton lohkare – Väylävirasto sulki väylän ja tutkii, miten se on sinne joutunut

Väylä on suljettu liikenteeltä tutkimusten ajaksi.

28.9.2020 13:21

Onnettomuustutkintakeskus on löytänyt Viking Linen Amorella-laivan onnettomuusväylältä, tarkemmin sanottuna sen pohjalta, sinne kuulumatonta materiaalia.

Tarkkaan ottaen väylän puolella on suuri kivenlohkare.

– Väylän kuvantamisen yhteydessä on löydetty, sanotaan sillä tavalla, että sellaista, mikä ei sinne kuulu. Miten se on sinne joutunut, täytyy vielä tarkastella, Otkesin johtava Veli-Pekka Nurmi sanoi aiemmin.

Viking Linen risteilyalus Amorella saapumassa Långnäsin satamaan sen jälkeen kun laiva lähti liikkeelle Järsö-saaren rannan läheltä Ahvenanmaalla.

Onnettomuustutkintakeskus ilmoitti löydöksestään välittömästi Väylävirastolle, joka vastaanotti tiedon maanantaina.

Väyläviraston meriväyläyksikön päällikkö Simo Kerkelä vahvistaa Ilta-Sanomille, että alustavat selvitykset ovat osoittaneet, että väylän pohjassa on suuri kivenlohkare.

Sen huippu on noin seitsemän metrin syvyydessä.

– Vielä ei ole tarkkaa tietoa onko se väylän puolella, mutta reunalla se ainakin on. Se on iso lohkare, nelisen metriä pitkä ja puolitoista tai kaksi metriä leveä ja syvä, Kerkelä sanoo.

Kerkelän mukaan kiven ei pitäisi olla siellä, missä se on. Aikaisemmissa väylätutkimuksissa sitä ei ole näkynyt. Hän pitää mahdollisena, että se liittyy onnettomuuteen.

– On se mahdollista, mutta selvitellään sitä vielä.

Väyläaluetta tutkitaan tiistaina ja keskiviikkona ja mitataan tankoharalla, Kerkelä kertoo. Se on mekaanisella laitteella varustettu lautta, jonka avulla syväytetään eräänlainen tanko väylän varmistettuun tasoon.

– Tangolla siis katsotaan onko siellä vettä riittävästi. Väylällä tulee olla vähintään kahdeksan ja puoli metriä vettä keskisyvyydessä.

Väylä on ollut sunnuntaista asti suljettuna liikenteeltä tutkimusten vuoksi. Kerkelä kertoo, että sulku jatkuu ainakin keskiviikkoon asti.

Onnettomuustutkintakeskuksen Nurmi puolestaan kertoo, että lisätietojen saamisessa ja arvioinnissa kestänee ainakin joitain päiviä, mahdollisesti yli viikon. Erityishuomiota Otkes kiinnittää siihen, onko nyt tehdyillä löydöksillä ja onnettomuudella yhteys.

Viking Linen Amorellan korjauksien odotetaan Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnströmin mukaan kestävän ainakin kaksi viikkoa, ehkä pidempäänkin. Korjaustyöt on aloitettu Turun korjaustelakalla Naantalissa.

Juttua muokattu. Väylä on ollut suljettuna sunnuntaista asti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?