Kuvat: Revontulet leiskuivat näyttävästi Etelä-Suomea myöten – myös ensi yönä taivaalla voi tapahtua

Magneettinen keskiyö on paras aika revontulien bongaamiselle.

Revontulia Maskussa.

28.9.2020 8:35 | Päivitetty 28.9.2020 9:38

Sunnuntain ja maanantain välinen yö oli aktiivinen revontuliyö ympäri Suomea. Komeat värit leiskuivat taivaalla aivan eteläisintä Suomea myöten.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa kerää revontulihavaintoja Taivaanvahti-järjestelmäänsä ja sen perusteella revontulia on raportoitu näkyneen muun muassa Muuramessa, Helsingissä, Kangasalla, Puumalassa ja Tampereella, Ruskolla ja Mäntyharjulla.

Tsarmitunturin erämaa-alue Inarissa 27.9.

Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Matias Takala kertoi Ilta-Sanomille sunnuntaina, että otollinen aika havainnoille voi jatkua vielä alkuviikosta.

– Kyllä se näytti siltä, että tällainen kohtalainen tilanne saattaisi jatkua myös alkuviikosta maanantaina ja tiistaina.

Revontulien näkemisestä kiinnostuneille Takala antaa vinkiksi mennä ulos magneettisen keskiyön aikaan. Se on noin kello 23.30, kun revontuliin liittyvät maapallon magneettikentän häiriöt ovat voimakkaimmillaan.

– Noin kello 23–01 mahdollisuus (nähdä revontulia) on aika hyvä. Periaatteessa revontulia voi esiintyä läpi yön, jos tilanne on suotuisa, hän sanoo.

Saitko hienon kuvan tai videon revontulista? Voit lähettää sen toimitukseen WhatsApp-viestinä numeroon 0406609019.

Vantaan Riipilä.

Porvoon Emäsalo.

Nurmijärvi 28.9. kello 1.00.

Revontulia Maskun öisellä taivaalla.

Kontiolahti, Pohjois-Karjala.

Tällaiset revontulet nähtiin Kilpisjärvellä.

Revontulien säihkettä Äänekosken yllä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?