Etelän revontuli­bongareiden kannattaa suunnata katseet taivaalle: ”Sää mahdollistaa revontulien näkemisen” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Etelän revontuli­bongareiden kannattaa suunnata katseet taivaalle: ”Sää mahdollistaa revontulien näkemisen”

Revontulia saattaa näkyä eteläisessä Suomessa asti.

27.9. 20:08
  • Yllä olevalla videolla aiemmin tällä viikolla kuvattuja revontulia Rovaniemellä.

Tavallista suurempi mahdollisuus revontulien näkemiseen jatkunee seuraavina öinä myös Lapin eteläpuolisessa Suomessa, Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Matias Takala kertoo.

– Kyllä se näytti siltä, että tällainen kohtalainen tilanne saattaisi jatkua myös alkuviikosta maanantaina ja tiistaina.

  • Saitko hienon kuvan tai videon revontulista? Voit lähettää sen toimitukseen WhatsApp-viestinä numeroon 040-6609019.

Viikonlopulle annetun ennusteen mukaan revontulien mahdollisuus oli kohtalainen neliportaisella asteikolla, joka ulottuu pienestä pienehkön ja kohtalaisen kautta suureen todennäköisyyteen.

Viikonloppuna komeita revontulia on näkynyt ainakin Tampereella asti.

Takalan mukaan yksi revontulien todennäköisyyttä lisäävä tekijä on viikko sitten sunnuntaina ollut syyspäiväntasaus. Sitä ei tiedetä tarkkaan, miten syyspäiväntasaus ja revontulet liittyvät yhteen, mutta tilastojen perusteella yhteys on olemassa.

– Se liittyy todennäköisesti siihen, missä kulmassa maapallo on ratatasoon tähden. Selitys on todennäköisesti tämä, mutta sitä ei tiedetä varmasti, Takala kertoo.

Magneettinen keskiyö on hyvä hetki

Revontulien näkemisestä kiinnostuneille Takala antaa vinkiksi mennä ulos magneettisen keskiyön aikaan. Se on noin kello 23.30, kun revontuliin liittyvät maapallon magneettikentän häiriöt ovat voimakkaimmillaan.

– Noin kello 23–01 mahdollisuus (nähdä revontulia) on aika hyvä. Periaatteessa revontulia voi esiintyä läpi yön, jos tilanne on suotuisa, hän sanoo.

Revontulia on nyt paljon, sillä auringon koronan aukkojen napaisuus on otollinen tavallista nopeammalle aurinkotuulelle. Tällainen tilanne ei Takalan mukaan ole kuitenkaan harvinainen, vaan samantyyppiset olot syntyvät useita kertoja vuodessa.

– Aurinko on tällä hetkellä aktiivisuusjaksossa aika hiljainen. Luin äskettäin, että tilastodatasta todettiin auringonpilkkuminimin olleen vuoden 2019 joulukuussa, ja nyt tässä pikkuhiljaa auringon aktiivisuus alkaa nousta. Aika hiljaisessa vaiheessa ollaan vielä, hän sanoo.

Ilmatieteen laitos julkaisee uuden revontulitiedotteen maanantaina.

Poikkeuslämmöt alkavat väistyä

Sunnuntain ja maanantain välisestä yöstä on tulossa verrattain selkeä eteläisessä ja keskisessä Suomessa, vaikka pientä sumua voi syntyä, kertoo päivystävä meteorologi Jari Tuovinen.

– Sää mahdollistaa kyllä revontulien näkemisen, jos niitä vain esiintyy, hän sanoo.

Oulun ja Sodankylän välillä on kuitenkin sateinen pilvilautta, joka leviää sunnuntai-iltaa kohden pohjoisemmaksi ja tekee mahdollisten revontulien näkemisestä liki mahdotonta.

– Sieltä ei näe helposti läpi yhtään mitään. Pohjoinen on sikäli aika huonossa asemassa ensi yön osalta.

Sunnuntai jäänee lämpimimmäksi päiväksi lähiaikoina, ja 20 lämpöasteen raja rikkoutunee Jyväskylän korkeudella saakka.

– Lounaan sääasemien osalta ollaan 0,5–1 astetta korkeammissa lukemissa kuin eilen, eli on hyvä mahdollisuus siihen, että eilisen lukemat rikkoutuvat, Tuovinen sanoo.

Etelä-Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Koillismaalla pilvipeite ja sateet pitävät lämpötilan tänään 5–7 lämpöasteessa, mutta Oulussa saatetaan päästä jopa 15 asteen tuntumaan. Nyt lämpötilat ovat olleet 5–8 astetta tavanomaista lämpimämmät, mutta alkuviikon jälkeen ero normaaliin alkaa pienentyä.

– Ilmavirtaus käy yhä idän ja kaakon kantilta. Viikon puolivälissä pilvisyys on lisääntymässä täällä etelämpänäkin, ja heikkoa sadetta voi tulla, Tuovinen sanoo.

Viikonloppua kohti sää alkaa kuitenkin muuttua taas aurinkoisemmaksi, ja voimakas matalapaine kiristää kaakkoistuulta.

– Voi olla, että aavistus lämpimämpää ilmaa pyrkii tänne, mutta se voi tulla voimakkaan tuulen kanssa. Vaikka mittari silloin näyttäisi 17 astetta, se ei silloin tunnu siltä. Tuuli voi olla puuskaista, ja kuluvan viikonlopun lämpötilat ovat ihan eri luokkaa, hän kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?