Poikkeuksellisen lämmin ilma hellii nyt Suomea – sääilmiö on virallisestikin harvinainen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Poikkeuksellisen lämmin ilma hellii nyt Suomea – sääilmiö on virallisestikin harvinainen

Viikonloppuna saadaan nauttia yli 20 asteen lämpötiloista koko eteläisessä Suomessa, mitä tapahtuu syyskuun lopulla harvemmin kuin kerran 30 vuodessa.

26.9. 9:38

Suomessa vallitsee nyt harvinaisen lämmin sää. Varsinkin maan eteläisissä osissa, jossa 20 asteen lämpötila rikkoutuu todennäköisesti monella paikkakunnalla.

– Sunnuntai on lauantaitakin lämpimämpi, päivystävä meteorologi Petteri Pyykkö Ilmatieteenlaitokselta sanoo.

Pyykkö ei epäröi käyttää sanaa ”harvinainen”.

– Kyllä tämä täyttää harvinaisen sääilmiön määritelmälliset kriteerit eli toistuu harvemmin kuin kerran 30 vuodessa, Pyykkö sanoo.

  • Otitko viikonlopun sääilmiöstä hienon kuvan tai videon? Lähetä se IS:n WhatsAppiin ( 040 660 9019) tai tämän lomakkeen kautta.

Päivän ylimmät lämpötilat ovat jopa seitsemän astetta ajankohdan tavanomaisia korkeammat. Koska yöllä on paikoin sumua eli maahan asti ulottuvaa pilvisyyttä, lämpö ei pääse karkaamaan ylös. Se pitää tähän vuodenaikaan jo esiintyvät viileät yöt loitolla.

Poikkeuslämmön mahdollistaa kaksi yhtä aikaa vallitsevaa sääilmiötä: Keski-Euroopassa on laaja matalapaine ja Venäjällä noin 2 000 kilometrin päässä Uralin juurella vahva 1 034 hehtopascalin korkeapaine.

– Niiden välistä Baltian kautta pääsee tapahtumaan voimakas lämpimän ilmamassan syöttö tänne, Pyykkö sanoo.

Lämmin ilma peräisin Ukrainan ja Venäjän aroilta, joilla kesän lämpö vielä viipyy. Euraasian laatan keskivaiheilla lämpötilat eivät ole erityisen korkeita, mutta kun ne pääsevät virtaamaan syyskuun lopulla pohjolaan, se luo tänne poikkeussäät.

Etelä-Suomen sisäosat, Varsinais-Suomi, Kaakonkulma, Päijät- ja Kanta-Häme, Etelä-Karjala ja Keski-Suomi nauttivat nyt muutaman päivän poikkeuslämmöistä, jossa 20 astetta menee yleisesti rikki.

– Viikonvaihteen lämpimin paikka voi sijoittua Turun-Salon seudulle, Pyykkö ennustaa.

Lämpimän ilman virtausta pohjoiseen rajoittaa Etelä-Norjasta Lapin poikki Kuolan niemimaalle ulottuva säärintama, mikä tuo mukanaan sateita.

Suomen alailmäkehässä nyt vallitsevilla sääasetuksilla saisi aikaan kesällä hellettä. Kymmenasteinen lämpö puolentoista kahden kilometrin korkeudella tietäisi keskikesällä hellettä maan pinnalla. Nyt siihen ei päästä, sillä auringon lämmittävä vaikutus ei enää tähän vuodenaikaan riitä pukkaamaan lämpöä yli 25 asteen eli hellerajalle.

Poikkeusämmin sää jatkuu vielä ainakin maanantaina, mutta sitten kelit alkavat pikkuhiljaa kääntyä kohti ajankohdan pitkäaikaisia keskiarvoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?