HUS mukana koronan läpimurto­tutkimuksessa – yksi puutos elimistössä voi selittää vakavaa sairastumista - Kotimaa - Ilta-Sanomat

HUS mukana koronan läpimurto­tutkimuksessa – yksi puutos elimistössä voi selittää vakavaa sairastumista

Kaksi julkaistua tutkimusta antaa selityksen, miksi lähes 14 prosenttia potilaista sairastuu koronavirukseen vakavasti.

Kaksi tutkimusta selvitti, miksi miehet ja ikääntyneet ovat alttiita koronaviruksen aiheuttaman taudin vaikealle muodolle. Kuva koronapotilaan tehohoidosta Jorvin sairaalasta Espoosta.­

25.9. 21:03

Tutkimukset paljastivat, että koronaviruksen vakava tautimuoto liittyy ihmiskehon toimivaan interferonivasteeseen.

– Todennäköisesti SARS-CoV-2 on niin vaarallinen, koska siltä puolustautuminen on poikkeuksellisen riippuvaista toimivasta interferonivasteesta, tutkimuksessa mukana ollut osastonylilääkäri Mikko Seppänen HUSista sanoo tiedotteessa.

Covid Human Genetic Effort (CHGE) -tutkimuskonsortio kuvasi 3,5 prosentilla sairastuneista varhaisvaiheen viruksia vastaan suunnatun interferonivasteen geneettisen, usein muuten oireettoman, mutta eri geenien toimimattomuuteen johtavan puutoksen.

Löydös johdatti toisen mekanismin jäljille. Interferonivasta-aineita oli vaikeasti sairastuneista 10,5 prosentilla jo ennen sairastumistaan. Terveiltä vain muutamilta löydettiin interferonivasta-aineita ja lieväoireisen sairauden läpikäyneiltä ei keneltäkään.

Tällaisten omaa puolustusjärjestelmää vastaan hyökänneiden vasta-aineiden yleisyys kasvoi iän myötä.

Tästä 10,5 prosentin osuudesta yli 95 prosenttia oli miehiä. Tämä tarjoaa ensimmäisen selityksen sille, miksi etenkin miehet ja vanhukset ovat vaikealle sairaudelle alttiita.

Löydökset auttavat löytämään tehokkaita hoitoja SARS-CoV-2-virusta vastaan. Osa nykyisin tutkittavista hoidoista, esimerkiksi toipuneiden veriplasma, voinee osoittautua vaaralliseksi.

Kansainvälisessä yhteistyössä tehdyissä tutkimuksissa oli mukana noin 1 700 potilasta. Tutkimukset julkaistiin arvostetussa Science-lehdessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?