Ex-vaimo jätti häijyn yllätyksen miehen autoon – mustasukkaisuus saa joskus järjettömiä piirteitä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ex-vaimo jätti häijyn yllätyksen miehen autoon – mustasukkaisuus saa joskus järjettömiä piirteitä

Joskus mustasukkaisuus saa niin rajuja piirteitä, että tapauksia puidaan oikeudessa.

27.9. 7:40

Järjettömiä piirteitä saava mustasukkaisuus nousi puheenaiheeksi taas tällä viikolla, kun uutuuskirja paljasti Kari Tapion piinaavan mustasukkaisuuden. Laulajatähti jopa varjosti vaimoaan kaupungilla, syöksyi tämän työpaikalle raivoamaan ja epäili vaimoa suhteesta Julio Iglesiaksen kanssa.

Mustasukkaisuus saa joissakin ihmissuhteissa vielä paljon karmivampia piirteitä. Keräsimme tähän joitakin erikoisempia tapauksia, joita on puitu viime vuosina oikeudessa asti.

Myös avioeroja hoitaville juristeille järjettömät eroriidat ja niissä usein esiin nouseva mustasukkaisuus ovat tuttuja ilmiöitä. Ohessa on muutamia tapauksia, joita juristit ovat kertoneet.

Auton peilit ja pyyhkijät rullalle

Eräs juristi seurasi aikoinaan eroprosessia, jossa nainen äityi tekemään kiusaa ex-miehelleen vääntelemällä tämän auton peilit ja tuulilasin pyyhkijät rikki kerta toisensa jälkeen. Kun naiselta kysyttiin asiasta, hän kielsi koskaan käyneensä lähelläkään miehen autoa. Kiusanteko loppui ajan myötä.

Kiikareiden kanssa ”kalareissulle”

Eronnut nainen asui Pirkanmaalla järven rannalla. Ex-puolisoa naisen elämänmeno kiinnosti yhä niin runsaasti, että ex alkoi ajella veneellä laiturin edestä ja jäi mukamas kalaan vähän matkan päähän selälle. Järveltä mies tähyili kiikareilla naisen tontille. Vene kuului omaisuuden ositukseen, joten naisen ei ollut vaikea tunnistaa, kuka järvellä kiikaroi.

Autonrenkaat tyhjiksi kerta toisensa jälkeen

Yhdessä erotapauksessa ex-vaimo kävi tyhjentämässä entisen miehensä autonrenkaat säännöllisin väliajoin. Tätä jatkui kaikkiaan muutaman kuukauden ajan. On-off-suhteessa elänyt pari oli tehnyt eroa kokonaisuudessaan jo useita vuosia.

Valvontakamera sohvan alle

Helsingin käräjäoikeudessa käsiteltiin viime keväänä tapausta, jossa mies oli jopa asentanut valvontakameran sohvan alle seuratakseen vaimonsa liikkeitä.

Miehen tekemät rikokset tapahtuivat viime talvena. Useimmissa rikoksissa uhrina oli vaimo. Kahdessa asianomistajana oli vaimon sisko.

Rikossarjan taustalla oli muun muassa mustasukkaisuus. Syyttäjä näki asiassa myös kunniaväkivallan piirteitä.

Lain rikkomisen tielle mies astui syksyllä, hieman ennen lokakuista matkaansa sukulaisten luokse Egyptiin. Mies halusi tarkkailla reissun aikana kodin tapahtumia ja suomalaissyntyistä vaimoaan, joten hän asensi sohvan alle valvontakameran.

Vaimon mukaan mies oli lisäksi sanonut näkevänsä vaimonsa mieluummin kuolleena kuin seurustelevan suomalaisen miehen kanssa. Mies oli vaatinut myös, ettei vaimo hymyile vastaan tuleville miehille.

Lopulta vaimo suostui siihen, että kamera jäi matkan ajaksi paikoilleen. Vaimo jopa korjaili kameraa miehensä määräyksestä. Mies käski vaimoaan myös pitämään puhelinta auki yöpöydällä, jotta hän kuulisi, mitä asunnossa tapahtui.

Matkan jälkeen tilanne vain paheni, ja mies pahoinpiteli vaimoaan. Marraskuun lopulta alkaen miehen toiminta muuttui vainoamiseksi. Mies muun muassa soitti noin puolentoista kuukauden aikana noin 3 000 puhelua vaimolleen ja noin 300 puhelua tämän siskolle.

Mies asensi vaimonsa siskon autoon seurantalaitteen, jonka avulla hän kykeni seuramaan vaimonsa liikkeitä. Siskon mies löysi laitteen ja poisti sen, mutta mies asensi pian tilalle uuden.

 Mies käski vaimoaan myös pitämään puhelinta auki yöpöydällä, jotta hän kuulisi, mitä asunnossa tapahtui.

Poliisi pyysi jättämään seurantalaitteen paikalleen ja neuvoi siskoa ajamaan kuulusteluihin poliisiasemalle Pasilaan. Sisko pysäköi autonsa Pasilan urheilutalon parkkipaikalle, minne myös mies saapui hetken päästä. Juoni tehosi. Poliisipartio löysi miehen hallusta teräaseen ja vasaran.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi miehen kahden vuoden ja seitsemän kuukauden ehdottomaan vankeustuomioon. Miehen katsottiin syyllistyneen salakatseluun, pahoinpitelyyn, neljään laittomaan uhkaukseen, kahteen vainoamiseen, lähestymiskiellon rikkomiseen ja törkeään henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluun.

Naapuri puhkoi miesystävän autosta renkaat

Erään nurmeslaisen naisen elämä muuttui painajaiseksi naapurissa asuvan mustasukkaisen miehen vuoksi.

Miehen mustasukkaisuus sai tässäkin tapauksessa hyvin erikoisia piirteitä. Mies muun muassa tyydytti itseään toistuvasti omakotitalonsa ikkunassa naisen nähden. Mies myös varasti naisen postia ja tilasi naisen nimissä kolme lehteä ja yhden paketin. Nainen sai mieheltä kirjeen, jossa oli naisen kuva ja syntymäpäiväonnittelut. ”Ikuisesti sinun”, mies kirjoitti.

Naisen miesystävän elämää naapuri hankaloitti puhkomalla tämän autoista renkaita. Naapuri lähetti naisen kuvalla varustetun kirjeen myös miesystävälle.

Asiaa käsiteltiin lopulta Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa. Syyttäjän mukaan vainoaminen alkoi jo syyskuussa 2014 ja jatkui lähes kahden ja puolen vuoden ajan.

Mies tunnusti vainoamista lukuun ottamatta kaikki teot.

Valeprofiileja Tinderiin

Viime marraskuussa Itä-Suomen hovioikeus antoi päätöksen tapauksesta, jossa espoolainen nainen oli päätynyt tekemään seuranhakupalvelu Tinderiin valeprofiilit kahdesta henkilöstä.

Nelikymppisen espoolaisnaisen touhujen syynä oli mustasukkaisuus. Pahaa aavistamattomat uhrit saivat tietää valeprofiileista tuttaviltaan, jotka olivat törmänneet niihin seuranhakupalvelussa.

Uhreiksi joutuivat heinolalainen nainen ja mies. Kaikki kolme olivat olleet Tinderissä. Espoolainen ei ollut koskaan tavannut heinolalaisia, mutta mieheen hän oli ollut yhteydessä Tinderin kautta.

Espoolainen sorvasi naispuolisesta uhrista useita valeprofiileja Tinderiin ja laittoi profiileihin uhrin oikeat yhteystiedot. Tästä seurasi, että uhrille sateli yhteydenottoja vierailta seurankipeiltä. Lopulta uhri masentui ja joutui pitkälle sairauslomalle. Hänen yritystoimintansa liikevaihto romahti.

Myös valeprofiileiden uhriksi joutunut mies kärsi pelosta ja univaikeuksista. Hänen työssä jaksamisensa oli koetuksella, ja yritystoiminta kärsi.

Vainoaja iski uhreihinsa myös puhelimen välityksellä. Hän lähetti asiattomia viestejä uhreilleen kuukausien ajan.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi viime maaliskuussa espoolaisnaisen kahdesta identiteettivarkaudesta ja kahdesta viestintärauhan rikkomisesta sakkoihin ja korvauksiin. Hänelle tuli maksettavaa kaikkiaan noin 13 000 euroa.

Sen jälkeen Itä-Suomen hovioikeus käsitteli syytteet, koska uhriksi joutunut nainen vaati lisää korvauksia. Hovioikeus määräsi tuomitun maksamaan kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta 1 500 euroa aiemmin määrättyjen 2 200 euron kärsimyskorvausten lisäksi.

 Mustasukkaisuus tuli kalliiksi. Espoolaisnaisen loppulasku omien oikeudenkäyntikulujen ja maksettavaksi määrättyjen korvausten kanssa nousi noin 17 500 euroon.

Mustasukkaisuus tuli kalliiksi. Espoolaisnaisen loppulasku omien oikeudenkäyntikulujen ja maksettavaksi määrättyjen korvausten kanssa nousi noin 17 500 euroon.

Terveiset oven läpi haulikolla

Kainuussa käsiteltiin taannoin tapausta, jossa mustasukkainen aviomies oli seurannut vaimoaan tämän uuden seurustelukumppanin luokse ja ampunut kolme kertaa haulikolla ovesta sisään asuntoon. Mies oli omasta mielestään liikkeellä pelottelumielessä, ei tappotarkoituksessa.

Tapahtumat saivat alkunsa tammikuisena iltana. Vaimo oli löytänyt uuden kumppanin jo edellisenä kesänä ja illan aikana hän lähti taksilla tämän luokse.

Humalatilastaan huolimatta mies lähti autolla perään. Hän otti mukaan puoliautomaattihaulikon ja neljä panosta. Vaimonsa uuden kumppanin pihaan päästyään hän meni avoimesta ulko-ovesta kuistille. Peremmälle hän ei kuitenkaan päässyt, sillä ovi oli lukossa.

Haulikolla aseistautunut mies vaati oven avaamista, mutta tätä sisällä olevat eivät uskaltaneet tehdä. Vaimon uusi seurustelukumppani soitti hätäkeskukseen, ja hätäpuhelun aikana möykkä ovella jatkui. Nauhalle tallentui myös kolme haulikon laukausta, jotka suuntautuivat alaviistoon oven lukkoon.

 Nauhalle tallentui myös kolme haulikon laukausta, jotka suuntautuivat alaviistoon oven lukkoon.

Kaikeksi onneksi oven takana ollut nainen ei suoraan laukausten eteen päätynyt. Lähimmillään laukaukset olivat menneet vain muutamien senttien päästä ohi.

Kainuun käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1961 syntyneen miehen tapon yrityksestä, törkeästä kotirauhan rikkomisesta, törkeästä rattijuopumuksesta ja kahdesta laittomasta uhkauksesta neljän vuoden vankeuteen. Rovaniemen hovioikeus päätyi pitämässään suullisessa käsittelyssä samaan lopputulokseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?