Koronan haistavat koirat löysivät jo ensimmäiset tartunnat Helsinki-Vantaalla

Helsinki-Vantaan lentoasemalla on neljä hajukoiraa etsimässä koronapositiivisia vuoden loppuun asti kestävässä kokeilussa.

24.9.2020 22:08

Helsinki-Vantaan lentoasemalla käytössä olevat koronakoirat ovat löytäneet jo ensimmäiset koronavirusta kantaneet matkustajat.

Asiasta kertoi Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö Twitterissä.

Koronaviruksen tunnistavat hajukoirat aloittivat työskentelynsä Helsinki-Vantaan lentoasemalla keskiviikkona.

Matkustajalle vapaaehtoinen testi toimii siten, että matkustaja pyyhkäisee sideharsolla kaulaansa ja panee harson purkkiin. Koira haistelee näytteen, ja jos koiran antama tulos on positiivinen, potilas ohjataan lentokentän terveyspisteelle.

Koiran antama tulos voi olla jopa luotettavampi kuin yleisessä käytössä oleva PCR-testi. Koirat ovat tutkimuksissa havainneet koronavirustartuntoja ihmisiltä, jotka eivät vielä olleet sairastuneet ja joiden PCR-testi oli negatiivinen.

Vielä ei ole täyttä selvyyttä siitä, minkä seikan perusteella koira tunnistaa positiivisen koronatapauksen. Koira saattaa haistaa viruksen tai sen osan, viruksen tuottamat vasta-aineet, immunologisia komponentteja tai esimerkiksi tulehduksen aiheuttamia aineenvaihdunnan tuotteita.

Koronakoira Kössi on jo kokenut hajukoira. Se on aikaisemmin etsinyt mm. kosteusvaurioita, syöpiä ja tuholaisia.

Helsinki-Vantaalla on neljä koronakoiraa, joista aina kaksi työskentelee kerrallaan. Kokeilua koirien käyttämisessä koronaviruspositiivisten löytämiseen jatketaan ensi alkuun vuoden loppuun saakka.

Aronkytö kertoi STT:lle, että pilottijakson rahoitus on turvattu loppuvuoden ajaksi. Aronkytö toivoi, että jatkossa Tulli ottaa koronakoiratestauksen vastuulleen ja että koirat saisivat virkakoiran aseman. Tämä kuitenkin vaatisi lakimuutosta.

Terveydenhuollossa hajukoiria käytetään myös mm. erilaisten syöpäsairauksien löytämisessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?