Riihimäkeläinen koneyrittäjä viritti huijareille ansan, eikä antanut puliveivauksen hämätä – ”Kerroin, että olet muuten velkaa 25 000 euroa” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Riihimäkeläinen koneyrittäjä viritti huijareille ansan, eikä antanut puliveivauksen hämätä – ”Kerroin, että olet muuten velkaa 25 000 euroa”

– Ei tästä palkkiota tule, mutta saa ilon siitä, että edes joku huijari jää kiinni, mies perustelee.

Huijarit veivät riihimäkeläiseltä yrittäjältä Ari Haataiselta 25000 euron arvoisen pienoiskaivinkoneen.­

24.9. 15:25

Sivutoimista konevuokrausbisnestä harjoittavalta riihimäkeläiseltä yrittäjältä Ari Haataiselta varastettiin 25 000 euron arvoinen pienoiskaivinkone. Poliisi oli vuosi sitten heinäkuussa tapahtuneen rikoksen selvittämisen edessä voimaton.

Se jäi harmittamaan, sillä Haatainen uskoo saaneensa Facebookin avulla selville jopa auton rekisterin ja ajankohdan, milloin hänen Yanmar Vio 20- minikaivurinsa uitettiin laivalla yli Viroon.

– Jäljet johtivat Saksaan, näin minulle asiaa selvittänyt kaveri kertoi.

Jos tulisi seuraava kerta, silloin tulisi toimia toisin, Haatainen pohti. Ja silloin hän olisi viisaampi ja viekkaampi.

Eikä seuraavaa kertaa tarvinnut odottaa kuin puoli vuotta. Tammikuussa 2020 eräs kiinteistösijoitusfirma lähestyi minikaivurin vuokrausasialla.

– Sanoi, että tekee SRV:lle hommia Munkkivuoressa entisen Pohjolan talon työmaalla.

Ensikuulemalta ihan uskottava peitetarina, mutta Haatainen haistoi asiassa käryä. Harvemmin kiinteistösijoitusfirma tekee itse kaivutöitä. Oli myös muuta epäilyttävää.

– Sähköposti oli gmail ja puhelinliittymä prepaid. Ja sähköpostissa oli kirjoitusvirheitä.

Hän kertoo soittaneensa suomalaiseen firmaan. Sieltä sanottiin, että eivät he ole tilanneet mitään kaivinkonetta. Huijarit vain käyttivät yrityksen nimeä.

Haataiselle varmistui, että hän on samanlaisen huijausyrityksen kanssa tekemisissä, mikä oli maksanut hänelle jo yhden kaivinkoneen. Hän päätti virittää ansan.

Haatainen soitti ensin Riihimäen poliisille.

– Sanoin, että haluatteko ottaa kiinni varkaan.

Se sopi poliisille.

Riihimäen poliisi soitti poliisille Helsinkiin, ja sieltä soitettiin kohta takaisin Haataiselle. Samaan aikaan kun Haatainen järjesteli kaivurin vientiä Munkkivuoren työmaalle sähköpostilla, hän puhui poliisin kanssa.

Sitten Haatainen soitti kaivurista kiinnostuneelle vuokraajalle.

– Oli viron aksentti, huomasin. Sanoin, että ilman muuta tuodaan kone huomenna sinne työmaalle.

Haatainen halusi antaa poliisille aikaa.

Helsingin poliisista vahvistetaan Ilta-Sanomille riihimäkeläisyrittäjän kertomus. Tapaus on osa laajempaa vyyhtiä, johon liittyy kymmeniä samankaltaisella kaavalla toteutettuja epäiltyjä törkeitä petoksia.

Seuraava päivä tuli. Tänään tasattaisiin vähän punnuksia. Haatainen lähti viemään 2,4 tonnista kaivuria trailerilla edellispäivänä sovittuun paikkaan.

Haatainen kuljetti kaivinkoneen trailerilla.­

– Sitten vuokraaja soitti ja pahoitteli, että ei pääse tulemaan. Hän pyysi, että jättäisin koneen siihen työmaan portille.

Haatainen vastasi, että eihän se nyt käy. Pitää saada kuittaus kuormakirjaan.

Alkoi puliveivaaminen, mikä tuntuu usein kuuluvan näiden huijausrikosten anatomiaan. Paikkaa vaihdetaan, noutajaa muuttuu ja niin edespäin.

– Huijari soitti, että toinen kaveri tulee hakemaan koneen.

Heti perään tuli taas uusi puhelu, jossa kaverinkin kerrottiin lähteneen jo työmaalta.

Tällä yritettiin rakentaa luottamusta ennen seuraavaa siirtoa.

Huijari esitti ratkaisuksi, että Haatainen lähettäisi kuormakirjan sähköpostilla ja saisi sen allekirjoitettuna huomenna takaisin. Alkeellista, mutta moni hyväuskoinen suomalainen voisi tällaiseen mennä.

Haatainen oli oppirahansa jo maksanut.

Haatainen vastasi tiukasti ei käy. Seuraava siirto oli, että äsken muka työmaalta lähtenyt kaveri löytyikin sittenkin noutamaan kaivuria.

– Daniel tulee tunnin päästä, ääni sanoi.

Taas puliveivattiin, nyt paikkaa. Piti ajaa toiselle portille. Aikataulut venyivät tunneilla sovitusta.

Lopulta noin 35-vuotias kaveri tuli ja esittäytyi vuokrakoneen noutajaksi. Puhuttiin normaaleja, kuten onko kaveri ennen ajanut kaivinkonetta.

Viimein Daniel saatiin Yanmarin puikkoihin ja hän lähti epävarmasti pakittamaan kaivuria pois lavetilta. Näyttöä alkoi olla jo tarpeeksi.

– Samantien tuli kolme siviilipukuista poliisia ja otti miehen kiinni. Läheiseltä Teboililta otettiin kiinni toinen kaveri, joka oli ilmeisesti autokuski. Huijausyritys oli kuivunut kokoon.

Haatainen kävi virolaisen kanssa lyhyen ”kehityskeskustelun” paikalla.

– Kerroin, että olet muuten velkaa 25 000 euroa.

Jotain muutakin puhuttiin. Mitä, sitä Haatainen ei enää tarkkaan muista. Siinä saattoi olla jotain karkeaakin seassa.

Toisen huijauksen Haatainen kertoo käräyttäneensä vain kuukausi sitten Espoossa Vermossa. Kuvio oli sama, nyt rosvot yrittivät konevuokrausta metsäsijoitusfirman nimissä. Kun puhelin oli prepaid ja sähköposti gmail, oli se Haataiselle kuin kutsu katettuun pöytään.

– Katsoin firman sivut ja siellä pomppasi heti varoitusteksti, että heidän nimeään käytetään huijaustarkoituksessa.

– Ei tästä mitään palkkioita tule. Omaa työaikaa aikaa menee helposti 6–7 tuntia, vie huijareille kaivureita ja odottelee niiden siirtoja. Mutta tuleepahan hyvä mieli, että joku jää kiinni, Haatainen punnitsee.

Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Yle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?