Korkein oikeus määräsi uusnatsijärjestö PVL:n lakkautettavaksi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Korkein oikeus määräsi uusnatsijärjestö PVL:n lakkautettavaksi

Poliisihallitus arvioi päätöksen vaikutuksia. Sisäministeri Ohisalon mukaan yhteiskuntaa on suojeltava väkivaltaisilta ääriliikkeiltä.

Kansallissosialistinen uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) kokoontui Hakaniemeen marssia varten vuonna 2016.­

22.9. 9:05 | Päivitetty 22.9. 10:51

Korkein oikeus (KKO) on määrännyt uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) lakkautettavaksi.

KKO katsoo, että PVL on toiminut olennaisesti vastoin lakia ja loukannut tai pyrkinyt loukkaamaan perustuslaissa ja kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa turvattuja perus- ja ihmisoikeuksia. Oikeuden mukaan osa PVL:n toiminnasta on ollut suoraan rikoslain vastaista. Muunlaista toimintaa sillä on ollut vain vähän, KKO sanoo.

– PVL:n tavoitteena on pitkälti natsi-Saksassa vallinnutta kansallissosialismia vastaava valtiojärjestys. PVL:n tavoitteena on luoda yhteiskunta, jossa tietty kansanryhmä on nostettu muiden yläpuolelle ja jossa rajoitetaan voimakkaasti useiden muiden tahojen perus- ja ihmisoikeuksia, KKO sanoo.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) twiittasi, että yhteiskunnan on suojeltava itseään väkivaltaisilta ääriliikkeiltä.

– Demokratian puolustaminen on aina ajankohtaista -- PVL:n toiminta loukkasi tai pyrki loukkaamaan perus- ja ihmisoikeuksia, Ohisalo kirjoitti.

Ei ole irtisanoutunut jäsentensä rikoksista

KKO:n mukaan PVL on julkaissut nettisivuillaan kirjoituksia, jotka on katsottava kiihottamiseksi kansanryhmää vastaan.

– Levitetty materiaali on osaksi rasistista. Kirjoituksissa vahvistetaan tiettyihin ryhmiin kokonaisuudessaan kohdistuvia ennakkoluuloja ja esitetään osittain valheellisia väitteitä, KKO katsoo ratkaisussaan.

KKO:n mukaan väkivallan käyttö on ollut PVL:ssä vähintään hiljaisesti hyväksytty toimintatapa, ja väkivallan sekä rikosten tekemisen voidaan katsoa olevan osa yhdistyksen toimintaa. Oikeus kiinnitti huomiota siihen, että PVL:n jäsenistössä on ollut useita rikostuomioihin johtaneita väkivaltaa tai häirintää sisältäneitä tekoja, ja niitä on tehty valtaosin PVL:n tai muiden tahojen poliittisissa tai aatteellisissa tapahtumissa.

– PVL korostaa toiminnassaan voimaa ja aggressiivisuutta. PVL ei ole millään tavoin irtisanoutunut näistä teoista, vaan niitä on käsitelty puolustelevaan sävyyn esimerkiksi sen vuosikertomuksissa ja verkkosivujen kirjoituksissa. Väkivaltaisesti käyttäytyneet jäsenet ovat saaneet jatkaa toimintaansa yhdistyksessä, eivätkä teot ja tuomiot ole johtaneet sanktioihin PVL:n sisällä.

Lakkauttamista vaati Poliisihallitus

PVL:n lakkauttamista vaati Poliisihallitus. Asiasta on käyty oikeutta vuodesta 2017 lähtien. Aiemmin Pirkanmaan käräjäoikeus sekä Turun hovioikeus ovat olleet PVL:n ja sen taustayhdistyksen Pohjoisen perinteen lakkauttamisen kannalla.

PVL valitti hovioikeuden ratkaisusta KKO:hon. Valituksessaan PVL vetosi yhdistymisvapauteen ja sananvapauteen.

– KKO katsoi kuitenkin, että yhdistyksen toiminta oli ollut näiden oikeuksien väärinkäyttöä, koska yhdistyksen tavoitteena oli kansanvaltaisten rakenteiden kumoaminen tai muiden perus- ja ihmisoikeuksien olennainen vähentäminen. Yhdistyksen tavoitteet ja toiminta eivät saa yhdistymisvapauden tai sananvapauden suojaa, KKO sanoo.

Suomessa yhdistyksen lakkauttaminen on erittäin harvinaista. Viimeksi lakkautettiin uusnatsi Pekka Siitoimen yhdistyksiä vuonna 1977.

Poliisihallitus: Oikeuden päätös on selkeä viesti

Poliisihallitus sanoo, että KKO:n päätös on selkeä viesti siitä, ettei väkivaltaisille ja ihmisarvoa loukkaavaa puhetta käyttäville järjestöille pidä antaa sijaa Suomessa. Poliisihallitus aikoo tutustua tarkoin päätöksen sisältöön ja arvioida sitten sen vaikutuksia.

PVL on ollut väliaikaisessa toimintakiellossa jo KKO:n käsittelyn aikana, ja Poliisihallitus on ohjeistanut poliisilaitoksia puuttumaan PVL:n toimintaan, jos sellaista havaitaan.

– Kiellettyä on PVL:n kaikki yhdistystoiminta. Yhdistys ei saa myöskään järjestää mielenosoituksia eikä yhdistyksen tunnuksia tai lippua saa julkisesti käyttää. Tunnusten käyttö voidaan tulkita lakkautetun järjestön toiminnaksi, Poliisihallituksen ylitarkastaja Heikki Lausmaa sanoi tiedotteessa.

KRP epäilee, että PVL:n toimintaa on jatkettu laittomasti

Keskusrikospoliisi (KRP) on epäillyt, että PVL:n toimintaa on jatkettu laittomasti sen jälkeen kun KKO määräsi sen väliaikaiseen toimintakieltoon.

KRP:n mukaan toimintaa on jaettu lainvastaisesti Kohti vapautta! -liikkeen nimissä. Laittoman yhdistystoiminnan harjoittamisesta epäillään yhdeksää ihmistä.

KRP:n mukaan epäillyt ovat edustaneet PVL:ää sekä hankkineet liikkeeseen lisäjäseniä toisen nimen alla. Rikosepäilyt ovat parhaillaan syyteharkinnassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?