Saako natsijärjestö PVL jatkaa? Korkein oikeus päättää tänään - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Saako natsijärjestö PVL jatkaa? Korkein oikeus päättää tänään

Korkein oikeus päättää Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) tulevaisuudesta tilanteessa, jossa äärioikeiston poliittinen väkivalta on ajankohtaisempi uhka kuin aikoihin.

Poliisihallitus on vaatinut Pohjoismaisen vastarintaliike -uusnatsijärjestön kieltämistä yhdistyslain vastaisena.­

22.9. 6:51

Korkein oikeus (KKO) päättää tiistaina, kielletäänkö uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) kokonaan Suomessa. Poliisihallitus (PoHa) on vaatinut järjestön kieltämistä yhdistyslain vastaisena.

PoHan mukaan rekisteröimättömänä yhdistyksenä toiminut PVL muun muassa levittää vihapuhetta maahanmuuttajista, seksuaalivähemmistöistä ja juutalaisista sekä kyseenalaistaa holokaustin, ihannoi fasisteja ja hyväksyy väkivallan, jota on harjoitettu yhdistyksen toiminnassa. PVL kiistää lakkauttamisvaatimuksen ja katsoo toimivansa lain rajoissa.

Käräjä- ja hovioikeus ovat aiemmin hyväksyneet PoHan esittämän lakkauttamisvaatimuksen. PVL sai kuitenkin valitusluvan korkeimpaan oikeuteen, joten lopullinen ratkaisu asiaan saadaan vasta nyt.

KKO antaa PVL:ää koskevan ratkaisunsa julki noin kello 9 aamulla. IS uutisoi siitä heti tuoreeltaan.

Korkeimman oikeuden ratkaisu on ennakkotapaus, joka linjaa yhteiskunnan suhtautumista PVL:n kaltaisiin järjestöihin laajemminkin. KKO antaa ratkaisunsa tilanteessa, jossa äärioikeiston harjoittamaksi epäilty väkivalta on erityisen ajankohtainen.

Poliisi tutkii parhaillaan epäiltyä murhan yritystä, jonka uhriksi joutui perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikkö Pekka Kataja. Vakavasta väkivaltarikoksesta epäillään Jyväskylän kaupunginvaltuustossa ja -hallituksessa toiminutta entistä perussuomalaista Teemu Torssosta sekä näkyvää äärioikeistovaikuttajaa Tero Ala-Tuuhosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?