Tältä näytti Yhdysvaltain maastopalojen värjäämä punainen auringonlasku Suomessa – ”Vähän kummallinen näky”

Yhdysvaltain maastopalot värjäsivät auringonlaskun punaiseksi Suomessa maanantaina. Tältä se näytti.


22.9.2020 1:44

Yhdysvaltain länsirannikolla roihuavista metsäpaloista lähteneet savuhiukkaset värjäsivät auringonlaskun punaisenoranssiksi maanantaina. Suurimmassa osassa Suomea pilvipeite kuitenkin peitti auringonlaskun taakseen, kertoi Ilmatieteen laitos illalla.

Horisontti näytti upealta Vetelissä Keski-Pohjanmaalla.

Parhaiten värikäs auringonlasku näkyi läntisessä Lapissa ja lounaisessa Suomessa. Muualla auringonlaskun näkeminen paksuhkon pilvipeitteen takaa oli tuurista kiinni.

– Kyllä se on suurimmilta osin ollut hyvää tuuria nähdä, kertoi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Nina Karusto.

Savuhiukkasia on havaittu satunnaisesti Kuopion yllä jo 11. syyskuuta.

Hiukkaset kulkeutuvat suihkuvirtausten avulla, joten ne eivät vaikuta maan pinnan ilmanlaatuun. Suihkuvirtaukset liikkuvat usean kilometrin korkeudella hyvin nopeasti.

IS:n lukijat ovat lähettäneet auringonlaskusta ottamiaan kuvia. Erikoista auringonlaskua kuvasi kamerallaan myös Sipoon Martinkylässä asuva Leena Junninen, 54. Hän kertoo lukeneensa IS:n artikkelin Suomen ylle kantautuvasta maastopalojen savusta ja lähteneensä varta vasten katsomaan, minkälaisen auringonlaskun se saisi aikaan.

Tältä näytti maanantain auringonlasku Sipoosta katsottuna.

Kuvat oranssinpunaisen usvaverhon keskellä killuneesta auringosta hän otti muutaman sadan metrin päässä kotipihaltaan. Junninen sanoo kuvaavansa auringonlaskuja toisinaan, mutta kuvailee maanantaista näkyä tavallista hienommaksi.

– Auringonlasku oli erilainen. Sitä pystyi katsomaan ilman että silmiä häikäisi, ja auringon ympyrä erottui selvästi. Vähän kummallinen näky, Junninen sanoo.

Maanantain auringonlasku Sipoossa.

Ilmiön syy kuitenkin hieman mietitytti, onhan Yhdysvaltain länsirannikolta Sipooseen matkaa tuhansia kilometrejä.

– Jotenkin kummastutti, että miten se voi olla mahdollista. Mietin, että mitähän kaikkea sellaista tuolta ilmasta tuleekaan, mistä me emme tiedä.

Katso lisää IS:n lukijoiden lähettämiä kuvia:

IS:n lukija Keyt lähetti tunnelmallisen otoksen.

Vaasassa, Söderfjärdenin kraatterilla.

Kokkola.

Kokkola.

Oulu.

Oulu.

Auringonlasku Akaan Lentilässä.

Jatta lähetti kuvan Akaan Toijalasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?