Yhdysvaltojen maastopalojen savu saapuu tänään Suomeen – ”erittäin punainen” auringonlasku jäänee piiloon pilvimassaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yhdysvaltojen maastopalojen savu saapuu tänään Suomeen – ”erittäin punainen” auringonlasku jäänee piiloon pilvimassaan

Punainen auringonlasku jäänee suurimmassa osassa maata näkymättä pilvisyyden vuoksi.

Maastopaloa yritettiin sammuttaa viime viikolla Paisleyssä, Oregonissa.­

21.9. 8:55 | Päivitetty 21.9. 17:51

Yhdysvaltojen länsirannikon maastopaloista noussut savu saapuu Suomen ylle maanantaina myöhään iltapäivällä, Ilmatieteen laitoksen tutkija Antti Lipponen kertoo Twitterissä. Lipponen on julkaissut kuvan Yhdysvaltojen avaruushallinto Nasan tuottamasta ilmakehän pienhiukkasennusteesta, joka näyttää erittäin paksun savun Suomen päällä kello 18. Aurinko laskee kello 19.22.

– Ennusteen toteutuessa savu tulee olemaan erittäin selvästi nähtävissä ja se värjää auringonlaskun erittäin punaiseksi tai oranssiksi, Lipponen kirjoittaa.

– Ennusteen toteutuessa savupilvi tulee olemaan verrattavissa vuoden 2010 Venäjän maastopaloista kulkeutuneeseen paksuun savuun.

Tavallista värikkäämpi auringonlaskun näkyy, jos pilviverho ei peitä aurinkoa.

– Illalla Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Itä-Lapissa on pilvisintä, muualla aurinko voi näyttäytyä illalla, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Helena Laakso.

Hieman myöhemmin Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että punaisen auringonlaskun näkeminen jäänee haaveeksi. Runsas pilvimassa peittää kauttaaltaan koko Suomen ja on siinä ja siinä, ehtiikö se ohentumaan. Pilven ohenemiselle on pieni mahdollisuus lähinnä lounais- ja etelärannikolla, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

Yhdysvaltojen länsirannikolla maastopalot ovat aiheuttaneet mittavia vahinkoja erityisesti Washingtonin, Oregonin ja Kalifornian alueella. Sen lisäksi, että tuli on tuhonnut koteja, myös kymmeniä on kuollut.

Osavaltioissa annettiin viime viikolla varoituksia huonosta ilmanlaadusta.

Aiemmin Euroopan unionin ilmastonmuutospalvelu Copernicus on havainnut maastopalojen nostattamaa savua Pohjois-Euroopassa. Palot ovat suurimmat, mitä Copernicusin seurannassa on 18 vuoden aikana havaittu.

Ilta-Sanomien piti näyttää auringonlasku suorana, mutta runsaan pilvisyyden vuoksi livelähetys on peruttu.

Jos saat illalla kuvan näyttävän punaisesta auringonlaskusta, lähetä se IS:n WhatsAppiin ( 040 660 9019) tai tämän lomakkeen kautta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?