Golf-matkalla oleva Antero kertaa, kuinka Amorellan onnettomuus eteni: ”Silloin tuntui, että on tosi kyseessä” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Golf-matkalla oleva Antero kertaa, kuinka Amorellan onnettomuus eteni: ”Silloin tuntui, että on tosi kyseessä”

Antero Lindellin omaisuus jäi laivalle. Hän kehuu laivan henkilökuntaa tilanteen rauhoittamisesta.

Viking Amorella ajoi karille Ahvenanmaan edustalla.­

20.9.2020 20:43

Porvoolaisen Antero Lindellin Ahvenanmaalle suuntautuva kolmen päivän golf-matka ei alkanut odotetulla tavalla, kun Turusta Tukholmaan matkalla ollut Viking Amorella ajautui karille.

Lindell kuvaa tapahtumia tarkasti ja analyyttisesti. Hän kertoo istuneensa kaveriensa kanssa keulassa tyyrpuurin puolella ja katsoneensa ikkunasta kapeaa välikköä, jossa laiva lipui. Lindell sanoo, että varsinkin vaikeilla reiteillä käytettävää, ohjattavuutta parantavaa keulapotkuria käytettiin matkan aikana useampaan otteeseen

– Huomasimme, että tulee kapea paikka, niin kapea, että siinä oli jääpoijut turvaamassa reittiä. Sivu lipui jääpoijua kohden ja sanoinkin kaverilleni, että kohta kolahtaa siihen merkkiin. Mutta se kolahtikin kallioon ja kolahdus kesti muutaman sekunnin korkeintaan. Jos pöydällä oli grogilasi, se ei tömähdyksen voimasta kaatunut, Lindell sanoo.

Tämän jälkeen laiva alkoi kallistumaan, Lindell kertoo. Laiva kallistui tyyrpuurin puolelle sen verran selvästi, että kallellaan pöydälle asetettu pullo rullasi lattialle oikein iloisesti.

– Silloin tuntui, että on tosi kyseessä. Kallistuessa jopa pelotti hieman, sillä ei silloin voitu tietää, kuinka vakava tilanne on kyseessä.

Meren äärellä kasvanut Lindell löysi lohtua siitä, ettei keskellä saaristoa vesi voinut olla kovin syvää ja toisaalta ranta ei ollut missään vaiheessa kovin kaukana.

Yhteen veneeseen mahtui noin 30 henkilöä.­

Viiden minuutin päästä ensimmäisestä kallistumasta laiva saatiin suoristettua. Tilanne ei ollut ohi, sillä pian laiva kallistuikin vastakkaiseen suuntaan.

Lindellin mukaan kallistuma paapuuriin ei ollut aivan yhtä paha, mutta se ei myöskään oiennut.

– Laiva lähti ajamaan kevyesti ja kallellaan eteenpäin ja sanoinkin kavereilleni, että nyt ajetaan maihin. Vauhtia oli hyvin vähän ja rantaan päästyämme laivan pohjakosketus oli niin pehmeä, ettei sisällä huomannut edes, milloin laiva pysähtyi. Keula oli lähes männynoksissa.

Tömähdyksestä viitisen minuutin päästä hälytykset alkoivat soimaan ja matkustajia pyydettiin nousemaan ylemmäksi, konferenssitiloihin ja yläkannelle. Tässä vaiheessa matkustajille annettiin myös pelastusliivit, mutta vain harva oli pelokas. Tunnelmaa Lindell kuvaa pääasiassa levolliseksi, matkustajille tarjottiin vettä ja sämpylää.

– Jatkuvasti matkustajille kuulutettiin, että pysykää rauhallisena, tilanne on vakaa. Kuulutus toistui ehkä 15 minuutin välein.

Viking Amorella jäi taakse venein.­

Svinön saaresta matkustajat kuljetettiin pois bussein.­

Lindellin mukaan laivalla henkilökunta toimikin oikein ammattimaisesti

Ehkä noin tunnin jälkeen kuulutettiin, että laiva tullaan evakuoimaan. Matkustajat ohjattiin odottamaan evakuointia rauhallisina, eikä hytistä saanut hakea tavaroitaan. Lindelliltä jäi laivaan myös muun muassa auto kaikkine golf-varusteineen.

Laivan matkustajat evakuoitiin laivan alakannelta venein, johon mahtui noin 30 ihmistä.

Evakuoidessa tuuli loi Lindellin mukaan hieman haasteita, mutta muutoin evakuointi sujui myös ilman kommelluksia. Lindell poistui laivasta ensimmäisellä veneellä Svinön saareen, josta matkustaja kuljetettiin bussilla noin kahdenkymmenen minuutin päähän Strandnäsin koululle.

Siellä heille tarjottiin jälleen vettä ja matkustajilta tarkastettiin henkilöllisyydet. Punainen risti jakoi paikalla jokaiselle myös hengityssuojaimet. Koulun liikuntasalissa ihmisten ei kuitenkaan tarvinnut olla pitkään, sillä sieltä sai poistua halutessaan.

Matkustajat ohjattiin koulun saliin, jossa poliisi tarkasti matkustajilta henkilöllisyydet.­

Lindell ei myöskään viettänyt salissa kauaa.

– Ensimmäinen golf-päivämme meni tässä. Aiomme silti kolme kierrosta pelata tästäkin huolimatta. Pelaamme huomenna tämän päivän kierroksen.

Tukholmaan matkaavat pääsevät matkaansa laivalla aamuyöstä Viking Grace -laivalla ja sitä ennen he kokoontuvat Park Hotellissa.

Viking Amorella hinataan Lindellin uskomuksen mukaan Turkuun, jonne päätyy myös hänen omaisuutensa.

– Pitää toivoa, että auto on siellä, kun tiistaina täältä lähdemme.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?