Johan söi mökillään lounasta, kun jyrkästi kallistunut Amorella lipui ohi – seuraavaksi hän olikin jo kuvaamassa pelastus­operaatiota: ”Olimme ensimmäinen vene paikalla”

Johan Söderström muistaa sunnuntailounaansa todennäköisesti vielä pitkään.

20.9.2020 19:40

Ahvenanmaalainen Johan Söderström on tottunut näkemään risteilyaluksia mökkinsä ikkunasta. Sunnuntaina ohi lipunut Viking Amorella sai hänet kuitenkin kaivamaan kiikarit esiin.

– Olimme syömässä lounasta mökillämme, kun yhtäkkiä näimme, että Amorella oli kallistunut jyrkästi tyyrpuurin puolelle ja hidasti vauhtiaan. Se näytti hyvin epäilyttävältä, joten otimme kiikarit ja yritimme selvittää, mitä oli tapahtunut, Söderström kertaa.

– Kuulimme myös useita kuulutuksia laivalta, mutta emme saaneet niistä selvää. Muutaman minuutin päästä laiva palasi takaisin tasapainoon. Sitten kuulimme jättäkää laiva -äänimerkin ja tajusimme, että tilanne taitaa olla aika vakava.

Seuraavaksi Söderström suuntasi veneelleen ja lähti ajamaan kohti Amorellaa.

– Halusimme selvittää, kuinka paha tilanne oli ja voisimmeko auttaa jollakin tapaa.

Söderströmin mukaan tunnelma onnettomuuspaikalla oli rauhallinen.

Perillä apua ei onneksi tarvittu, mutta Söderström jäi silti seuraamaan tilannetta etäältä.

– Olimme ensimmäinen vene paikalla ja olihan se aika outo näky. Laivalla olleet ihmiset vaikuttivat kuitenkin rauhallisilta. Näimme myös, ettei pelastusveneitä oltu laskemassa alas, joten tilanne näytti olevan hallinnassa.

Söderström kuvasi alkavasta pelastusoperaatiosta suoraa lähetystä IFK Mariehamnin juniorijoukkueen YouTube-kanavalle, koska hänellä on tapana suoratoistaa 14-vuotiaiden poikien joukkueen pelejä.

– Kanava oli siinä valmiina, joten siksi aloin suoratoistaa sinne.

Söderström kertoo, että sunnuntainen kokemus oli hänelle täysin uusi, sillä hän ei ollut mökillään vuoden 2013 joulukuussa, kun Amorella ajoi karille suunnilleen samalla paikalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?