Hätkähdyttävä näky paljastui mökki­remontin yhteydessä: Mikä tämän rakennelman on saanut aikaan? ”Olihan se aika järkyttävää” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Hätkähdyttävä näky paljastui mökki­remontin yhteydessä: Mikä tämän rakennelman on saanut aikaan? ”Olihan se aika järkyttävää”

Satakuntalainen kesämökin remontoija koki hätkähdyttävän yllätyksen, kun remontin yhteydessä paljastui kummallinen näky.

Remontissa paljastui järkyttävä löytö.­

18.9. 22:54

Tutkija kertoo Ilta-Sanomille, että mökin remontissa paljastuneen erikoisen rakennelman saivat aikaan pienet muurahaiset.

– Olihan se aika järkyttävää. Järvenrannalla Satakunnassa olevan mökin remontissa paljastui yli metrin korkuinen kummallinen pesä, jonka tekijäksi epäilemme hyönteisiä, remontista tietävä nainen kertoo Ilta-Sanomille.

Muurahaispesä on asiantuntijan mukaan hyvin todennäköisesti pihamauriaisen (Lasius niger) rakentama.­

Pesä löytyi kesämökin ulkokaiteesta, joka oli paneloitu molemmin puolin ja pesä oli rakennettu paneelin taakse jääneeseen tuuletusrakoon.

– Kaide purettiin pois, koska tilalle tulevat kokolasiset liukuovet. Pihalla näkyi muutama hevosmuurahainen jonka pesäksi tuota epäilimme, hän kertoo.

Tutkija lajista: Pihamauriainen eli sokerimuurahainen

Selvitimme alan tutkijalta, mitkä hyönteiset rakennelman ovat tehneet. Selvisi, että iso rakennelma on pikkuruisten tekijöiden aikaansaannos.

– Kuvassa näkyvä muurahaispesä on hyvin todennäköisesti pihamauriaisen (Lasius niger) rakentama. Tämä laji tunnetaan yleisesti myös sokerimuurahaisen nimellä, Luonnontieteellistä keskusmuseon eli Luomuksen museomestari Juho Paukkunen kertoo Ilta-Sanomille.

– Se on yleinen asumuksissa, joista se etsii usein ravintoa. Joskus se saattaa myös pesiä seinissä, kuten tässä tapauksessa, hän sanoo.

Mökin remontoijat, miettivät, onko laji vaarallinen rakenteille. Miten on?

– Puurakenteisiin se ei kajoa, ellei puu ole valmiiksi lahonnut pehmeäksi. Lajinmääritykseen sain tukea dosentti Jouni Sorvarilta Turun yliopistosta, Paukkunen korostaa.

Pihamauriainen eli sokerimuurahainen arkistokuvassa.­

Pihamauriainen

Ötökkätieto kertoo lajin tuntomerkeistä näin:

  • Pää ja takaruumis ovat mustanruskeita. Keskiruumis ja tuntosarvet sekä jalat hieman vaaleamman ruskeat.

  • Työläinen koko 2-5 mm. Kuningatar 7-10 mm, koiras 3,5-5 mm. Muna 0,5 mm, kotelo 2-5 mm.

  • Hyönteismaailma kertoo lajista, että se on yleisin sisätiloissa esiintyvä laji.

  • Yleensä sen pesä on ulkona maassa: ruohomättäissä, kukkapenkissä, laattojen, kivien ja laudankappaleiden alla tai sokkelin vieressä.

  • Rakennuksissa ne asettuvat mielellään kivijalan halkeamiin ja koloihin sekä lattian alle.

  • Sisään se tunkeutuu kevättalvella, keväällä ja kesällä ravinnonhakumatkoillaan.

  • Sokerimuurahaisia esiintyy joskus myös talvella, jos pesä on joko talon rakenteissa.

  • Rakennuksen lämpö pitää tavallisesti horrokseen vaipuvat sokerimuurahaiset hereillä ympäri vuoden.

  • Mauriaiset pitävät kaikenlaisesta makeasta ja myös kuolleista hyönteisistä.

  • Mauriainen on vaaraton, mutta sitäkin epämiellyttävämpi tunkeutuessaan kaikkialle missä on makeaa ravintoa saatavilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?