Heikki A. Reenpää on kuollut - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Heikki A. Reenpää on kuollut

Kirjakustantaja ja Otavan entinen toimitusjohtaja kuoli 98-vuotiaana Helsingissä.

Reenpää oli keskeinen henkilö perustettaessa Eino Leinon seuraa, ja hän on toiminut myös Pro Karelia -kansalaisliikkeessä.­

18.9. 11:57

Otavan pitkäaikainen hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Heikki A. Reenpää (s. 1922) on kuollut 98-vuotiaana. Hän nukkui rauhassa pois 18. syyskuuta 2020 Helsingissä. Asia vahvistettiin Ilta-Sanomille Otavan viestinnästä.

Otavan kustantajasukuun kuuluva Reenpää toimi yhtenä Otavan vetohahmoista 1940-luvun lopulta alkaen, alkuun eri tehtävissä ja lopulta toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana.

Reenpään mukana meni suuri pala Suomen kulttuurihistoriaa. Hän uskoi valistukseen kansakunnan selkärankana ja voimavarana. Hän oli myös intohimoinen bibliofiili, joka lahjoitti kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kokoelmansa Kansalliskirjastolle. Hänen merkityksensä Suomen itsenäisyyden ajan kulttuurielämälle oli ainutlaatuinen.

Reenpää ehti tuntea henkilökohtaisesti kaikki Suomen itsenäisyyden ajan politiikan, kulttuurielämän ja tiedemaailman vaikuttajat. Hän on myös tavannut kaikki Suomen presidentit.

Reenpää muisteli Ilta-Sanomien vuoden 2016 haastattelussa tapaamistaan Suomen marsalkka Carl Gustaf Mannerheimin kanssa.

Vuonna 2017 Reenpää kertoi Ilta-Sanomille kokemuksistaan sodassa. Hän oli johtamassa taistelua Helsingistä helmikuussa 1944.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?