Ailan rusikointi on ohi: Myrskyn jälkeen on poutasää, mutta tuuli voi yhä piinata - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ailan rusikointi on ohi: Myrskyn jälkeen on poutasää, mutta tuuli voi yhä piinata

Yön aikana Aila-myrsky liikkui itäisen Suomen ylitse ja jatkoi heikkenemistään.

18.9. 5:27

Keskiviikon ja torstain aikana Suomen ylitse rymisteli vuoden kovimmaksi luonnehdittu Aila-myrsky, joka aiheutti tuulituhoja ja katkoi sähköjä eri puolilla Suomea. Pahimmillaan sähköttä jääneitä talouksia oli yhtäaikaisesti noin 80 000. Vielä torstai-iltana sähköt oli poikki noin 60 000 taloudesta.

Puoli neljän jälkeen aamuyöstä sähköttä oli vielä noin 25 000 asiakasta, selviää Energiateollisuuden sähköhäiriökartasta. Sähköttömiä asiakkaita oli palvelun mukaan yli 120 kunnassa ja noin 20 sähköyhtiöllä.

Aila-myrsky vaikuttaa aiheuttaneen tämän vuosituhannen myrskyistä kolmanneksi eniten tuulivahingoista johtuvia pelastustehtäviä, arvioi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tuomo Bergman STT:lle.

Suomessa Ailaa enemmän tuulivahinkoja ovat aiheuttaneet vuonna 2001 iskenyt Janika-myrsky sekä vuonna 2011 iskeneet Tapani- ja Hannu-myrskyt, jotka iskivät Bergmanin mukaan niin peräjälkeen, että niitä on ollut vaikea erottaa toisistaan.

– Tuulivahinkoja on tullut niin paljon, että näyttäisi siltä, että Aila-myrsky on ottamassa kolmossijan noiden jälkeen, Bergman kertoi aamukolmen aikoihin perjantaina.

Meteorologin mukaan tuulivahinkojen määrän runsaus johtuu siitä, että puuskat olivat niin laajalla alueella ja olivat Suomen päällä niin pitkään, että ne ehtivät aiheuttaa paljon pienimuotoista tuulivahinkoa.

– Eivät tietenkään mitään niin voimakasta kuin, mitä kesäiset rajuilmat aiheuttavat. On tässä muutama muukin myrsky tehnyt pienellä alalla pahempaa jälkeä. Mutta tässä maan etelä- ja keskiosaa ajatellen Aila-myrsky moukaroi kuitenkin varsin laajalti, Bergman summasi.

Yön aikana Aila-myrsky liikkui itäisen Suomen ylitse ja jatkoi heikkenemistään.

Ilmatieteen laitoksen yöllä päivittämän varoituskartan mukaan Suomessa ei ole enää perjantaiaamuna voimassa tuulivaroituksia maa-alueille. Myöhemmin perjantaina tuulivaroitus astuu voimaan Inarin kunnassa Lapissa.

Merialueista tuulivaroituksia on annettu Selkämerelle, Merenkurkkuun sekä Perämerelle. Suomenlahdella ja Pohjois-Itämerellä on voimassa aallokkovaroitus.

Sääpalvelu Forecan ennusteen mukaan perjantain säästä on tulossa laajalti aurinkoinen ja poutainen.

Auringonpaistetta on luvassa etenkin Etelä- ja Keski-Suomeen. Länsi-Suomessa ja Ahvenanmaalla lämpötila voi kohota perjantaina jälleen varsin kesäisiin lukemiin, jopa noin 16 asteeseen.

Vuodenaikaan nähden kyse on käytännössä aika normaalista lämpötilasta, meteorologi Tuomo Bergman arvioi STT:lle.

– Varsin mukava poutainen jaksohan tässä on tulossa. Todennäköisiä sateita on tiedossa vasta ensi viikon puolessa välissä.

Bergmanin mukaan sää lämpenee entisestään ja alkuviikosta on tiedossa jopa vähän tavallista lämpimämpää säätä.

Pohjoisin Suomi on jäämässä osattomaksi myrskyn jälkeen koittavasta poutasäästä. Lapin ylitse kulkee sadealue kohti itää ja pilvisyys on alueella runsasta. Lämpötila pohjoisimmassa Suomessa voi jäädä kahdeksan asteen tuntumaan ja osa sateista voi olla olomuodoltaan jopa räntää.

Foreca kuitenkin ennustaa, että iltaa myöten sää selkenee lähes koko maassa.

Jotta suurta osaa Suomesta keskiviikkona ja torstaina koetellut myrsky ei pääsisi heti painumaan unholaan, muistuttelee Aila vielä Suomen ylityksestään myös perjantaina: Tuuli on monin paikoin kohtalaista – Pohjois-Lapissa jopa navakkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?