Kuopion kouluhyökkäyksen uhrin äiti kritisoi Suomen vankilaoloja – näin ne eroavat Ukrainan vastaavista - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kuopion kouluhyökkäyksen uhrin äiti kritisoi Suomen vankilaoloja – näin ne eroavat Ukrainan vastaavista

Uhrin äiti väläytti, että Kuopion kouluhyökkäyksen syytetty Joel Marin voisi suorittaa rangaistuksensa ukrainalaisessa vankilassa.

Ei ole vaikea arvata, kumpi on kumpi. Kuvissa on Riihimäen ja Kiovassa sijaitsevan Lukjanevskan vankilan vankisellit.­

18.9. 7:05

Kuopion kouluhyökkäyskäräjillä kuultiin keskiviikkona hyökkäyksessä kuolleen nuoren naisen Ukrainassa asuvan äidin tunteikas kirje.

Yleisesti uhrin äiti totesi kirjeessä, että hänen tyttärensä surmaaja pääsee suomalaisessa vankilassa liian helpolla. Äiti kritisoi, että vankilaolot ovat Suomessa liian mukavat ja helpot – oli vankeusrangaistuksen pituus mikä tahansa.

– Joel Marin tulee saamaan vastikkeetta yksihenkisen huoneen, jossa on oma suihkullinen wc, tv, kahvinkeitin, hän tulee saamaan ruokailun kolmesti päivässä, hän pääsee käymään vankilan myymälässä, kuntosalilla ja kirjastossa. Hän saa käyttää sähköpostia, nettiä ja kännykkää. Minä joudun tekemään työtä, jotta voisin elää yhtä mukavasti, äiti kirjoitti Kuopion käräjäoikeudessa luetussa kirjeessä.

– Itse asiassa Suomessa elinkautinen rangaistus ei kestä pitempään kuin 14,5 vuotta. Rangaistuksena on vain vapauden menetys, vanki säilyttää kaikki muut perustuslailla taatut oikeutensa, äiti jatkoi.

Äiti myös pohti, onko vankeus rangaistus vai palkinto eristäytynyttä elämää viettäneelle henkilölle ja pystyykö syytetty maksamaan kärsimyskorvauksia äidille.

– Hän on velvollinen elämänsä jokaisena päivänä hyvittämään tekonsa! Jos Joel Marin voisi suorittaa rangaistuksensa ukrainalaisessa vankilassa, minulla ei olisi edes korvausvaatimuksia häntä kohti, äiti kirjoitti.

Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) turvallisuusjohtaja Ari Juuti toteaa, että äidin kirjoituksessa suomalaisvankiloita koskevassa osiossa oli virheellistä se, että matkapuhelimia ja omia teknisiä laitteita vankilassa ei vangeille sallita.

Suomessa jokaisella vangilla on oma sellinsä, jossa on vuode, pöytä, tv ja radio. Kuva on Sörnäisten vankilasta Helsingistä.­

– Jokaisella vangilla on vankeuslain määräämät oikeudet eli lähtökohtaisesti oma huone, jossa on vuode, pöytä, erillinen wc ja suihku. Lisäksi voi olla tv ja radio sekä joitakin omia tavaroita. Suljetussa vankilassa ei saa olla omia puhelimia tai tabletteja. Siellä on erityiset vankipuhelimet, ja tietokonetta voi käyttää tietyin edellytyksin, Juuti sanoi.

Vanki saa vankilassaolostaan myös rahaa. Osallistumisvelvoitteen mukaiseen toimintaan osallistuva saa enemmän, muutoin vähän vähemmän. ”Vapaa-ajalla” käytössä ovat vankilan kirjasto, liikunta- ja kuntosalit tai vanki voi oleskella huoneessaan ja katsoa tv:tä tai lukea kirjoja tai lehtiä.

Lisäksi on mahdollisuus saada poistumislupa esimerkiksi kotilomalle. Vangin on myös mahdollista päästä valvottuun koevapauteen puoli vuotta ennen tuomion päättymistä, ja vankia valmennetaan muutenkin siviilioloihin, jotta siirtyminen vankilan ulkopuolelle sujuu joustavasti ja rikoskierre katkaistua.

Juuti myöntää, että Suomen vankilalaitos on yksi maailman liberaaleimmista. Vankien perusoikeudet ovat vahvat ja olot inhimilliset.

Ukrainan vankiloista on raportoitu monia lainvastaisuuksia ja puutteita. Kuva on Lukjanivskan vankilasta Kiovassa.­

Toista on Ukrainan vankiloissa, joissa vankien kidutus ja muunlainen ankara kaltoinkohtelu ovat arkipäivää.

Ukraine without Torture -järjestö julkaisi helmikuussa 2018 tylyn raportin monista lakien ja kansainvälisten standardien rikkomuksista vankien kohtelussa, mm. puuttellisesta terveydenhoidosta ja hygieniamääräyksistä. Esimerkiksi Ladyzhinin vankilassa Vinnitsjan kaupungin lähellä oli vain 10 astetta lämmintä ja sellit olivat pimeitä ja likaisia.

Risen kansainvälisten asioiden päällikkö Virva Rautio lisää, että Ukrainan vankiloissa on paljon vankeja, mikä aiheuttaa ahtautta ja se puolestaan monia muita ongelmia kuten yksityisyyden puutetta sekä otollisia oloja eri tautien leviämiseen. Esimerkiksi HIV ja tuberkuloosi ovat melko yleisiä Ukrainan vankiloissa.

Ukrainan vankiloissa ei voi juuri yksityisyydestä puhua. Ahtaus tuo muitakin ongelmia kuten sen, että taudit leviävät vankiloissa helposti.­

– Voisi verrata, että ukrainalaiset vankilat muistuttavat venäläisiä vankiloita, mutta ne ovat vielä vaatimattomampia ja ankeampia. Entisen Neuvostoliiton aikaisissa vankiloissa on edelleen aika vahva sotilaallisen järjestelmän perinne. Ja myös korruption perinne. Suomeen verrattuna olot ovat selvästi huonommat, Raitio kuvaa.

Raitio painottaa kuitenkin sitä, että Marin kärsii mahdollisen vankeusrangaistuksensa kaikissa tapauksissa Suomessa.

– Jos Suomen kansalainen tekee rikoksen Suomessa, häntä ei ole mahdollista siirtää kärsimään rangaistustaan toiseen maahan. Sellainen ei onnistu. Syytetyllä ei ole mitään siteitä Ukrainaan, vaikka uhri ukrainalainen olikin, Raitio muistutti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?