Käyrä ampaisi nousuun hetkessä – yksi kuva näyttää tarkan hetken, kun Aila-myrsky alkoi murjoa Suomea - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Käyrä ampaisi nousuun hetkessä – yksi kuva näyttää tarkan hetken, kun Aila-myrsky alkoi murjoa Suomea

Ailan päivän aamuna vailla sähköä oli lähes 60 000 asiakasta 122 kunnassa.

17.9. 8:00 | Päivitetty 17.9. 8:11

Sähköt alkoivat katkeilla liki välittömästi, kun Aila-myrsky rantautui Suomeen eilen illalla. Sähköttömien talouksien määrästä kertova käyrä Energiateollisuuden sivustolla kääntyi jyrkkään nousuun keskiviikkoiltana noin kello 19.

Se osui lähes samaan hetkeen, kun Ilmatieteen laitos julkaisi sivuillaan kehotuksen siirtyä sisätiloihin.

”Säätilanne kehittyy erittäin vaaralliseksi myrskypuuskien vuoksi. Siirry sisätiloihin”, Ilmatieteen laitos ohjeisti Pohjanlahden rannikkovyöhykkeelle.

Ennen Aila-myrskyn saapumista sähkön jakelutilanne Suomessa oli hyvä. Sähköttömiä talouksia ei ollut ja pienjänniteverkko jakoi sähköä normaalisti.

Noin kello 20 sähköttömien talouksien määrä oli jo lähes 4 000 ja puolen yön maissa tilanne heikkeni jyrkästi sähköttömien talouksien määrän ylittäessä jo 15 000 rajan.

Sähkökatkojen määrä lähti nousuun samalla tunnilla, kun Aili-myrsky rantautui Suomeen. Nyt sähköttömiä on jo liki 60 000.­

Pahiten myrsky on katkonut sähköjä Kainuussa ja länsirannikolla. Ailan päivän aamuna vailla sähköä on lähes 60 000 asiakasta 122 kunnassa.

Sähkökatkot koskevat 17:ää jakeluyhtiötä. Laajimmin sähkökatkot koettelevat rannikkovyöhykettä Oulun edustalta aina Raaseporiin Uudenmaan läänin länsirajalle.

Myös koko Kainuu on kärsinyt voimakkaiden tuulien sähkön jakeluverkolle aiheuttamista häiriöistä ja sähkökatkoista.

Kaatuneet puut ovat aiheuttaneet sähkökatkoja. Kuvan puu oli joutunut taittumaan tuulen voimasta Tanelinrannan asuinalueella Seinäjoella.­

Kaatuneet puut ovat aiheuttaneet sähkökatkoja. Kuvan puu oli joutunut taittumaan tuulen voimasta Tanelinrannan asuinalueella Seinäjoella.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?