Rasmus, 16, ja Antti, 42 kuvasivat videon myrskyn silmästä Mustasaaressa: ”Lensimme eteenpäin” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Rasmus, 16, ja Antti, 42 kuvasivat videon myrskyn silmästä Mustasaaressa: ”Lensimme eteenpäin”

Raippaluodon sillalla tuuli puhalsi kahdeksan jälkeen illalla 27 metriä sekunnissa. Antti Flanderin mukaan tuuli oli niin kovaa, että häntä kevyempi ihminen olisi siinä voinut kaatua.

16.9. 22:17

Ilmatieteen laitos antoi kello 20.00 varoituksen, jonka mukaan sää on kehittymässä erittäin vaaralliseksi Pohjanlahden rannikkovyöhykkeellä myrskypuuskien vuoksi. Varoitus loppuu suoraan käskyyn siirtyä sisätiloihin.

Noin vartti varoituksen jälkeen Antti Flander, 42, kuvasi videon myrskystä Raippaluodon sillalla Mustasaaressa. Sillalla liikkui muitakin ihmisiä kuvaamassa poikkeuksellisen voimakasta Aila-syysmyrskyä, Flander kertoo.

– Tuuli oli kovaa ja puuskittaista. Sillalla tuuli puhalsi 27 metriä sekunnissa. Kyllä se varmaan yli 30 metriä sekunnissa oli jossakin kohdassa. Sillan alla kulkeva meri näytti kuin joelta, jossa on kovat virtaukset, Flander kuvailee.

Raippaluodon sillalla mittareissa luki kahdeksan jälkeen, että tuuli puhaltaa 27 metriä sekunnissa.­

Maisema näytti sillalla tavalliseen nähden oudolta, hän kertoo.

– Seisoin sillan alla tuulta vasten. Nyt siellä pystyy nojaamaan tuulta vasten, ettei kaadu. Meikäläinen on satakiloinen, mutta kyllä se voi olla kevyemmälle ihmiselle aika kova tuuli.

Matkan varrella Vaasan keskustasta Raippaluotoon Flander näki kaatuneita puita. Satamassa styroksisia kalalaatikoita lenteli tuulessa.

– Lentävät esineet voivat aiheuttaa vaaratilanteita. Varmaan kannattaa pysytellä sisätiloissa.

Sillan alla meri näytti joelta, Antti Flander kuvailee.­

Flander tykkää kuvata luontoa ja erilaisia luontoilmiöitä. Myrskyn kuvaus oli hänestä hauskaa, mutta myös vaikeaa: kättä oli vaikea pitää vakaana paikallaan, kun tuuli oli niin kovaa.

– Koko ajan piti olla varovainen tuulen kanssa. Jos kävellessä horjahtaa, niin voi kaatua tuulen voimasta.

Myrskytuuli lennätti Rasmus Iloviitaa, Konsta Kinnusta, Jaakko Rintalaa ja Joona Aspbäckiä Raippaluodon sillalla yhdeksän jälkeen illalla.­

Yhdeksän jälkeen illalla Rasmus Iloviita, 16, käveli kavereidensa kanssa samalla sillalla. Iloviidan kuvaamalla videolla näkyy, kuinka myrsky lennättää hyppääviä poikia.

– Siinä joutui takakennossa kävelemään. Kun hyppäsimme, tuuli otti niin lujaa kiinni, että lensimme eteenpäin. Kyllä se aika vaaralliselta tuntui, mutta ei se hirveän paha ollut, Iloviita kuvailee myrskyä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?