Jopa 400 euron lisämenot – katso, miten budjettiesitys vaikuttaa omaan talouteesi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Jopa 400 euron lisämenot – katso, miten budjettiesitys vaikuttaa omaan talouteesi

Eniten veronkorotukset kirpaisevat niitä, jotka tupakoivat ja juovat paljon ja jotka asuvat lainarahalla rahoitetussa öljylämmitteisessä omakotitalossa.

Eri veronkorotukset kurittavat kansalaisten ostovoimaa useilla sadoilla euroilla vuodessa.­

16.9. 22:06

Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen pitää valtion ensi vuoden talousarvioesitystä tasaisen harmaana. Hallituksen budjettiratkaisussa on pitkään jatkuneen koronakriisin seurauksena vahva elvyttävä ote, ja budjetti on 10,7 miljardia euroa alijäämäinen.

– Budjettiesitys on kuitenkin toispuoleinen. Se on pelkkää julkista elvytystä, siitä puuttuu yksityistalouksien veroelvytys. Se mitä ihmiset omilla rahoillaan voivat tehdä. Se loistaa poissaolollaan. Esimerkiksi kotitalousvähennyksen korotuksella olisi ollut positiivinen vaikutus, Lehtinen näkee.

Lehtinen painottaa, että hallituksen budjettilinja oli etenkin yksityiselle taloudelle pettymys.

– Yksityinen talous tarvitsisi myös tilaa nousta koronakuopasta. Olisi ollut toivottavaa, että budjettiesitys olisi mahdollistanut sen, että olisi saatu kauppojen ja palvelujen kassat kilisemään enemmän yksityistalouksien rahoilla, Lehtinen summasi.

Nyt esityksen mukaan valtion ensi vuoden talousarvio voi tuoda kansalaisille yhteensä jopa yli 400 euron tulonmenetykset ja lisäkustannukset vuodessa.

Palkansaajien verotus kiristyy vähän (veroasteen muutos 0,1–0,2 prosenttiyksikköä), mikä tarkoittaa keskipalkkaiselle noin 80 euron tulonmenetystä vuodessa.

Pienempituloisille veroasteen muutos on 0,2 prosenttiyksikköä, ja esimerkiksi 2 327 euroa kuukaudessa ansaitsevalta palkasta katoaa vuositasolla 60 euroa ja 3 490 euroa ansaitsevalta 80 euroa.

Isommissa palkkaluokissa veroasteen muutos on vain 0,1 prosenttiyksikköä. Veronmaksajien keskusliiton laskelman mukaan esimerkiksi 5 817 euron kuukausipalkalla pudotusta on 70 euroa vuodessa ja 9 308 euron kuukausipalkalla vuosiansio jää 110 euroa pienemmäksi.

– Isossa kuvassa palkansaajissa ei ole voittajia eikä häviäjiä. Se ei ole kovin merkityksellistä, jos työpaikka vain säilyy. Sama koskee eläkkeensaajia. Jos kotikunta nostaa kunnallisveroprosenttiaan, se on sitten eri juttu, Lehtinen sanoo.

Valmisteverojen korotukset kirpaisevat enemmän. Veronmaksajien keskusliitto arvioi tupakkaveron korotuksen ansiosta tupakka-askin hinnan nousevan 45 senttiä askilta, eli askin päivässä sauhutteleva joutuu maksamaan tupakoinnistaan 164 euroa enemmän vuodessa.

Askin päivässä polttavat käyttävät tupakkaan yli 150 euroa enemmän vuodessa.­

Myös alkoholi kallistuu hivenen.­

Alkoholijuomaveron korotus nostaa esimerkiksi keskioluen hintaa kolme senttiä pikkutölkiltä ja viinipullon hintaa 20 senttiä pullolta. Eli henkilö, joka nautiskelee vaikkapa sixpackin keskiolutta ja viinipullon viikossa, kuluttaa jatkossa alkoholiin noin 20 euroa enemmän vuodessa.

Parafiinisen dieselöljyn verotuen arvioidaan nostavan dieselin hintaa huoltoasemilla sentin litralta, eli dieselautolla noin 30 000 kilometriä vuodessa ajavan – ja noin 1 500 litraa dieseliä käyttävän – lisäkustannus vuodessa on 15 euroa.

Dieselin hinnan arvioidaan nousevan sentin litralta. Vuodessa paljon ajavilla kustannusnousu on muutamia kymppejä.­

Lämmityspolttoaineiden veronkorotuksen taas lasketaan lisäävän öljylämmitteisen keskikokoisen omakotitalon lämmityskustannuksia noin 75 eurolla vuodessa.

Öljyllä lämmitettävien omakotitalojen lämmityskustannukset nousevat.­

– Aika tyypillisesti terveys- ja ympäristöhaittoihin kohdistuvaa verotusta kiristetään, Lehtinen totesi.

Asuntolainan korkovähennyksen leikkaus tietää yli 300 000 euron lainasummissa verohyödyn pienenemistä 23–90 eurolla.

Budjettiesityksen isoimmat porkkanat liittyvät työsuhde-etujen muutoksiin kuten sähköautojen verotusarvon tai latausedun muutoksiin, työsuhdematkalippujen verovapaan osan nousuun tai työsuhdepolkupyöräetuun. Niistä pääsevät kuitenkin nauttimaan vain harvat kansalaiset.

– Budjettiesityksen voittajat ovat näitä työsuhde-etuja nauttivat. Vaikutus voi olla keskituloisella useita satoja euroja vuodessa, Lehtinen kuvaa.

Lehtinen summaa, että tavalliselle tupakoimattomalle työssäkäyvälle kansalaiselle, joka ei juuri käytä alkoholia eikä asu omakotitalossa ja jolla ei ole asuntolainaa, budjettiesityksen vaikutus jää muutamaan kymppiin vuodessa.

– Korotus voi kuitenkin olla merkittävä, jos kustannukset kumuloituvat. Pienistä puroista kasvaa iso summa, jos tupakoi paljon, tykkää viettää aikaa baareissa, asuu isolla asuntolainalla rahoitetussa öljylämmitteisessä omakotitalossa ja ajaa paljon dieseliä käyttävällä autolla, Lehtinen näkee.

Tällöin eri veronkorotukset vaikuttavat vuotuiseen talouteen yli 400 euron verran.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?