Upeat kuvat Kuhmosta: Veijo ei meinannut uskoa silmiään, kun kameran eteen tallusteli hyvin harvinainen valkoinen karhu

Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilpo Kojola kertoo karhun olevan hyvin harvinainen.

Kuvat napannut haapajärvinen uskoo havaintonsa jäävän ainutlaatuiseksi.

16.9.2020 16:56

– Onhan se erikoinen. Kyllä se pisti silmään hyvin äkkiä, kun tuli alueelle.

Näin kertoo haapajärvinen Veijo Toivoniemi, joka onnistui ikuistamaan poikkeuksellisen erikoisen valkoisen karhun.

Toivoniemi otti kuvat Kuhmon Vartiuksessa, muutaman kilometrin päässä Venäjän rajalta sijaitsevalla karhujen katseluun tarkoitetulla alueella. Alueella tiedetään liikkuvan paljon karhuja, ja sinne on pystytetty varta vasten niiden katseluun tarkoitettuja kojuja.

Kaikki karhut ovat kuitenkin luonnonvaraisia, eivätkä suinkaan kesyjä, Toivoniemi kertoo. Kyllä ne säikkyvät ihmistä herkästi, ja kuvauskojuissa pitääkin olla hiirenhiljaa, hän kertoo.

– Tiesin kyllä, että tällainen karhu oli aiemminkin nähty alueella, mutta kuvia siitä ei ole saatu. Minulla sattui olemaan paremmat olosuhteet, ja tulihan se hyvälle hollille.

Toivoniemi kertoo, että karhu pysytteli alueella vain 10–15 minuuttia. Se käyskenteli paikalla jo kertaalleen aiemminkin, mutta poistui pikaisesti varisten hätyyteltyä sitä.

– Sitten alueelle tuli iso uroskarhu, jota se säikähti, eikä sitä sen jälkeen enää näkynyt.

Toivoniemi havaitsi karhun muutaman kilometrin päässä Venäjän rajalta.

Valkoisen karhun kuvaaminen oli Toivoniemelle erityinen kokemus.

– Kyllä sitä oli ihan haltioissaan. Tuommoista harvoin eteen tulee, todennäköisesti jää elämäni ainoaksi kerraksi. Koskaanhan ei voi toki tietää, mutta luulen tämän jäävän ainutkertaiseksi. Unohtumaton kokemus, hän sanoo.

Toivoniemi on harrastanut luontokuvausta 17 vuotta, ja pitää myös omaa kuvapalstaa paikallislehdessä. Hän ei ole kuitenkaan sellainen asiantuntija, joka osaisi varmuudella kertoa, miksi kuvattu karhu on valkoinen.

”Hyvin poikkeuksellisen värinen yksilö”

Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilpo Kojola vahvistaa Ilta-Sanomille, että Toivoniemen karhuhavainto on jopa kansainvälisellä tasolla erittäin harvinainen.

– Karhu ei ole albiino, mutta hyvin voimakkaasti vaalea. En muista nähneeni yhtä vaaleata karhua missään. Ehkä näitä maailmalla on joitakin. Hyvin poikkeuksellisen värinen yksilö kyseessä kuitenkin on.

Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori uskoo vaalean turkin selittyvän geneettisillä tekijöillä.

Myös Kojola uskoo, että karhun pigmenttiin ovat vaikuttaneet geneettiset tekijät.

– Esimerkiksi paljon roskaruokaa syövillä linnuilla on havaittu värimuunnoksia, kuten valkoisia sulkia, mutta ei karhuilla ole tuolla paljon roskaruokaa tarjolla.

Kojola arvelee karhun kuuluvan Kuhmossa vuonna 2018 julkisuuteen nousseeseen poikueeseen, jonka kahden pennun vaaleista turkeista muun muassa Iltalehti uutisoi.

Juttua muokattu kello 17.36: Korjattu Toivoniemen kotipaikka.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?