Tänään alkava kova syysmyrsky voi aiheuttaa vaarallisen ”nollavian” – toimi näin, jos huomaat merkit - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tänään alkava kova syysmyrsky voi aiheuttaa vaarallisen ”nollavian” – toimi näin, jos huomaat merkit

Laturit pitää ottaa pois seinästä, sillä ne menevät rikki ja voivat syttyä tuleen ja palaa soihtuna.

16.9. 10:11 | Päivitetty 16.9. 10:25

Voimistuva myrsky aiheuttaa hyvin todennäköisesti sähkökatkoja Suomessa. Sähköverkkojen vaurioituessa voi syntyä niin sanottu nollavika, joka on pahimmillaan hengenvaarallinen.

Nollavika ilmenee, jos nollajohdin katkeaa. Tämä voi pahimmillaan aiheuttaa jännitteen nousun, joka voi rikkoa kodin sähkölaitteita sekä saattaa aiheuttaa sähköisku- ja tulipalovaaran.

Ilta-Sanomat kysyi asiantuntijalta, mikä on nollavika ja mistä vian voi huomata sekä sitä, mitä pitää tehdä jos nollavika tulee omaan kiinteistöön.

– Nollavika tulee myrskyjen takia niihin taloihin tai mökkeihin, jotka ovat ilmajohdon varassa. Se on harvinainen siellä, missä sähkökaapelit kulkevat maan alla, sähkönsiirtoyhtiö Carunan käyttöpäällikkö Jarmo Ström kertoo.

Mikä tämä nollavika siis on?

– Nollaviaksi kutsutaan tilannetta, jossa sähköjärjestelmässä ns. nollajohdin katkeaa. Sen voi nähdä esimerkiksi talon päädyssä, missä näkyy riippukierteinen johto ikään kuin palmikolla. Siinä oleva kannatin eli nollajohto voi mennä poikki, Ström kertoo.

Vika voi syntyä esimerkiksi, kun puu kaatuu pylväissä kulkevan riippukierrejohdon päälle ja katkaisee siinä kannatinlankana toimivan eristämättömän johtimen, joka toimii myös ns. nollajohtona.

Mistä vian voi huomata ja mitä pitää tehdä?

– Vian voi huomata siitä, että jääkaappi ikään kuin tärisee. Hehkulamput saattavat palaa hyvin kirkkaasti tai himmeästi. Tärkeää on ottaa kaikki laturit pois seinästä ja välttää koskettelemasta metallia, ettei saa sähköiskua. Pitää soittaa heti sähköverkkoyhtiön vikapäivystyksen numeroon, hän sanoo.

– Useimpien kännyköiden laturit menevät rikki, jos niitä ei ota pois seinästä tuollaisen vian aikana. Laturit saattavat syttyä tuleen ja palaa ihan soihtuna, Ström varoittaa.

Sähkökatkoihin pitää varautua

Tuulen puuskat voivat myrskyssä olla rajuja, joten pelastuslaitoksille on luvassa kiireitä, kun myrsky ruhjoo pahiten Suomea torstaina. Matalapainemyrskyt muodostavat Suomessa suurimman yksittäisen uhan sähkönjakeluverkon vakaudelle.

Vuosina 2005–2015 kolmannes kaikista sähkönjakelun keskeytyksistä aiheutui matalapainemyrskyjen voimakkaista tuulista.

Aiheesta kertoi aiemmin Iltalehti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?