Myrskyn esinäytös saapuu Suomeen keski­viikkona – kuukauden sade­määrä rävähtää kerralla: ”Niin karsea keli kuin vain voi olla”

Keskiviikkona Sisä-Suomessa vettä tulee kuin ämpäristä kaatamalla. Rankkasateita seuraavat myrskytuulet, jotka ylittävät selvästi tavanomaisen myrskyn lukemat.

Myrsky kerää voimia Norjan ja Ruotsin yllä, mutta jysähtää Suomeen kunnolla. Myrskytuulia edeltävät kovat rankkasateet.

15.9.2020 20:56

Ensi yönä Länsi-Suomeen saapuu runsas sadealue, joka leviää keskiviikon aikana lähes koko maahan. Kaikista runsaimmat sateet osuvat Pohjanmaan ja Pohjois-Savon linjalta Oulun korkeudelle asti.

– Oulusta Jyväskylän korkeudelle sataa vuorokauden aikana kaikkialla yli 30 millimetriä vettä. Välistä löytyy alueita, joissa 24 tunnin sadekertymä kasvaa yli 50 millimetriin, Forecan meteorologi Kristian Roine ennustaa.

Keskiviikkoaamun ja torstaiaamun välisenä aikana sateisin alue sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan eteläosista Kainuuseen yltävällä linjalla.

– Myrskyn yhteydessä maan keskiosista Ouluun tulee yli 50 millimetrin sadekertymiä. Etelä-Suomessa ja Keski- ja Pohjois-Lapissa sademäärät ovat selvästi vähäisempiä, Roine arvioi.

Torstaiaamuna sateet alkavat loppua Pohjanmaalla. Päivän kuluessa sateet painuvat kaakkoon. Torstai-iltapäivän ja -illan aikana vettä tulee enää vain Etelä- ja Itä-Suomessa.

– Ensin sataa kunnolla vettä, ja niiden jälkipuolella, kun tuuli kääntyy koillisen ja pohjoisen puolelle, alkaa kova tuuli. Yhtä aikaa ei välttämättä tule rankkasadetta ja myrskytuulta. Aikamoinen koiranilma on kuitenkin tulossa, koska lähes kuukauden sademäärä tulee yhdestä matalapaineesta ja myrskypuuskia on tiedossa maa-alueille. Kyllä nyt varmaan tulee niin karsea keli kuin alkusyksyn päivinä voi Suomessa olla.

Tuuli yltyy merialueilla puuskissa jopa 35 metriin sekunnissa.

Ovatko rankkasateet myrskyn esinäytös?

– Kyllä niin voi sanoa. Voimakkaimmat sateet osuvat eri alueille kuin kaikista voimakkaimmat tuulet. Tuulet ovat kovimpia merialueilla ja länsirannikolla. Sateet osuvat Sisä-Suomeen, mutta vettä ja tuulta riittää koko maahan.

Etelä-Suomessa keskiviikko on vielä poutainen ja varsin lämmin: lämpötila kohoaa 18 asteeseen.

– Täällä on ihan erilainen sää huomenna päivällä kuin Pohjanmaan tienoilla ja maan keskiosissa. Tuulet ja sateet tulevat etelään vähän myöhemmin. Käytännössä torstai on sadepäivä etelässä.

Keskiviikkona Keski-Suomessa lämpötilat jäävät 10 asteen tuntumaan tai vähän alle. Torstai on hyvin kolea päivä koko maassa: pohjoisesta virtaa viileää ilmaa samalla, kun myrsky painuu kaakkoon.

Tällä hetkellä sadealue kerää voimia Norjan rannikolla. Matalapaine ylittää keskiviikon vastaisena yönä Ruotsin ja on syventynyt myrskyksi vasta, kun matalan keskus pyrähtää Merenkurkun päälle.

– Sadealue ei ole vielä erityisen paha, kun se ylittää Ruotsin. Vasta kun se siirtyy Pohjanlahdelle, se voimistuu myrskyksi.

Suomessa tuuli alkaa voimistua keskiviikkona illalla lännestä alkaen. Iltayhdeksän maissa Pohjanlahdella tuuli puhaltaa jo myrskylukemissa. Torstaiaamua kohden tuulevat vain yltyvät Pohjanlahdella, Ahvenanmerellä ja Pohjois-Itämerellä.

– Siellä on aika kovannäköisiä tuulilukemia tämänhetkisessä ennusteessa. Tuuli puhaltaa 25 metriä sekunnissa Selkämeren eteläosissa ja Ahvenanmaan ja lounaissaariston välisellä alueella. Siinä Manner-Suomen ja Ahvenanmaan välillä on kaikista tuulisin paikka, Roine kertoo.

Puuskissa tuuli pauhaa merellä 30–35 metriin sekunnissa.

– Kyseessä on selvästi tavanomaista myrskyä voimakkaampi matalapaine. Tässä on aika iso ero tavanomaiseen myrskyyn.

Tulossa on varsinainen koiranilma: rankkasateita ja myrskypuuskia.

Torstaiaamuna myrskypuuskia esiintyy jo Länsi-Suomen sisäosissa ja maan keskiosissa. Torstain kuluessa sää muuttuu tuulisemmaksi myös Uudellamaalla ja Kaakkois-Suomessa. Maa-alueilla tuulisin paikka on länsirannikolla, missä tuuli yltyy puuskissa reilusti myrskylukemien yli.

Meteorologi kehottaa olemaan varovainen etenkin, jos oma vene on laiturissa merenrannalla. Ahvenanmaan ja Turun välisellä saaristoalueella tapahtuu melko varmasti myrskytuhoja.

– Eteläisen Suomen osalta näyttää, että selvitään vähän vähemmällä. Suomenlahdella tuuli ei välttämättä yllä edes myrskylukemiin. Kaikista tuulisin alue on läntisillä merialueilla. Ei ole selvää, että Etelä-Suomen sisäosissa on edes myrskypuuskia torstaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?