Korona vai syysflunssa? Professori kertoo yhdestä erottavasta oireesta: silloin ”pitää hälytyskellojen soida” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Korona vai syys­flunssa? Professori kertoo yhdestä erottavasta oireesta: silloin ”pitää hälytys­kellojen soida”

Koronavirusta ei pysty kotona tunnistamaan. Yhden oireen ilmaantuminen kuitenkin nostaa selvästi todennäköisyyttä sille, että kyseessä on koronavirus.

15.9.2020 19:08 | Päivitetty 16.9.2020 6:45

Syksy saapuu ja moni varmasti miettii, voiko tavallista syysflunssaa ja koronaviruksen aiheuttamaa tautia erottaa toisistaan oireiden perusteella.

Helsingin yliopiston infektiosairauksien professorin Anu Kanteleen mukaan koronan ja flunssan erottaminen oireiden perusteella on lähes mahdotonta.

Professori nostaa kuitenkin esiin yhden erityispiirteen, joka on tuoreen tutkimuksen mukaan tyypillinen koronalle, mutta ei niinkään flunssalle.

– Jos haju- ja makuaisti katoavat, pitää hälytyskellojen soida. Näiden aistien tilapäinen katoaminen on erityispiirre, joka näyttää tulevan usein koronan mukana.

Kantele kertoo, että asiaa on tutkittu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSin henkilökunnalla.

– Vertailimme lievän koronan sairastaneiden oireita sellaisten ihmisten oireisiin, joilla koronaa ei todettu, mutta joilla oli muuten flunssaoireita. Haju- ja/tai makuaisti katosivat noin puolella koronaan sairastuneista. Tämä ei ole läheskään yhtä yleistä tavallisessa nuhaflunssassa.

Haju- tai makuaistin katoamisen lisäksi tilastollisesti nousivat esiin kuume ja poikkeava väsymys.

– Aikuisilla tavalliseen flunssaan ei yleensä liity korkeaa kuumetta. Koronan sairastaneiden joukossa kuumetta esiintyi, professori toteaa.

Kantele kertoo, että erilaisia flunssaa aiheuttavia viruksia on toista sataa.

Flunssan tyypillisimpiä oireita ovat nuha, yskä, päänsärky, kurkkukipu ja kuumeinen olo.

Myös koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion. Sen tyypillisiä oireita ovat yskän, kurkkukivun ja nuhan lisäksi myös kuume, lihaskivut ja väsymys, osalla myös pahoinvointi ja ripuli.

Vaikeammassa taudissa kehittyy hengenahdistusta ja painon tunne rintakehälle. Pahimmillaan tilanne johtaa keuhkokuumeeseen ja sairaalahoitoon.

Kanteleen mukaan todennäköisyys sille, että hengitystieoireet johtuisivat koronasta, on Suomessa tällä hetkellä varsin pieni.

– HUSissa tutkituista koronanäytteistä alle prosentti on tällä hetkellä koronaa. Valtaosa on kaikkea muuta flunssavirusta.

Koronavirusta ei pysty kuitenkaan kotona tunnistamaan, vaan hengitystieoireisten tulee hakeutua Kanteleen mukaan laboratoriokokeisiin diagnoosin varmistamiseksi.

Professori kannustaa hakeutumaan koronatesteihin pienellä kynnyksellä.

– Jos ihmiselle tulee flunssaoireita, niin keskimäärin kyse on jostain muusta kuin koronasta. Mikäli haju- ja makuaistit katoavat, niin todennäköisyys koronalle on selkeästi suurempi.

Kanteleen mukaan on myös tärkeää jatkaa turvavälien ja muiden varotoimien noudattamista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?