Näiden kuntien jätevedestä löytyi korona­virusta – erikois­tutkija pitää joidenkin alueiden tilannetta ”varoitus­merkkinä” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näiden kuntien jätevedestä löytyi korona­virusta – erikois­tutkija pitää joidenkin alueiden tilannetta ”varoitus­merkkinä”

Maarianhaminan jätevedessä todettiin virusta ensimmäistä kertaa, vaikka Ahvenanmaalla ei ole todettu koronatapauksia useaan viikkoon.

Viikinmäen jätevedenpuhdistamo Helsingissä. Puhdistamon viemäriverkosto kerää jätevesiä Helsingin lisäksi Järvenpäästä, Keravalta, Mäntsälästä, Pornaisista, Sipoosta, Tuusulasta ja Vantaalta.­

15.9. 15:37 | Päivitetty 15.9. 15:52

Koronavirusta on todettu viimeisen kahden viikon aikana 14 kunnan jätevedessä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. THL tutkii viruksen esiintymistä mittaamalla puhdistamattomasta jätevedestä koronaviruksen RNA:ta eli geeniperimää.

Joidenkin kuntien ja kaupunkien jätevedestä on löytynyt koronavirusta, vaikka alueella ei ole todettu koronatapauksia. Esimerkiksi Maarianhaminan jätevedessä todettiin virusta nyt ensimmäistä kertaa, vaikka koko Ahvenanmaalla ei ole todettu koronatapauksia useaan viikkoon. THL:n erikoistutkija Tarja Pitkänen pitää tätä varoitusmerkkinä.

– Se, että virusta esiintyy jätevedessä, mutta todettuja tartuntoja ei ole, on varoitusmerkki. Alueella voi olla tunnistamattomia tartunnan saaneita ja virusta voi kiertää alueen väestössä, Pitkänen toteaa THL:n twiitissä.

THL:n mukaan tällaisessa tilanteessa tartuntataudeista vastaavien viranomaisten voi olla tarpeen kiinnittää erityistä huomiota koronavirusepidemian torjuntatoimiin, esimerkiksi kannustamalla alueen asukkaita kasvomaskien käyttöön ja hakeutumaan koronavirustesteihin vähäistenkin oireiden ilmaannuttua.

Maarianhaminan kanssa samanlainen tilanne on Kuopiossa, jonka jätevedestä löytyi koronavirusta, vaikka kaupungissa ei ole viimeisen kahden viikon aikana todettu uusia tartuntoja. Sen sijaan esimerkiksi Lappeenrannassa ei ole todettu viimeisen kahden viikon aikana uusia tapauksia, mutta jätevesiseurannan tulos oli epävarma. Epävarma tulos tarkoittaa sitä, että puhdistamon jätevedestä löytyi alustavasti koronaviruksen geeniperimää kahden edeltävän viikon aikana, mutta tulosta ei saatu varmistettua.

Viimeisen kahden viikon aikana koronavirusta löytyi Kuopion ja Maarianhaminan lisäksi Helsingin, Espoon, Hämeenlinnan, Jyväskylän, Kajaanin, Lahden, Mikkelin, Seinäjoen, Tampereen, Turun, Vaasan ja Vihdin jätevedestä. Epävarma tulos saatiin Oulun, Lappeenrannan ja Kouvolan jätevesistä.

Jätevesiseurannan piirissä on noin 60 prosenttia Suomen väestön tuottamasta jätevedestä. Tartunnan saaneet erittävät koronavirusta ulosteisiinsa jo ennen oireiden ilmaantumista. Erityksen arvellaan jatkuvan pari viikkoa. Taudin leviäminen jätevesien kautta on epätodennäköistä, sillä virus ei säily pitkään taudinaiheuttamiskykyisenä ympäristössä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?