Baltzaria tukenut poliitikko Liisa Jaakonsaari järkyttyi: ”Kukaan ei voinut tietää”

Pitkäaikainen kansanedustaja, ministeri ja europarlamentaarikko Jaakonsaari osallistui muun muassa Baltzarin eduskuntavaalikampanjan tukemiseen.

Liisa Jaakonsaari kommentoi IS:lle yhteyksiään Veijo Baltzariin.

15.9.2020 13:02

Vakavista ihmiskauppa- ja seksuaalirikoksista epäillyn kulttuurineuvos-kirjailija Veijo Baltzarin arvovaltaisiin näkyviin tukijoihin lukeutunut poliitikko Liisa Jaakonsaari (sd) pitää Balzarin rikosnimikkeiden täsmentymistä järkyttävänä asiana.

– Tämä on järkyttävää ja hyvin surullista. Olo on hyväksikäytetty, tämä kaikki tapahtunut romanikulttuurin tukemisen kyltin alla, Jaakonsaari kommentoi.

Baltzar on kirjoissaan ja teatteritoiminnassaan käsitellyt erityisesti romani- ja valtaväestön suhdetta. Baltzar perusti 1970-luvulla Pohjoismaiden ensimmäisen mustalaisteatterin Dromin. Sen ympärille kehittyi mustalaiskulttuuriyhdistys ja teatterikoulu, jonka yhteyteen epäillyt ihmiskauppa- ja seksuaalirikokset useiden vuosikymmenten aikana kytkeytyivät.

Drom ry:n strategisen ohjausryhmän jäseninä toimi joukko nimekkäitä demaripoliitikkoja kuten Paavo Lipponen ja Liisa Jaakonsaari, mutta sen toimintaan osallistui poliitikkoja myös muista puolueista, kuten Pekka Haavisto (vihr) ja Ilkka Kanerva (kok).

Baltzar osallistui myös itse aktiivisesti SDP:n toimintaan ja pyrki mukaan politiikkaan.

Presidentti Tarja Halonen myönsi Baltzarille kulttuurineuvoksen arvonimen 2011.

Pitkäaikainen kansanedustaja, ministeri ja europarlamentaarikko Jaakonsaari osallistui muun muassa Baltzarin eduskuntavaalikampanjan tukemiseen.

– Hän pyysi minua, niin päin se meni. Totta kai minä osallistuin oman puolueen ehdokkaan tukemiseen, kuten Paavo Lipponen ja Tarja Halonen, Jaakonsaari muistuttaa.

Yhteistyö oli myös muuta kuin tukemista. Jaakonsaari käytti Balzarin taiteellisia palveluita, kun hän järjesti 2018 yhdessä ruotsalaisen meppikollegansa kanssa holokaustin romanivainoja käsittelevän näyttelyn. Näyttelyn sisältö oli Veijo Balzarin tuottamaa ja Jaakonsaari kutsui Baltzarin vieraakseen europarlamenttiin 2018.

Vastavuoroisuus toteutui, kun Baltzar taas pyysi poliitikon omiin tilaisuuksiinsa Suomessa.

– Hän pyysi minua osallistumaan useisiin romaniväestön tilaisuuksiin, Jaakonsaari muistelee.

Jaakonsaari kertoo, ettei muista, milloin ja miten hän alunperin tutustui Baltzariin.

– En ihan tarkkaan sitä muista, kirjoja luin jo nuorena.

Jaakonsaari sanoo, että hänellä ei ollut mitään aavistusta Baltzarin kulttuuriin nimissä harjoittamasta kyseenalaisesta toiminnasta, vaikka hän toimi Drom ry:n ohjausryhmässä.

– Ei, en saanut mitään tietoa, ei edes vihjeitä. Kukaan ei voinut tietää. Ihmettelen, että miksi ketään ei informoitu, Jaakonsaari sanoo.

– Olen iloinen, että tapaus tulee tietoon, hän sanoo.

Kulttuurineuvoksen arvonimen saaneen tulisi asetuksen mukaan olla ”hyvämaineinen ja nuhteeton”. Pitäisikö Baltzarin arvonimi perua?

– En ole ollut sitä myöntämässä, mutta kyllä tuo arvonimi olisi otettava pois, Jaakonsaari sanoo.

Baltzar on ollut vangittuna marraskuusta 2019 lähtien.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?