Veijo Baltzaria epäillään törkeästä ihmiskaupasta ja törkeistä seksuaalirikoksista – uhreina seitsemän naista

Helsingin poliisi on saanut kulttuurineuvos-kirjailija Veijo Baltzariin kohdistuneen esitutkinnan valmiiksi. Baltzaria epäillään muun muassa törkeästä ihmiskaupasta ja törkeistä seksuaalirikoksista.

15.9.2020 9:25 | Päivitetty 15.9.2020 9:25

Helsingin poliisi on saanut valmiiksi poikkeuksellisen laajan ihmiskauppa- ja seksuaalirikoskokonaisuuden esitutkinnan, se kertoo tiedotteessaan.

Tiedotteen mukaan poliisi epäilee yli 70-vuotiasta miestä lukuisista rikoksista, joiden uhriksi on esitutkinnan perusteella joutunut seitsemän 1980‒2000-luvuilla syntynyttä naista. Osa asianomistajista on ollut epäiltyjen rikosten tapahtumahetkellä alaikäisiä.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet 1.8.2004‒19.11.2019 välisenä aikana. Tapahtumapaikat ovat Helsinki, Espoo, Raasepori, Suonenjoki ja Kuopio.

Jutun rikosnimikkeet ovat törkeä ihmiskauppa ja ihmiskauppa, törkeä raiskaus, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, raiskaus, seksuaalinen hyväksikäyttö, pahoinpitely ja laiton uhkaus.

Kokonaisuuden selvittäminen on kestänyt yli vuoden, poliisi kertoo. Tutkinnan yhteydessä on kuulusteltu lähes sataa todistajaa ja lisäksi puhutettu puhelimessa yli viittäkymmentä ihmistä.

Poliisi epäilee: Mies käytti hyväksi nuorten naisten turvatonta tilaa ja riippuvaista asemaa

Poliisi epäilee, että mies on tutustunut tyttöihin ja nuoriin naisiin Helsingissä ja värvännyt heidät pyörittämäänsä teatteritoimintaan.

Epäillään, että mies on houkutellut asianomistajia ensin käymään ja oleskelemaan ja lopulta asumaan luonaan. Epäillään, että asuinpaikkoja on ollut ensin useampi paikka pääkaupunkiseudulla ja lopulta iso asunto Tammisaaressa.

Lisäksi rikoksista epäillyllä on ollut käytössään asunto ainakin Kuopiossa. Asunnoissa asui miehen lisäksi kaksi naista, joita epäillään avunannosta ihmiskauppaan, sekä erinäinen määrä muita nuoria naisia.

– Poliisi epäilee esitutkinnan perusteella, että rikoksista epäilty on käyttämällä hyväksi asianomistajien turvatonta tilaa ja riippuvaista asemaa ‒ ja ainakin osaa asianomistajista myös painostamalla ‒ värvännyt heidät yhteisöönsä ja majoittanut heitä erinäisissä asunnoissa saattaakseen heidät seksuaalisen hyväksikäytön ja/tai pakkotyön kohteeksi ja ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Saara Asmundela.

Turvattomalla tilalla viitataan siihen, että kaikki asianomistajat ovat olleet nuoria ‒ vaikka eivät kaikki alaikäisiä ‒ ja heillä on ollut jo ennestään elämässään haasteita, joista he ovat kertoneet rikoksesta epäillylle, eli hän on ollut tietoinen asianomistajien haavoittuvasta asemasta.

Riippuvainen asema perustuu poliisin mukaan muun muassa siihen, että asianomistajat ovat olleet taloudellisesti ja majoituksen suhteen riippuvaisia rikoksista epäillystä. Osalla heistä on ollut myös työsuhde rikoksista epäillyn yhdistykseen. Lisäksi rikoksista epäilty on käyttänyt hyväksi asemaansa tunnettuna kulttuuritoimijana.

Epäillään, että asianomistajien on pitänyt rikoksista epäillyn luona asuessaan toimia hänen antamiensa sääntöjen ja määräysten mukaisesti. Yhteisön säännöt ovat koskeneet muun muassa asianomistajien pukeutumista ja ulkonäköä, syömistä, liikkumista ja yhteydenpitoa yhteisön ulkopuolelle. Epäillään, että asianomistajat erkaannutettiin perheistään ja ystävistään, eivätkä he saaneet olla yhteydessä ulkopuolisiin. Epäillään, että asianomistajien koulunkäyntiä tai opiskelua on myös jossain määrin rajoitettu.

Epäillään, että asianomistajiin kohdistettiin väkivaltaa ja yhteisössä vallitsi niin kutsuttu pelon ilmapiiri. Lisäksi epäillään, että osa asianomistajista on joutunut seksuaalirikosten uhreiksi.

Osalla asianomistajista on ollut työsopimus rikoksesta epäillyn yhdistykseen, osalla ei.

Nekin, joilla on ollut työsopimus, ovat pääsääntöisesti siirtäneet erinäisissä osissa heille maksetun palkan rikoksesta epäillyn tilille. Epäillään, että asianomistajia velvoitettiin tekemään ylipitkiä työpäiviä korvauksetta tai ilman asianmukaista korvausta, vapaapäiviä tai lomia.

Asianomistajien lisäksi poliisi on kuullut lukuisia todistajia, joista suuri osa on ollut jollakin tavalla mukana yhdistyksen toiminnassa.

Otettiin kiinni marraskuussa

Rikoksista epäilty otettiin kiinni asunnostaan Tammisaaressa 19. marraskuuta 2019.

Samana päivänä kiinniottopaikalla tehtiin kotietsintä, jossa takavarikoitiin suuri määrä tavaraa ja materiaalia, muun muassa erilaisia asiakirjoja sekä kuva- ja videomateriaalia, joita on käytetty esitutkinnassa todisteena. Rikoksista epäilty vangittiin Helsingin käräjäoikeudessa 21. marraskuuta 2019, ja hän on edelleen vangittuna.

Kahta ihmiskauppa- ja muiden rikosten asianomistajaa epäillään avunannosta ihmiskauppaan. Toinen heistä oli esitutkinnan alkuvaiheessa vangittuna, mutta hänet vapautettiin, kun tuli ilmi, että hänen itsensä epäillään joutuneen muun muassa ihmiskaupan uhriksi vuosikausien ajan.

Kokonaisuus siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan. Syytteen nostamisen määräpäivä on 18. marraskuuta 2020.

Poliisi on tehnyt esitutkinnan aikana tiivistä yhteistyötä Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän ja Rikosuhripäivystyksen kanssa asianomistajien auttamiseksi ja tukemiseksi. Poliisi kiittää yhteistyöstä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?