”Tämä on aivan talvimyrskyihin verrattavissa” – tänne iskevät rankat tuulet ja sateet, ujellus alkaa keskiviikkona - Kotimaa - Ilta-Sanomat

”Tämä on aivan talvimyrskyihin verrattavissa” – tänne iskevät rankat tuulet ja sateet, ujellus alkaa keskiviikkona

Etenkin torstaina on odotettavissa myrskytuhoja, meteorologi kertoo.

15.9. 8:21

Viimeistään huomenna aamulla kannattaa sitoa veneet, kesäkatokset ja -kalusteet tiukasti kiinni, sillä syysmyrsky iskee Suomeen keskiviikkona iltapäivällä.

Matalapaine alkaa vaikuttaa selvästi keskiviikkoiltapäivän aikana, kun se siirtyy Pohjanmaalle ja syvenee ja voimistuu samalla, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Iiris Viljamaa kertoo.

– Keskiviikon puolella tuulen voimakkuus kasvaa kaikilla läntisillä merialueilla myrskylukemiin. Etenkin Ahvenanmaalle iskee voimakkaita tuulenpuuskia. Viljamaa sanoo.

Kovimmillaan tuulet puhaltavat näillä näkymin Ahvenanmeren, Saaristomeren ja Merenkurkun alueilla, joilla keskituuli on arviolta 25 metriä sekunnissa.

Kovimman iskun myrskystä saa Ahvenanmaa, jossa tuuli voi yltää jopa 30 metriin sekunnissa asti.

Myrskyjä ja sähkökatkoksia varten kotiin on hyvä varata tulitikkuja ja kynttilöitä, vettä ja säilykkeitä, taskulamppu, paristokäyttöinen radio sekä varaparistoja.­

– Tämä on aivan talvimyrskyihin verrattavissa. Siihen vaikuttaa sekin, että lehdet eivät ole vielä irronneet puista ja sen takia tuuli tarttuu puihin paremmin. Siksi puita saattaa kaatua enemmän. Talvella maa on myös roudassa, mikä auttaa puita pysymään pystyssä, Viljamaa sanoo.

Etenkin torstaina tuulivahinkoja syntyy laajoilla maa-alueilla. Voimakkaita puuskia esiintyy melkeinpä koko maassa, lähinnä Lappia lukuun ottamatta.

Puuskat kaatavat puita ja aiheuttavat sähkökatkoja. Pelastusviranomaisilla voi tulla kiireinen ilta keskiviikkona ja torstaina, Viljamaa arvioi.

Paikallisia tulvia

Myös runsas sade alkaa jo keskiviikkoaamuna maan länsiosissa. Matalapaineen voimistuessa sade muuttuu runsaammaksi, se etenee kohti Pohjois-Savoa ja keskittyy maan keskivaiheille. Sade jatkuu runsaana myös torstaina.

Vuorokauden aikana sadetta tulee paikoittain yli 50–60 millimetriä.

– Keski-Pohjanmaan eteläosissa on hyvin alavaa maastoa, joten vesi kyllä jää varmasti pelloille ja pienemmän ojat tulvivat. Oulun korkeudellekin 20–30 millimetriä varmaan tulee. Etelämmässä, Jyväskylän korkeudella jäädään samoihin lukemiin, meteorologi sanoo.

Mikäli myrsky aiheuttaa runsaasti tuhoja, se saa myös nimen. Eniten vahinkoja tulee todennäköisesti torstaina, jolloin vietetään Ailin ja Ailan päivää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?