Tänne vuoden kovin myrsky iskee ensimmäisenä – ensin tulevat runsaat sateet, sitten alkaa jopa 25 m/s puhaltava tuuli

Matalapaine etenee Norjan ja Ruotsin yli kohti Suomea. Myrsky saavuttaa ensin Ahvenanmaan merialueen.

14.9.2020 19:52 | Päivitetty 15.9.2020 6:27

Maanantain ja tiistain komea poutasää loppuu jo keskiviikkona. Ensi tulevat sateet ja sitten Suomeen iskee myrsky.

Luvassa on tämän vuoden kovin myrsky, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eveliina Tuovinen kertoo.

– Satavarmasti kaatuu paljon puita ja tulee laajalti sähkökatkoja. Rannikolla kannattaa miettiä veneiden kiinnitykset, ja jos on muuten jotakin, mihin tuuli voi ottaa kiinni, kesäkatosta, trampoliinia tai muuta, Tuovinen jatkaa.

Myrskytuuli puhaltaa, kun kymmenen minuutin keskituuleksi on mitattu vähintään 21 metriä sekunnissa. Nämä lukemat ylitetään Suomen merialuilla monilla paikoilla.

Forecan asiantuntija kertoo, mistä matalapaine on lähtöisin ja miten myrsky etenee.

– Matalapaine etenee Norjan ja Ruotsin yli kohti Suomea ja matalapaine syvenee, kun se etenee Suomea kohti. Ensin tulevat runsaat sateet tiistain ja keskiviikon välisenä yönä, Forecan päivystävä meteorologi Anna Latvala kertoo Ilta-Sanomille.

– Tänä vuonna on ollut kaksi kovaa myrskyä eli helmikuussa Tuuli-myrsky. Silloin mitattiin kolmella asemalla eli Rauman Kylmäpihlajan, Kaskisen Sälgrundin ja Bokskärin asemilla tuulen nopeudeksi 25,6 metriä sekunnissa. Huhtikuussa mitattiin Hangossa ja Raaseporissa hetkellisesti 25,4 metriä sekunnissa. Tämän viikon myrsky uhkaa noita lukemia eli koetaan mahdollisesti vuoden kovin myrsky, Latvala sanoo.

Minne kovimmat sateet tulevat?

– Sateet tulevat länsirannikolle Poriin ja koko Satakunnan seudulle. Ne leviävät voimakkaina Vaasan ja Oulun väliselle rannikolla koko Pohjanmaalla, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalle.

Paljonko vettä tulee kovimpien sateiden aikana?

– Sadetta voi tulla todella reippaasti eli 30–50 millilitraa Vaasan ja Oulun väliselle alueelle, Latvala kertoo.

Sateet siirtyvät torstaina Etelä- ja Itä-Suomea kohti.

– Torstaina sateet jäävät ennusteen mukaan vähemmäksi, mutta vuorokaudessa voi sataa silti 10–20 millimetriä, mikä sekin on paljon yhden vuorokauden aikana, hän sanoo.

Miten myrsky sitten etenee, kun sateet ovat ensin alkaneet?

– Myrsky alkaa voimistua keskiviikkona merialueilla iltaa kohti. Pahiten myrsky iskee Ahvenanmaalle. Se voimistuu myös Selkämerellä ja Merenkurkussa, Latvala korostaa.

Keskiviikon ja torstain välisen yön aikana myrsky kerää voimia ja silloin alkaa rytistä ensin merellä ja sitten myös maalla.

– Merialueilla Vaasan ja Porin edustalla alkaa tuulla kovaa. Tuuli yltyy Kokkolan edustan merialueella asti.

Millaisia ovat tuulilukemat merialueilla keskiviikkoiltana ja torstaina?

– Merialuille voi tuulla torstaina 20–24 metriä sekunnissa ja Ahvenanmaalla paikallisesti jopa 25 metriä sekunnissa, Latvala kertoo.

Myrskytuuli puhaltaa, kun kymmenen minuutin keskituuleksi on mitattu vähintään 21 metriä sekunnissa. Nämä lukemat ylitetään siis Suomen merialuilla monilla paikoilla.

Foreca kertoo asiasta myös Twitter-tilillään.

– Merellä myrskyävä tuuli näkyy myös rannikon maa-alueille. Siellä tuulen voimakkuus on ensin Vaasan ja Kokkolan rannikolla ensin 10 metriä sekunnissa torstaina. Puuskissa tuuli voimistuu kohti myrskylukemia eli se voi puhaltaa lähes 21 metriä sekunnissa, Latvala kertoo ennusteesta.

Sähkökatkoihin pitää varautua

Tuulen puuskat voivat myrskyssä olla rajuja, joten pelastuslaitoksille on luvassa kiireitä, kun myrsky ruhjoo pahiten Suomea torstaina. Matalapainemyrskyt muodostavat Suomessa suurimman yksittäisen uhan sähkönjakeluverkon vakaudelle.

Vuosina 2005–2015 kolmannes kaikista sähkönjakelun keskeytyksistä aiheutui matalapainemyrskyjen voimakkaista tuulista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?